Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis, despre numirile politice de la Mureş: Este inacceptabil să fie promovaţi mediocri, impostori

49
27 Nov 2020 15:59:23
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, printr-un comunicat de presă vineri, că respinge categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi care nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Resping categoric orice demers de numire în funcţii publice a unor persoane care nu întrunesc condiţiile cerute de lege şi nu au experienţă în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziţii importante în structurile centrale sau locale ale administraţiei să fie promovaţi oameni mediocri, fără experienţă, impostori sau alte persoane care nu deţin calităţile şi calificările necesare. Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcţionare a statului este apanajul unei mentalităţi învechite şi reprezintă totodată un afront adus cetăţenilor şi o frână în dezvoltarea oricărei societăţi democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care îşi găseşte facil locul o clientelă politică incompetentă”, a declarat Iohannis. 

Şeful statului a adăugat că „toate partidele trebuie să înţeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetăţeanului”.

„Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat şi pentru care românii mi-au acordat susţinerea lor.  Este imperativ ca funcţia publică să îşi recapete credibilitatea şi demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administraţie sunt promovaţi şi foarte mulţi profesionişti, oameni integri şi dedicaţi. La fel de adevărat este că încă mai există la nivel naţional excepţii, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituţii îşi îndeplinesc misiunea publică. Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorităţi şi instituţii locale, conduse de persoane care aplică, îşi asumă şi răspund, inclusiv în faţa legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu deţin competenţele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să îşi îndeplinească atribuţiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat”, mai subliniază preşedintele României. 

El a mai spus că a discutat cu Ludovic Orban, în urma cazului de la Mureş semnalat de presă şi i-a cerut un audit în zona administraţiei publice.

„În urma cazului de la Mureş semnalat de către mass-media, am avut o discuţie cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administraţiei publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucţia României pe baze şi valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care ţin de competenţă şi respectarea legii”, a conchis şeful statuli.

Recorder a relatat că Ovidiu Ianculescu, inginer de profesie, a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, instituţie care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe, nefiind membru al unui partid şi dând concurs pe post. La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu susţine că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher.
 
În reportajul Recorder, directorul SGA Mureş Ionuţ Cengher afirmă că a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat.
 
Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: "Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post". De asemenea, el a spus că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. "Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca director să ştii să le faci absolut toate", a mai spus el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Madafakaa
27.11.2020, 16:28:40

Urat le-a mai tras-o Recorder astora de la PNL fix acum, inainte de alegeri, dar meritat. Poate macar o mica parte din oameni vad in al 12-lea ceas ca, PNL are fix exact aceleasi apucaturi ca si PSD. Vin sa faca curatenie in aparatul administrativ, dand afara pesedistii ca sa isi bage oamenii lor, la fel de incompetenti si ei pe niste posturi cheie, sa incaseze salarii si sporuri grase fara ca sa aiba minimul de competente. Wow, adevarata reformana administrativa domnu' Sica.

+12 (18 voturi)
Steambreather
27.11.2020, 16:31:00

Deci PNL o sa faca audit administratiei PNL ?

+3 (7 voturi)
Relon Mask
27.11.2020, 16:32:53

Si acum abia ati aflat, dle presedinte? Noi stim demult si de asta voi da cu tifla la vot PNL&PSD !

+1 (5 voturi)
Iobag Nerfos
27.11.2020, 16:33:21

"Este inacceptabil să fie promovaţi mediocri, impostori". Hai nu zau. Si atunci de ce l-ai numit pe Sica premier?

-10 (20 voturi)
Catalin Adamescu
27.11.2020, 16:40:06

Tu esti de departe cea ma inadecvata, necalificata si incompetenta persoana care ocupa ... o functie publica centrala in Romania! ...:)) Nu ai studii politice, nu ai studii juridice, nu ai studii economice si de management ... nimic in fundalul academic si profesional ... care sa te califice pentru ocuparea unei asemnea functii in Stat. O calificare academica ... pe fizica generala ... urmata de o cariera scurta si modesta in invatamantul liceal ... care a culminat cu pozita de Profesor de Fizica de Liceu si inspector scolar ... In ce priveste cariera 'politica' ... aceasta s-a invartit in jurul unei formatiuni (o fundatie) ... construita pe crierii etnice, FDGR, avand ca singur scop ... recuperarea imobilelor si terenuirlor confiscate de PCR de la Grupul Etnic German, un grup nazist format de sasii din Romania ... pentru a sprijini razboiul de exterminare si epurare al nemtilor de la jumatatea secolului XX. Conform unei sentinte judecatoresti ... FDGR a fost declarat ca si continuator al Grupului Etnic German ... si astfel s-au putut recupera multe proprietati in zona Sibiului.

-8 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările