Ion Stelian (USR), despre amendamentul CSM la Codul Penal care-l salvează pe Dragnea: Mă îngrijorează această coordonare între PSD şi CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Ion Stelian se declară îngrijorat de "această coordonare” între PSD şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce Consiliul a venit cu un amendament în Comsia parlamentară specială pentru legile justiţiei care propune ca faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro, sumă care l-ar salva pe Dragnea de dosar.

„Amendamentele sunt, unele dintre ele, ţinute în sertar. Cel mai important pe care l-am socotit mulţi dintre noi, abuzul în serviciu, încă nu ne-a fost dezvăluit de domnul Florin Iordache şi colegii săi, în ciuda insistenţelor noastre. Să nu vă imaginaţi că PSD şi domnul Florin Iordache nu ştiu care este varianta pe care o vor propune. Ştiu. Ne-au anunţat deja că vor pune textul cu 24 de ore înainte la dispoziţie, astfel încât discuţiile din această comisie sunt o mascaradă. Ce mă surprinde pe mine în mod neplăcut este faptul că la această şedinţă CSM a venit cu o variantă de text care nu a fost discutată, nu a făcut obiectul iniţiativei legislative, e vorba de articolul 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu care se aplică altor persoane decât funcţionarilor publici, textul prevede că în cazul în care făptuitorul plăteşte prejudiciul mai mic de 50.000 de euro efectiv să fie exonerat de răspundere şi se aplică şi pentru abuzul în serviciu”, a declarat Ion Stelian la finalul şedinţei din Comisie.

Deputatul USR s-a declarat îngrijorat de această coordonare” între PSD şi CSM. El spune că, deşi Consiliul a avut puncte de vedere foarte bune în comisie, CSM nu are atribut de iniţiativă legislativă.

"Mă îngrijorează şi această coordonare între PSD şi CSM. Aş vrea să subliniez şi faptul că CSM a avut şi puncte de vedere foarte bune în cadrul acestei comisii şi cred că are un rol important în cadrul acestei comisii, dar să nu uităm că CSM nu are atribut de iniţiativă legislativă. Ministerul Justiţiei pur şi simplu se sustrage de la aceste discuţii. Nu-şi asumă nici un rol şi lasă ca PSD să se folosească practic de CSM pentru  promova câteva idei. N-am nici cea mai vagă bănuială ce ar avea de câştigat (CSM, n.r.)”, a spus Stelian.

Consiliul Superior al Magistraturii propune un amendament la articolul 308 din Codul penal care se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, care stabileşte, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul în serviciu, ca faptele de abuz în serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici să fie incriminate doar dacă prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Amendamentul a fost prezentat marţi în Comisia specială pentru legile justiţiei, fiind la prima lectură. Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că amendamentul propus de CSM va fi susţinut de PSD, pentru că "poate fi susţinut" întrucât "rezolvă multe chestiuni”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite