Iohannis schimbă macazul. Vrea să fie preşedinte-jucător sau a pornit în cursa pentru un nou mandat? Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, alături de cei pe care se bazează că vor strânge voturi pentru a câştiga un nou mandat de preşedinte. FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis, alături de cei pe care se bazează că vor strânge voturi pentru a câştiga un nou mandat de preşedinte. FOTO Inquam Photos

Riscul necâştigării unui nou mandat în 2019 îl face pe Klaus Iohannis să iasă din zona de confort şi să înceapă ofensiva împotriva PSD din mijlocul liberalilor, pentru a arăta că nu este un preşedinte slab şi că rămâne alături de formaţiunea care l-a dus la Cotroceni, arată specialiştii contactaţi de „Adevărul“.

Preşedintele Klaus Iohannis promitea, în campania din 2014, că va fi un preşedinte „integrator“, nicidecum „jucător“, nu-şi va „spăla în public rufele cu premierul“ şi nu va participa la evenimentele partidului din care face parte, dacă va fi ales şeful ţării. Însă marţea trecută i-a chemat la raport pe cei din conducerea PNL şi le-a cerut să pună capăt disensiunilor din partid, după care a mers sâmbătă la Consiliul Naţional al PNL, participând astfel pentru prima dată la o mare reuniune liberală după mai mulţi ani. Cu acest prilej, din rândul liberalilor, preşedintele ţării a trecut la atacuri dure la adresa lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi a întregului PSD, despre care a spus că vor să controleze Justiţia şi că nu-şi respectă promisiunile din campania electorală. „Un politician pe nume Dragnea, împreună cu câţiva acoliţi, au pus mâna pe puterea în PSD, în Guvern şi în Parlament şi, de atunci, încearcă să folosească această putere în interes propriu şi personal, pentru a scăpa de justiţie. Nu-i preocupă nici ţara, nici economia, nici românii, ce să mai vorbim despre imaginea României în Europa şi în lume? Îi preocupă pur şi simplu să scape de dosare“, a declarat Iohannis în faţa a peste 1.400 de liberali.

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialişti despre reacţiile lui Iohannis din ultima săptămână şi revenirea lui în mijlocul liberalilor. „Implicarea lui la PNL e asemănătoare celorlalţi preşedinţi. Toţi au participat la evenimentele partidelor care i-au propulsat. Discursul e unul politic, în care arată că a început campania electorală, cu toate că de partea cealaltă, PSD a făcut din Iohannis o ţintă falsă, pentru că Iohannis nu a făcut nimic pentru a fi acuzat non-stop. Iohannis trebuie să se apropie de PNL, pentru că, să fim serioşi, a te baza pe USR e o glumă. În turul II, în orice situaţie, ei îl vor susţine“, a declarat pentru „Adevărul“ sociologul Alfred Bulai.

De asemenea, consultantul politic George Rîpă subliniază faptul că Iohannis iese la atac din mijlocul partidului care l-a ajutat să câştige şi primul mandat pentru a arăta că a rămas alături de acesta şi că are nevoie de sprijinul tuturor membrilor formaţiunii: „Declaraţiile puţin mai dure la adresa PSD-ALDE de la întâlnirea liberalilor le-aş citi mai degrabă în cheia unui preşedinte care înţelege că nu îşi poate reînnoi mandatul fără sprijinul celui mai puternic partid din opoziţie. În plus, prin această colaborare se asigură că blochează drumul către turul II al altor posibili candidaţi anti-PSD, precum Cioloş sau Barna. Cred însă că Iohannis este dator moral liberalilor care l-au sprijinit de fiecare dată necondiţionat, dar pe care de multe ori i-a lăsat în ofsaid, pe teme precum referendumul pentru familie“, a punctat George Rîpă.

„Dacă Băsescu era jucător, Iohannis a strălucit prin absenţă“

Pe de altă parte, Bulai a punctat faptul că nu se poate vorbi nicidecum de un Iohannis ca de un preşedinte-jucător, aşa cum era cazul, acesta fiind departe de agresivitatea politică a lui Traian Băsescu. „Iohannis a fost acuzat că a trecut în  extrema cealaltă. Dacă Băsescu era jucător, Iohannis a strălucit prin absenţă. Acum sunt glume că s-a supărat pe Dăncilă că pleacă în concediu înaintea lui. E greu să ajungă la nivelul lui Băsescu. Dacă ne uităm la toate crizele din ultima vreme, cu siguranţă Băsescu ar fi fost jucător. Iohannis a spus că «aşa e legea», «am epuizat toate căile de atac, trebuie să o promulg».  Face campanie pentru că altfel ar fi penibil“, a completat sociologul Bulai.

„Ruperi de ritm“

O părere asemănătoare are şi George Rîpă, care vede în Iohannis doar un viitor candidat care are din când în când ruperi de ritm. „Iohannis şi-a preluat mandatul cu gândul de a semăna cât mai puţin cu predecesorul său, criticat de adversarii politici pentru că s-ar fi implicat prea mult în viaţa politică. Ironic sau nu, preşedintele este acuzat de propriii susţinători că este un lider prea slab, prea neimplicat şi prea detaşat. Nu asistăm însă la prima încercare a preşedintelui de a reveni în joc, a mai avut tentative similare, amintiţi-vă de momentul Shhaideh sau de ieşirea în Piaţa Universităţii. Putem vorbi de un preşedinte cu adevărat implicat abia în momentul în care va reacţiona la fiecare derapaj al majorităţii socialiste pe teme fundamentale ce ţin de suveranitate, justiţie, economie, politică externă. Altfel, sunt doar ruperi de la ritmul de vacanţă pe care şi l-a impus la Cotroceni“, a mai spus consultantul politic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite