Politică

articolul anterior articolul urmator

Ionel Haiduc: „În forma actuală, proiectul Roşia Montană nu este acceptabil“

13
4 Oct 2013 12:48:11
Autor: Alina Boghiceanu
Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române
Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, vineri, în faţa membrilor Comisiei parlamentare privind Roşia Montană, că proiectul de lege în forma actuală este inacceptabil.

„Concluzia generală este că în forma actuală proiectul nu este acceptabil“, a spus Haiduc, citat de Mediafax.
 
Ionel Haiduc a subliniat că Academia Română nu este împotriva valorificării resurselor naturale ale României, inclusiv prin minerit, dar consideră că aceasta trebuie să se facă în mod inteligent, prioritar fiind interesul naţional. 
 
„Înţelegem prin valorificare inteligentă definirea a trei condiţii, beneficiul ţării să fie maxim, efectele negative asupra mediului să fie minime şi să se respecte principiile dezvoltării durabile", a arătat Haiduc.
 
Referitor la beneficiul economic, Haiduc a precizat că  Academia consideră că „o redevenţă de 6 la sută este puţin“ şi că un asemenea beneficiu este limitat. 
 
Ionel Haiduc a mai apreciat că în România ar fi necesar să se aplice procedeul în exploatarea resurselor naturale minerale aplicat în ţările arabe la petrol şi într-o serie de ţări asiatice la petrol şi la minerale, la metale, unde s-a optat pentru o variantă bazată pe contracte de împărţire a producţiei. 
 
"Acestea se bazează pe faptul că resursa este proprietatea statului respectiv, a ţării respective, care este şi proprietarul producţiei extrase. Atunci din producţia extrasă operatorul primeşte o parte care acoperă cheltuieli de investiţie, cheltuielile de operare şi un profit rezonabil. În cazul petrolului se ajunge până la 80 la sută, revine statului proprietar. Oare ţările arabe ar fi atât de bogate dacă ar da petrolul cu 6 la sută redevenţe?", a spus academicianul.
 
Preşedintele Academiei Române a mai declarat că, în opinia Academiei, ar trebui să fie aprobate numai acele proiecte care fac exloatarea în galerii. În ceea ce priveşte locurile de muncă, preşedintele Academiei Române a susţinut: „Se prevede în proiect că în perioada de construcţie vor fi 2.000 de locuri de muncă sau 2.200. Această perioadă de construcţie durează doi ani. Ce se întâmplă cu locurile de muncă care dispar după doi ani când perioada operaţională va consuma între 500, în primele variante, sau 900 în ultima variantă propusă de locuri de muncă? (…) Durata proiectului este prevăzută pe 20 de ani, în care se epuizează zăcământul şi locuitorii care au funcţionat în această perioadă rămân şi ei fără locuri de muncă într-o zonă în care nu mai există nicio resursă, plus reputaţia proastă că s-a folosit cianură şi asta va îndepărta orice potenţial turist care ar veni să vadă această zonă", a conchis Ionel Haiduc. 
 
 

Citeşte şi:

 
INTERVIU Ionel Haiduc, preşedintele Academiei, despre Roşia Montană şi gazele de şist: „Dacă interesul economic e serios, mai sacrifici un pic şi din mediu“
 
Dragoş Tănase (RMGC): Dacă se adoptă alt proiect în Parlament decât cel stabilit, avem o problemă
 
Şeful SRI: „Grupări extremiste au încercat să influenţeze protestele pentru Roşia Montană“
 
EDITORIAL Politicienii, Roşia Montană şi lupta contra statului de drept

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

flesh -
4.10.2013, 13:29:30

Da, sunt de acord, exploatarea la suprafata in Rosia Montana nu este acceptabila. Si nici exploatarea in galerii, daca dauneaza patrimoniului cultural, as adauga eu.

0 (2 voturi)
Ioan Nica
4.10.2013, 14:03:26

FELICITARI ACADEMIEI ROMANE, pt pozitia ferma care arata ca PROIECTUL ROSIA MONTANA este inaccetabil in forma care este ! Exploatarea sa se faca de firme romanesti si nu straine, cu metode NEPOLUANTE, si nu cu CIANURI ! AURUL trebuie sa fie al ROMANILOR, si nu al STRAINILOR !!! JOS GUVERNUL PONTA !!!! Ioan Nica

+1 (3 voturi)
Calin Neagu
4.10.2013, 14:10:37

RMGC este o firma romaneasca, e inregistrata in Romania, aici opereaza, aici contribuie la bugetul de stat, aici angajeaza, mai mult, statul e actionar. si metoda cu cianuri e o metoda nepoluanta, de asta se si foloseste in tari ca Finlanda sau Suedia

-3 (5 voturi)
Calin Neagu
4.10.2013, 14:13:04

Domnule Haiduc, castigam peste jumatate din profiturile acestui proiect la bugetul de stat, prin redeventa (cea mai mare din UE) plus participatia statului plus taxele, impozitele si contributiile la buget, totul pe cheltuiala investitorilor. plus ca intra in economie cateva miliarde de dolari prin investitii, deci beneficiul este maxim pentru stat si pentru economie. Metoda de exploatare e considerata a fi cea mai sigura din lume de catre specialistii in mediu de la Comisia Europeana, motiv pentru care e folosita si in tari ca Finlanda sau Suedia, iar in zona, pe langa ca se vor crea multe locuri de munca pe o perioada lunga de timp si se va investi in repornirea mineritului, se va mai investi si in infrastructura, in patrimoniu si in reecologizare, ca sa se asigure dezvoltarea durabila. Conform criteriilor pe care chiar dumneavoastra le-ati enumerat, acest proiect trebuie PORNIT!

-3 (5 voturi)
Joben
4.10.2013, 14:22:53

Calin Neagu tu nu te dezminti. Unde stiri cu Rosia acolo si tu. Am observat insa ca ai aceleasi texte de fiecare data, refuzand totodata sa-ti spui parerea cu privire la anumite detalii referitoare la proiect. Te rog raspunde-mi si mie care e parerea ta despre depozitarea cianurilor si sterilului in cantitatile vehiculate. Spune-mi si mie alea "multe" locuri de munca ce inseamna pentru tine, cand toti care se pricep au ajuns de acord ca acolo nu se vor creea mai mult de 400 de locuri de munca, nici aici nu se stie daca vor fi angajati 400 de romani. Iar dupa 10-15 ani ce se va intampla cu locurile alea de munca? Pacat ca unii din rautate sustin proiectul, altii din interese obscure, iar altii ca si in cazul tau, din prostie!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările