Iohannis trimite la CCR legea care invită la fraudarea referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională legea de aprobare a OUG 86/2018, o ordonanţă de urgenţă prin care guvernul Dăncilă a aprobat organizarea referendumului pentru familia tradiţională timp de două zile. Ordonanţa, care a modificat Legea de organizare a Referendumului, deschide calea către fraude electorale.

Printre acestea se numără şi prevederea de la articolul I pct. 18 din O.U.G. nr. 86/2018, care stabileşte calculul numărului participanţilor la referendum, care trebuie să fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA”, a celor la răspunsul „NU” şi a voturilor nule.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, ”instituirea unei asemenea reglementări echivalează cu legiferarea posibilităţii ca numărul participanţilor să fie mai mare decât numărul celor care au exprimat un vot (pozitiv, negativ sau nul), ceea ce contravine chiar principiului statului de drept şi democratic”.

Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei a fost transmisă de Parlament spre promulgare Preşedintelui României în data de 19 decembrie 2018. Prin conţinutul normativ, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine unor norme şi principii constituţionale, arată Adminisitraţia Prezidenţială. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite