Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis revine: nu „cele două popoare“, „cele două naţiuni“. Ce spune imnul naţional?

35
22 Mar 2019 15:02:18
Lulea Marius Dorin
Klaus Iohannis recidivează.
Klaus Iohannis recidivează.

„Româna naţiune, ai voştri strănepoţi“ spun versurile din Imnul României, adică nu două naţiuni ci una, cea Română. Klaus Iohannis recidivează şi vorba românului: „prostul nu-i prost destul dacă nu e şi fudul“. Să îmi scuze românii expresia, dar aşa este ea din moşi-strămoşi.

Klaus Iohannis a vorbit în aceste zile în cadrul unui eveniment public despre moldoveni şi români folosind termenul de „cele două popoare“. Adică nu un popor, nu acelaşi, ci două, adică diferite. Gestul său a fost taxat imediat de cetăţenii Ţării pe care ar fi trebui să o conducă.

De parcă nu ar fi fost de ajuns acesta a ţinut peste câteva zile să revină şi să se explice ca să fie şi mai corect înţeles: a spus sau a vrut să spună, căci de auzit cu toţii am auzit, nu „cele două popoare“, ci „cele două naţiuni“. Adică o „scoţi din lac şi o bagi în puţ“.

Cu toate acestea domnul preşedinte poate fi scuzat prin faptul că el nu a fost profesor de limba română sau de istorie, ci de fizică. Adică nu putem avea pretenţia ca el, în calitatea lui de preşedinte sau de intelectual, să nu poată face diferenţa între conceptele de popor, neam, naţiune şi cel de stat sau cetăţenie.

Dar vorba imnului... sunt „ai voştri“, adică nu ai lui.

În momentul în care a fost ales să devină preşedintelui României cetăţenii l-au mandatat cu anumite lucruri şi nu să se prezinte pe el şi să îşi susţină propriile idei, sau să le impună celorlalţi.

Sunt situaţii în care este mai bine să taci, să nu te dai cu părerea atunci când nu vrei să cazi în penibil. Se pare că în România politicienii nu mai cunosc limita penibilului. Ajung aceştia să trăiască într-un cerc de oameni ale căror interese îi forţează să îţi spună că eşti cel mai tare, că eşti cel mai bun, că nimeni nu e mai frumos sau mai deştept ca tine, că tot ce scoţi pe gură este sfânt... Şi aşa ajung precum împăratul gol care se credea în haine de aur.

Naţiune: Comunitate stabilă de oameni constituită istoriceşte şi apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, manifestate în particularităţile specifice ale culturii.

Popor: termenul este folosit pentru un grup de oameni cu anumite trăsături comune (în primul rând limbă şi datini) care trăiesc împreună pe un areal geografic. Acest termen este confundat uneori cu un termen mai restrâns apărut ulterior - naţiunea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

M Costi
22.03.2019, 15:24:38

@Lulea Marius Dorin - Nu poti avea pretentii de la un etnic german , ajuns printr-un concurs de imprejurari presedintele tarii , sa cunoasca Istoria poporului român si faptul ca moldovenii din stânga Prutului sunt la fel ca moldovenii din dreapta Prutului si la fel de români !

-6 (22 voturi)
LochRoagPM
22.03.2019, 15:25:58

Ce făcuși werneree?! Iarăși dăcă cat ?! Oare când ai fost de fală ? Undeeee este jeneraaaaalul pe care se πșă ăsta pe Româna Națiune cu boltă? Wernere ești obosit tataie! România educată chiar nu are nevoie de tine. Nu pleci tu mai repede în concediu, de tot? N-ai vrea la vila ta dragă din Miami unde-i cald și bine ? Te înjură țațica jeourjette din prima zi de mandat. Ce bine era la Sighii, tu primar și jourjette profă de engleză. Nici dreaqu nu știa de șasă săși în șăptie căși de la sighii din ardial și nici despre mânăriile făcute cu fdgr. RAUS !

-6 (20 voturi)
petre ion
22.03.2019, 15:31:07

Pe langa zicala citata de autorul articolului,inca una care se potriveste de minune in cazul de fata: "Daca tacea,filozof ramanea"! Ce sa facem,are un nivel peste care nu poate trece.

-8 (14 voturi)
arogantu
22.03.2019, 16:14:09

Gata bah ati gasit voi raspunsul la problema miezului din fanta . Daca folosim logica atat timp cat ne desparte o granita/hotar suntem doua tari , doua natiuni , doua popoare . Macar asta are o idee despre unire pe cand ailalti ( mizeriile din parlament si guvern ) nu zic nimic - nimic nici de bine nici de rau .

+3 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.03.2019, 16:50:21

Fara Iohanis la Cotroceni, romanii n-ar duce-o in niciun caz mai rau. Iohannis s-a demonstrat a fi e o nulitate de politician interesat numai de lux, excursii si mofturile lui nevasta-sa, un impostor ajuns..”accidental” si ”pe repede inainte” la Cotroceni, o marioneta a unor grupari de interese anti-romanesti, un fanfaraon care a mancat degeaba banii poporul ca presedisnte, el neavand niciun deziderat de mandat legat de Reintregirea neamului, accederea in Schengen, integrare europeana accelerata, apararea si promovarea intereselor nationale in organismele europene si mondiale, si nici n-a contribuit cu vreun un proiect de tara la la cele mentionate mai sus si la cresterea calitatii vietii romanului de rand..! Una dintre cele mai triste perioade din istoria romanilor de pretutindeni, va ramane cea in care Iohannis a fost marioneta cotrocenista a gruparilor politico-financiare, transpartinice si multinationale, cu interese antiromanesti, antinationale..! Nu-l pot compara decat cu domnitorii fanarioti..! Doar cu unul ca el la Cotroceni, Romania putea sa ajunga ”ultima gaina” a UE, o ”gaina” a carui cotcodacit nu mai e bagat in seama de nimeni, nici in UE si nici in NATO..! Doar unul ca el, un tradator al romanilor si al intereselor lor NATIONALE SI COMUNE putea sa aiba discursul lui Dodon si al propagandei putiniste, spunând ca romanii din stanga si din dreapta Prutului sunt..doua popoare..!

-6 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (35)