Iohannis: „Sunt convins că în curând Prutul va rămâne doar o graniţă geografică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adresându-se studentilor de la Universitatea de Stat din Moldova, preşedintele României Klaus Iohannis a dat asigurări că România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova FOTO Elena Dumitru
Adresându-se studentilor de la Universitatea de Stat din Moldova, preşedintele României Klaus Iohannis a dat asigurări că România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova FOTO Elena Dumitru

Adresându-se studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova, preşedintele României Klaus Iohannis a dat asigurări că România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova în parcursul său european şi democratic, felicitând totodată ţara pentru progresul „extraordinar“ făcut în ultimii ani. „Sunt convins că Prutul va rămâne doar o graniţă geografică“, a declarat Iohannis.

După ce a vizitat monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, preşedintele României a plecat la Universitatea de Stat din Moldova, unde a fost primit cu îndemnuri unionite. În jur de 50 de membri ai organizaţiei „Tinerii Moldovei“ l-au primit pe Iohannis cu bannere prin care îi cereau unirea dintre cele două ţări româneşti.

„Până acum, toate declaraţiile domnului Iohannis au dat de înţeles că unirea este singura soluţie. Ne aşteptăm la aceeaşi poziţie de la orice politician român, indiferent ce funcţie ocupă“, a declarat un reprezentant al organizaţiei.

Sunt convins că în scurt timp, peste câţiva ani, Prutul va rămâne doar o graniţă geografică, iar Moldova va fi o parte a Uniunii Europene, aşa cum îşi doreşte   Klaus Iohannis, în faţa studenţilor, la Universitatea de Stat din Chişinău.

„Avem aşteptări mari de la Iohannis, avem încredere în el, chiar dacă aici a fost susţinut mai mult Ponta. Vrem ca Iohannis să viziteze mai des Republica Moldova, chiar o dată pe lună, să asculte ce avem de zis“, a declarat Costache, un moldovean care are şi cetăţenie română şi care l-a aşteptat pe preşedintele român cu steagul României în mâini.

Doar atunci când Moldova se va uni cu România, nu vom mai fi sclavi, vom fi şi noi stăpânii noştri. Doar ruşii pot spune că Moldova şi-ar pierde independenţa şi suveranitatea dacă s-ar uni cu România. Doar ei ne pot spăla pe creier în felul acesta, ei care fac rău pe oriunde merg“, a declarat o altă protestatară miercuri dimineaţă.

„Se cuvine, înainte de toate, să salut prezenţa la această întâlnire a numeroşi oameni de cultură din Republica Moldova. Sunt dascăl de profesie şi ştiu că rolul unui dascăl nu este doar de a împărtăşi cunoştinţe. El are o misiune mult mai grea, aceea de a transmite valori şi de a construi, astfel, caractere. În plus, rolul dumneavoastră pentru apărarea şi păstrarea limbii române este unul fundamental, lucru pentru care vă sunt recunoscător şi vă îndemn să mergeţi mai departe“, şi-a început preşedintele României discursul la Universitatea de Stat din Chişinău.

„Provin dintr-o generaţie care a avut nefericirea să cunoască viaţa sub un regim absurd şi criminal, care a încercat să şteargă valorile fundamentale ale comunităţilor. Pe ambele maluri ale Prutului trăim cu cicatricele acestui trecut. De aceea îmi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propăşirea limbii române“, a adăugat Klaus Iohannis.

Limba noastră comună este mult mai veche decât momentul când vizionarii lideri europeni construiau prima Comunitate a Cărbunelui şi Oţelului. Între noi există un amestec de identitate şi solidaritate greu de definit, dar uşor de simţit. De la Timişoara la Orhei se aude aceeaşi limbă, iar trecutul nostru încape deseori între coperţile aceluiaşi manual de istorie.  Klaus Iohannis, preşedintele României
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite