Iohannis s-a întâlnit cu şeful MI6. Situaţia de securitate regională, pe masa discuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit marţi, la Palatul Cotroceni, pe Şeful Serviciului Secret de Informaţii al Marii Britanii, Alex Younger.

„Cei doi interlocutori au discutat componenta de securitate a parteneriatului strategic dintre cele două ţări, fiind exprimată aprecierea deosebită pentru substanţa relaţiei de cooperare dintre comunitatea de informaţii din România şi cea din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord“, se arată într-un comunicat al Admnistraţiei Prezidenţiale.

Cei doi au discutat despre situaţia de securitate din zona Mării Negre. „În cadrul întrevederii a fost discutată situaţia de securitate regională, fiind subliniat interesul deosebit pe care ambele ţări îl acordă stabilităţii regiunii Mării Negre, precum şi buna cooperare dintre serviciile de informaţii române şi britanice în combaterea terorismului, ameninţărilor transfrontaliere şi provocărilor specifice războiului hibrid“, se mai arată în sursa citată.

Şeful MI6 s-a întâlnit şi cu actualul şef al SRI, Eduard Hellvig, cu care a discutat, printre altele, despre combaterea terorismului. ”Această întâlnire, care s-a desfăşurat la cel mai înalt nivel cu partenerul britanic, a avut ca scop întărirea cooperării între cele două servicii, iar la nivelul conducerii, al directorilor celor două servicii, s-a exprimat satisfacţia faţă de nivelul înalt al cooperării între cele două instituţii în domenii de interes reciproc. După cum se ştie, în acest moment agenda serviciilor este ocupată cu combaterea terorismului, cu securitatea cibernetică, contraproliferarea armelor, contracararea acţiunilor de spionaj, dar şi instruirea personalului celor două instituţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Alex Younger a preluat conducerea MI6 de la John Sawers, fost diplomat. În 30 ianuarie 2014, John Sawers a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele de atunci Traian Băsescu. Administraţia Prezidenţială transmitea, într-un comunicat de presă, că Traian Băsescu şi John Sawers au discutat despre cooperarea dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în combaterea terorismului, a terorismului informatic şi a altor forme de activităţi ilegale îndreptate împotriva cetăţenilor şi a statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), potrivit Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite