Iohannis: O să mă uit cu mare atenţie la bugetele tuturor instituţiilor care se ocupă de securitatea naţională, nu doar armata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Strasbourg, că va examina cu atenţie bugetele pe anul 2017 ale tuturor instituţiilor din zona securităţii naţionale, atrăgând atenţia ”nimeni nu are voie să se joace” cu securitatea naţională.

Klaus Iohannis a spus că va studia cu atenţie nu doar dacă este respectat angajamentul României faţă de NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

”Pentru mine un punct extrem de important va fi bugetul pe securitate naţională şi asta nu înseamnă nu doar armata. O să mă uit cu foarte mare atenţie pentru că, indiferent de jocurile politice, cu securitatea naţională nu are voie să se joace nimeni (...) Dacă intrăm în zone de revanşisme politice, am face o mare eroare”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că bugetul Ministerului Apărării Naţionale va fi modificat faţă de varianta iniţială astfel încât să fie stipulat clar că 2% din PIB va fi direcţionat către acest sector.

Liviu Dragnea a susţinut că şi, în varianta iniţială, era prevăzut acelaşi procent de 2%.

”La Apărare prevăzuseră 2% compus din 1,5% credite bugetar şi 0,5% credite de angajament care stătea în picioare în sensul că au spus că o parte din investiţii nu pot fi efectiv plătite în acest an, dar solicitarea mea şi a primului-ministru a fost foarte clară: să fie 2% pentru Apărare din credite bugetare pentru că este un angajament. Dacă Ministerul Apărării nu va fi în stare să cheltuie aceşti bani, o să vedem la vremea respectivă”, a spus Dragnea.

Totodată, preşedintele PSD a confirmat că SRI va fi printre instituţiile care vor avea un buget mai mic faţă de anul 2016.

În proiectul de buget prezentat ieri de către Ministerul de Finanţe, Ministerul Apărării Naţionale ar fi avut un buget de 11,02 miliarde lei, care reprezintă 1,35% din PIB, arată datele din anexele bugetare pe ministere. Cu toate acestea, Guvernul susţine că va aloca, pentru Apărare, 2% din PIB în 2017. "În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB", arăta un comunicat al Ministerului Finanţelor, fără a da detalii şi fără a explica diferenţa dintre acest procent şi bugetul efectiv alocat ministerului. Totuşi, cheltuielile pentru Apărare includ, pe lângă bugetul alocat efectiv ministerului, şi credite de angajament, prin care Armata poate finanţa cheltuieli de înzestrare, în principal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite