Iohannis a vizitat Centrul de la Măgurele: O ţară poate depăşi situaţiile de criză economică investind bani în cercetare şi educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Centrul de Cercetare de la Măgurele, unde se va construi cel mai performant laser din Europa, precizând că investiţiile în cercetare şi educaţie ajută la depăşirea situaţiilor de criză economică.

„Am vizitat recent Centrul de Cercetare ELI-NP de la Măgurele, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, unde se va construi cel mai performant laser din Europa. O echipă de fizicieni pasionaţi măsoară zi şi noapte rezultatele unor experimente care pot avea impact major asupra dezvoltării ştiinţei contemporane. În ciuda dificultăţilor materiale şi a multor piedici, şcoala românească de fizică se află printre primele din lume datorită perseverenţei acestor oameni dedicaţi meseriei lor. O ţară poate depăşi situaţiile de criză economică investind bani în cercetare şi educaţie, domenii-cheie datorită cărora apar meserii şi locuri de muncă noi. România pe care mi-o doresc este o astfel de ţară“, a spus Iohannis.

Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) a fost inaugurat în octombrie, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Apărării, Mircea Duşa. Acesta este primul laser de mare putere din România, cel mai puternic laser din Europa şi al doilea din lume.

Centrul inaugurat marţi derulează un program de configurare şi pregătire a experimentelor de fizică nucleară care se vor desfăşura, începând cu 2018, în cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a anunţat Ministerul Educaţiei.

Proiectul european ELI-NP va fi cel mai mare centru de cercetare nucleară din estul Europei, care urmează să se finalizeze în 2018. Recent, construcţia ELI-NP a fost amânată din cauza unui aviz al Apelor Române care a întârziat aproape un an de zile, motiv pentru care graficul lucrărilor va fi refăcut, potrivit directorului proiectului, prof. Nicolae Zamfir. Va fi vorba cel mai probabil de o întârziere cu o lună, fără a periclita angajamentele luate în faţa Comisiei Europene.

Proiect blocat de birocraţia românească

”Adevărul” a relatat în exclusivitate în august cum birocraţia din România a pus în pericol cel mai mare proiect ştiinţific din estul Europei: Laserul de la Măgurele. Construcţia centrului de cercetare ar putea suferi întârzieri, dar şi pierderi financiare foarte mari.

Proiectul laserului de la Măgurele, cel mai mare din estul Europei, risca să piardă cel puţin 100 de milioane de euro din cauza unui aviz aşteptat din octombrie 2013 de la Apele Române. Autorităţile române şi dezvoltatorul au aruncat vina unii asupra celorlalţi.

Practic, dezvoltatorul proiectului, Strabag SRL, a aşteptat un aviz de la „Apele Române“ pentru începerea forajelor necesare pentru 1.080 de pompe geotermale menite să asigure energia uriaşă de care are nevoie un astfel de centru de cercetare pentru a funcţiona.

Fără obţinerea acestui aviz, ei nu puteau să termine prima etapă de construcţie a infrastructurii decât dacă ar fi găsit „o altă soluţie tehnică“, aşa cum a spus ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.

„Toată lumea a aflat în România şi Europa despre platforma de la Măgurele ca despre locul în care se va face cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene de cercetare: Extreme Light Infrastructure (ELI). Adevărul este că ELI nu ar fi fost niciodată oferit României şi platformei de la Măgurele dacă aici nu ar fi fost o bază, dacă aici nu ar fi existat ceva înainte de ELI, şi anume în primul rând o tradiţie de 52 de ani. Cred că este important pentru toate generaţiile care vin să îşi aducă aminte că România a avut cercetare, a avut o resursă umană extraordinar de importantă, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importantă performanţă şi capacitatea de a dezvolta proiecte novatoare şi practic toată această infrastructură, în primul rând umană şi după aceea materială - tradiţie, şcoală, vorbesc inclusiv de universităţi, de mediul academic", a spus premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite