Iordache, despre modificarea Statutului procurorilor şi judecătorilor:„Una peste alta, este o lege bună“. PNL anunţă că atacă la CCR iniţiativa legislativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, miercuri, după adoptarea raportului favorabil pentru proiectul de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, faptul că iniţiativa e una bună, deşi Opoziţia critică acest lucru. Mai mult, PNL a anunţat că va ataca la CCR modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor.

„Noi credem că una peste alta este o lege bună. (...) Săptămâna viitoare va fi depus un raport la Camera Deputaţilor, urmând ca în urma dezbaterilor cu amendamente admise şi respinse să fie adoptat de către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizat“, a spus Florin Iordache

Iordache, fostul ministru al Justiţiei şi autor al OUG 13, a subliniat că raportul comisiei a fost adoptat în urma consultărilor cu toţi reprezentanţii sistemului juridic din România: asociaţiile, profesionale, CSM, Ministerul Justiţiei şi mediul academic. Pe de altă parte, Florin Iordache a apreciat că ar fi fost mult mai bine dacă Legile 303, 304 şi 317 ar fi fost depuse la Parlament în urma unei iniţiative a Guvernului. „Această consultare cred că ar fi trebuit făcută de către Guvern. Dar pornind de la o iniţiativă parlamentară, din punctul nostru de vedere, a fost o consultare foarte largă. Chiar dacă multe din punctele de vedere ale Opoziţiei nu au fost îmbrăţişate, noi am preferat să ţinem cont de opiniile exprimate de asociaţiile profesionale“, a declarat el.

Iordache a mai precizat că în timpul şedinţei de miercuri au fost discutate modificările care vizează răspunderea magistraţilor. „Au fost două opinii: una care spunea că ar trebui să aibă o lege specială, alţii - printre care ne-am numărat şi noi - au spus că trebuie să prevedem foarte clar cele două etape, atunci când există rea credinţă şi gravă neglijenţă: un cetăţean căruia i se încalcă drepturile să se îndrepte împotriva statului şi statul să fie cel care, într-o perioadă foarte bine definită, să îi plătească omului despăgubirile, urmând ca în etapa a doua statul să fie cel care să se întoarcă printr-o acţiune în regres împotriva judecătorului şi procurorului care cu rea credinţă şi gravă neglijenţă a încălcat prevederile în vigoare“, a mai afirmat Florin Iordache. 

Iniţiativa Comisiei Iordache, atacată la CCR

Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat că PNL intenţionează să atace la Curtea Constituţională modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.  „Nu vom vota aceste legi. Cel puţin 303 (Legea 303/2004-n.r.) - categoric votul va fi împotrivă. Vom ataca la CCR această lege şi vom cere PSD până în ultima secundă să respingă nişte proiecte care produc daune sistemului judiciar“, a spus ea.

Gorghiu a criticat „graba pentru finalizarea acestui proiect pe repede înainte“. Ea a mai precizat că liberalii aşteaptă pronunţarea CCR pe marginea sesizărilor făcute de PNL şi USR în ce priveşte hotărârile în baza cărora a fost înfiinţată comisia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite