Iohannis îi taie orice vis european lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a redeschis conflictul reprezentării României la Consiliul European şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a repus, ieri, pe tapet o temă veche, care a făcut obiectul unor dispute îndelungate cu fostul preşedinte Traian Băsescu: reprezentarea României la Consiliul European. Ponta a spus că la reuniunea de la Bruxelles la care participă preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să meargă premierul pentru că tema refugiaţilor este o problemă care ţine de Guvern, şi nu de Preşedinţie.

„Preşedintele se duce degeaba. Orice se decide acolo, mai puţin politica externă a UE,  ţine de Guvern. De aia toată lumea merge cu prim-ministru, cu foarte puţine excepţii în care Constituţia prevede altfel. Dar daca domnul Iohannis vrea să meargă... Am avut o discuţie, la început, mi-a spus că el merge. Merge, nicio problemă, noi îi dăm toate documentele. Dacă ajungeam preşedinte, mergea primul ministru la Consiliul European. Că aşa are sens, logică, aşa face toate tările. Asa, presedinte se duce, zice ceva, vine apoi şi imi spune mie... Consiliul European este un Guvern al Uniunii Europene“, a atacat Ponta. Întrebat dacă Iohannis l-a informat despre mandatul cu care merge la Bruxelles, Ponta a răspuns negativ. „ Nu. În general aflu de la colegii mei premieri ce se discuta in Consiliul European şi sunt la curent“, a  mai spus  premierul.

„Nu va participa niciodată“

Răspunsul lui Iohannis a venit câteva ore mai târziu şi a fost pe măsura. „ Mi se pare o abordare deplasată din partea primului ministrul. Fundamental deplasată. Acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European. Suntem unici în sensul negativ cu un astfel de prim-ministru trimis în judecată. Trecerea moţiunii  de cenzură ar fi un lucru bun pentru că astfel de moţiune ar rezolva o problemă foarte  mare a României“, a reacţionat Iohannis.
Întrebat dacă, în conformitate cu Legea nr.373/2013, ar fi trebuit să ceară Parlamentului cu 10 zile înainte un mandat pentru participarea la Consiliul European, şeful statului a spus: „Acel paragraf se referă la situaţia în care participă prim-ministrul la Consiliul European. Or, prim-ministrul nu participă şi nu va participa“.

Invitat ieri la Adevărul Live, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus că reprezentarea României la Bruxelles este o problemă care trebuie tranşată între preşedinte şi premier.  „Asta nu e o chestiune nouă. Poziţia mea e clară: cei doi trebuie să se înţeleagă. Dacă au o comunicare interinstituţională corectă, în funcţie de tematică, trebuie să se stabilească dacă merge unul sau altul“, a spus Dragnea.

Curtea Constituţională (CCR) a decis, în urmă cu trei ani, că preşedintele României este cel care participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

„Regret decizia JAI“

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE, în ciuda opoziţiei a patru state din Europa Centrală şi de Est.

Conform celei mai recente forme a proiectului de acord discutat luni de ambasadorii statelor UE, tot în Consiliul JAI, România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din cei 120.000 şi 2.362 din cei 40.000, adică un total de 4.837.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că regretă că decizia JAI prin care României i-au fost alocaţi alţi 2.475 de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, el precizând că această decizie a JAI nu va putea fi schimbată în CE.

”Regretăm şi eu regret că aceste decizii în loc sa fie luate prin consens, în baza unor negocieri, s-au luat prin vot majoritar. Nu cred că împărţirea cotelor obligatorii prin vot rezolvă acestă problemă. Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi”, a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că ministrul de Interne a participat la JAI ”cu un mandat perfect, de la Guvern, întărit de decizia CSAT”.

Iohannis a mai spus că decizia luată marţi seară în JAI nu va mai fi discutată şi ”revotată” în şedinţa de miercuri a Consiliului European de la Bruxelles, la care va participa şi el.

”Această decizie a JAI nu va fi discutată astăzi în Consiliul European, nu are nevoie de o revotare în Consiliul European. Înţeleg că sunt ţări care doresc să o conteste. Vom aştepta rezultatul”, a adăugat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite