Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis, scrisoare către Juncker şi Tusk pentru găsirea „în regim de urgenţă” a unei soluţii pentru criza din Republica Moldova

7
12 Jun 2019 18:32:37
Autor: Iulian Bîrzoi
Donald Tusk (stanga) şi Jean-Claude Juncker (dreapta) FOTO euractiv.com
Donald Tusk (stanga) şi Jean-Claude Juncker (dreapta) FOTO euractiv.com

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri o scrisoare către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situaţia din Republica Moldova. În textul scrisorii, şeful de la Cotroceni le cere celor doi găsirea „în regim de urgenţă” a unei soluţii pentru rezolvarea crizei din Republica Moldova.

Textul integral al scrisorii preşedintelui României:

„România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi, în acelaşi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituţională şi politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că ştiţi, această criză, în imediata vecinătate a României şi a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regionale pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum şi prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor Republicii din Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a ţării lor, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgenţă, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanţă cu obiectivul nostru strategic, care este şi obiectivul Uniunii Europene, acela de a susţine parcursul european al Republicii Moldova”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis în scrisoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Leon Gorki
12.06.2019, 19:20:39

DRAGNEA E DE VINA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0 (4 voturi)
M Costi
12.06.2019, 19:24:44

Un alt exercitiu de imagine al lui Iohannis , R. Moldova este asociata insa nu este membra UE ! (Iar Romania nu este departe de o criza politica precum cea din R. Moldova , lipsesc doar o motiune de cenzura trecuta de Parlament si alegeri anticipate fara unn castigator categoric ! ) In plus , UE a taiat de mult orice fonduri financiare pt R. Moldova , asa incat n-are cu ce-i santaja pe liderii politici moldoveni. Daca Iohannis dorea ca cineva sa medieze in criza politica de la Chisinau ar fi trebuit sa se adreseze lui Trump si Putin.

+1 (5 voturi)
Se Poate Nu
12.06.2019, 19:48:38

Solutia au gasit-o occidentalii inca din 1945, la Ialta. In limbaj academic, li se rupe lor de soarta Basarabiei.

+1 (5 voturi)
Sorin Barbul
12.06.2019, 20:32:59

Fals. Soluția e recunoașterea guvernului Sandu.

+1 (3 voturi)
Se Poate Nu
12.06.2019, 20:43:43

Atat timp cat interesul Basarabiei nu coincide intamplator cu cel al ''civilizatilor'', din partea domniilor lor fratii de peste Prut pot sa crape. Ce dracu', chiar suntem copii sa mai credem povesti cu Zana Maseluta de la Apus care moare de grija esticilor? De cand e lumea asta, in politica externa nu exista prietenii, ci doar interese. Cand ii aud si pe tefelistii nostril ca sunt convinsi ca UE moare de grija democratiei dambovitene si a statului de drept de aici, mi se face rau. Daca intoarcerea Estului la epoca de piatra le va aduce profit si avantaje, asta vor sustine.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)