Ipocrizie în pandemie: cum a mimat Guvernul că taie din banii partidelor. Principalele forţe politice, beneficiare ale unor sume record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor promite că PNL taie în 2021 din banii partidelor, la fel ca în 2020, pentru a face economii la buget. Faptele însă îl contrazic, din pixul acestuia fiind mărite fondurile pentru formaţiunile parlamentare şi anul acesta, ajungând la un maxim istoric de 264 de milioane de lei.

Apropierea alegerilor a dus la o cursă a promisiunilor electorale, de la beneficii şi măriri de lefuri, la anunţarea diminuării unor cheltuieli nenecesare, cum e şi cazul fondurilor destinate funcţionării partidelor politice. „Lucrez la bugetul pentru 2021 şi exact ca în 2020 voi propune economii reale la bugetul de stat prin tăierea cu un procent semnificativ a subvenţiei pentru partidele politice şi în 2021. În 2020, deşi an electoral, am tăiat subvenţia pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, aşa se fac economii substanţiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României”, a scris pe pagina sa de Facebook Florin Cîţu, ministru al Finanţelor.

Declaraţia lui Cîţu e doar pe jumătate adevărată, chiar ipocrită, pentru că datele arată alt lucru. Pentru 2020, banii prevăzuţi pentru subvenţionarea activităţii partidelor politice erau în cuantum de 181 de milioane de lei. Într-adevăr, cu 30% mai puţin ca în 2019, când Guvernul Dăncilă, controlat de Liviu Dragnea, redirecţionase către conturile partidelor 256 milioane de lei. Întocmirea bugetului pe 2020 a fost făcută de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, şi de premierul Ludovic Orban, care au găsit o variantă astfel încât să mufeze la banul public şi un partid ca Pro România, care altfel nu ar fi beneficiat de niciun ban, drept recompensă pentru susţinerea de la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Şi a venit rectificarea...

 Însă Guvernul Orban a decis la rectificarea bugetară din august suplimentarea sumelor pentru subvenţiile partidelor politice, în contextul în care Guvernul a ţipat ca din gură de şarpe că nu are de unde să identifice bani pentru legi care propun dublarea alocaţiilor sau creşterea pensiilor cu până la 40%. În schimb, au fost găsiţi bani pentru a mări bugetul pentru partide de la 181 de milioane la 264 de milioane de lei, adică mai mare cu 8 milioane şi faţă de 2019. „Banii au fost daţi prin rectificare. E acolo precizat în mod clar capitolul de subvenţii. Da, au fost alocate şi alte sume pentru rambursări şi alte cheltuieli, dar acolo vorbim de alţi bani care merg către conturile partidelor sau candidaţilor”, au precizat surse din AEP pentru ziarul „Adevărul”

Imediat după rectificarea din august, în conturile tuturor partidelor a intrat în luna septembrie suma-record de 57 de milioane, în condiţiile în care, de obicei, formaţiunile primeau lunar, în total, între 18 milioane şi 23 de milioane de lei. Cea mai mare sumă a intrat în septembrie în contul PSD (28,61 milioane de lei), în timp ce partidul care asigură guvernarea a încasat aproximativ 16 milioane de lei. Fonduri considerabile au primit şi USR (4,2 milioane de lei), ALDE (3,4 milioane de ei), Pro România (2,6 milioane de lei), PMP (1,9 milioane de lei) şi Forţa Naţională (aproximativ 400.000 de lei pentru un partid fără niciun parlamentar).

Dacă în anii trecuţi politicienii avea intervenţii în care vorbeau de suspendarea subvenţiilor sau îngheţarea acestora, în ultimele luni aceştia au ascuns sub preş subiectul. Iar în trecut au promis rezolvarea problematicii subvenţiilor Victor Ponta, Florin Roman, precum şi partide ca PMP sau USR, care au vorbit de suspendarea acestora pentru partide care aveau în conducere persoane condamnate penal.

Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, în primele 11 luni ale anului deja a fost alocată formaţiunilor o sumă totală de 228de  milioane de lei, adică deja a depăşit cu aproape 50 de milioane banii pe care Guvernul îi pregătise la începutul anului pentru partide. Grosul banilor au mers către PSD, pentru că legal are dreptul la cei mai mulţi, conform aritmeticii parlamentare de la 1 ianuarie 2020, cea de care se ţine cont în calcularea fondurilor pentru partide. 113 milioane de lei (adică circa 23,5 de milioane de euro) au intrat în vistieria partidului cu sediul în Kiseleff. În topul partidelor cu cei mai mulţi bani primiţi de la stat mai sunt PNL şi USR. Liberalii au încasat în primele 11 luni 64 de milioane de lei (echivalentul a 13 milioane de euro), în timp ce formaţiunea condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş a încasat 17,5 milioane de lei (circa 3,6 milioane de euro).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite