Ion Iliescu împlineşte azi 88 de ani. Scurtă biografie: de la ministru pentru Problemele Tineretului în comunism la funcţia de preşedinte al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu, un politcian cu zâmbetul pe buze. FOTO Arhivă Adevărul
Ion Iliescu, un politcian cu zâmbetul pe buze. FOTO Arhivă Adevărul

Ion Iliescu, fost preşedinte timp de zece ani şi fost ministru în perioada regimului comunist, împlineşte sâmbătă 88 de ani. Fost preşedinte al PSD în anii '90 şi 2000, Iliescu deţine acum funcţia de preşedinte executiv al aceluiaşi partid.

Născut la 3 martie 1930, în municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, Ion Iliescu a crescut într-o familie apropiată de ideile comuniste. Tatăl său, Alexandru Iliescu, a fost unul dintre liderii Partidului Comunist din România (PCdR) în anii '30. 

Iliescu şi-a efectuat studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti şi la Institutul Energetic de la Moscova. Între anii 1965-1984, a fost membru al Comitetului Central al PCR. În perioada 1967-1971 a fost ministru pentru Problemele tTineretului din România.

Iliescu a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, în intervalul 1971-1974, precum şi pe cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, în anii 1974-1979. În anii 80 a fost director al Editurii Tehnice din Bucureşti, loc de muncă unde l-a prins şi Revoluţia din 1989. 

După 1990, Ion Iliescu a prins mai multe mandate de preşedinte al ţării. Primul mandat a fost între 1990 şi 1992, urmând apoi mandatul 1992-1996. În 1996 a fost învins la prezidenţiale de Emil Constantinescu. Însă Iliescu a revenit politic în 2004, când a reuşit să-l înfrângă în turul 2 al alegerilor pe Corneliu vadim Tudor. 

În prezent, Ion Iliescu este doar preşedinte de onoare al Partidului Social Democrat, fostul şef de stat fiind o prezenţă discretă în spaţiul public. 

Citeşte mai multe despre Ion Iliescu aici: 

Apostolii Epocii de Aur, episodul #29. De ce ne-a zâmbit mereu Ion Iliescu? Elena Ceauşescu: „Ereditar, e lipsit de caracter“

În interbelic, Ionel era un proscris: fiul unui militant comunist, la periferia societăţii. S-a ridicat până la vârful partidului. În ceauşism, tovarăşul Iliescu ajunsese exilat şef de judeţeană. A făcut o Revoluţie. În România postdecembristă, domnul Iliescu ajunsese să fie dispreţuit visceral. A devenit de trei ori preşedinte. A supravieţuit tuturor regimurilor politice. În ciuda pronosticurilor, a rămas nemuritor. Aşa, cu zâmbetul pe buze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite