Istoria şi lecţiile sale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aud foarte adesea repetându-se ideea că sintagma “Historia - magistra vitae’’ nu înseamnă decât o dulce amăgire. Că, în realitate, din istorie nu învăţăm nimic, că suntem sortiţi, prin însăşi natura noastră, să repetăm, cu o oarecare periodicitate, greşeli despre care ştim foarte bine că în urmă cu ani au adus cu ele o factură piperată.

Întâmplările din săptămânile şi zilele din urmă par să le dea dreptate celor ce susţin asta. O Românie din ce în ce mai nemulţumită de abuzurile, minciunile, ticăloşia, prostia, aroganţa, mitocănia, dispreţul unei guvernări cu tot mai apăsate tendinţe totalitare ţine să îşi facă auzit glasul. Aşa-numitul “Miting al Diasporei” care a avut loc ieri în Capitală, cu toate greşelile lui de organizare, cu incoerenţele vădite, cu violenţele care nu au rezolvat nimic, violenţe ca la mineriade ai căror făptaşi trebuie să îşi primească pedeapsa, indiferent că este vorba despre provocatori ori despre jandarmi care au executat prosteşte ordinele iresponsabilei fiinţe Carmen Dan, exact lucrul acesta dorea să îl facă. Să cenzureze drastic conduita tot mai aberantă a unei guvernări şi a unei majorităţi parlamentare din ale cărei obiective a început să fie exclusă însăşi ţara. O guvernare pentru care nu mai contează decât interesele lui Liviu Nicolae Dragnea şi ale baronilor social-democraţi, salvarea lor de la iminenţa întâlnirii cu ziua scadenţei şi a socotelii, dar pentru care nu mai au nici o valoare nici cei 18 milioane de cetăţeni rămaşi în ţară, nici cei de la 3, 5 până la 5 milioane de români care din 1990 încoace au ales calea străinătăţii.

Din ianuarie 2017, atunci când au preluat puterea în urma votului democratic din 11 decembrie 2016, şi până astăzi, social-democraţii în colaborare cu minusculul partid condus de dl. Călin Popescu-Tăriceanu, nu au făcut decât să păcălească populaţia, încercând să îi cumpere  bunăvoinţa şi, din păcate, câteodată chiar şi conştiinţa cu promisiunea unei vieţi mai bune. Cu făgăduinţa fericirii viitoare. Exact cum făceau în Epoca de Aur comuniştii. În nenumărate rânduri au tentat-o cu trocul bani contra democraţie.

Povestea s-a repetat identic în ultimele zile ale săptămânii care se încheie. Speriată de amploarea nemulţumirii populare, de ceea ce ar putea să se întâmple cu ocazia mitingului de ieri, Puterea a pregătit şi pus în aplicare o ticăloasă operaţiune de dezinformare. Diabolizării Diasporei i s-a asociat punerea la zid a acelor români rămaşi în interiorul graniţelor ţării care nu se lasă păcăliţi de minciunile în cascadă ale guvernării. După modelul bolşevic, a cărui eficienţă a fost experimentată de Frontul Salvării Naţionale între anii 1990 şi 1991, s-a încercat iarăşi crearea unei falii între românii plecaţi şi cei rămaşi acasă. S-a readus pe tapet zicerea Cine nu e cu noi e împotriva noastră, sub forma actualizată că cei care nu aplaudă furtişagurile pesediste ar fi apărătorii Statului paralel. Acelaşi cu care Dragnea nu doar că a stat comod la aceeaşi masă, dar a şi făcut cu el afaceri mănoase, în interesul propriu.

În fine, joi seara, cu doar câteva ore înaintea mitingului, acelaşi Liviu Dragnea a apărut într-o emisiune a postului de casă al partidului pe care îl conduce- România Tv, desigur- şi a prezentat în premieră noua Lege a pensiilor a cărei intrare în vigoare este prevăzută pentru anul 2021. Adică peste trei rânduri de alegeri. Însuşi faptul că dl. Dragnea şi-a asumat prezentarea unei legi a cărei necesitate nu o contestă nimeni, dar care, spre a fi bună, trebuie să fie fundamentată pe criterii economice clare, înseamnă un act de manipulare. O operaţiune cu vădit iz electoral, menită să inducă în mintea celor de vârsta a treia ideea că numai perpetuarea la putere a PSD reprezintă garanţia că promisiunea dublării pensiilor va fi riguros ţinută. Că numai PSD-ul doreşte şi se zbate pentru binele pensionarilor în vreme ce Opoziţia, Preşedinţia vor căuta nod în papură, vor inventa obstacole, se vor opune şansei date unui trai mai bun pentru nici mai mult, nici mai puţin decât 5 milioane de români.

Având în vederea actuala configuraţie parlamentară nimeni şi nimic nu se va putea opune intrării în vigoare a unei legi despre ale cărei riscuri atrag atenţia economişti serioşi. În absenţa unei creşteri economice reale, continuarea traiului pe datorie, a îndatorării ţării doar pentru a plăti pensii şi salarii stabilite din pix, pe criterii strict politice şi cu evidente dedesubturi electorale, se va dovedi o operaţiune asasină. Sutei de lei în plus promise în disperare de cauză de Nicolae Ceauşescu la mitingul din 21 decembrie 1989, doar-doar va putea să potolească astfel furia populaţiei, neo-bolşevicul multimilionar Dragnea Nicolae Liviu şi ai săi îi replică astăzi cu o nesustenabilă economic dublare a punctului de pensie. Dar şi cu violenţe incalificabile care le-au relevat pesediştilor natura criminală.

Atunci, în 21 decembrie 1989, românii au sesizat înşelătoria, minciuna, insulta. Au ştiut să îi opună lecţia raţiunii şi a demnităţii. O vor face oare şi august-septembrie 2018? Sau vor întări zicerea în conformitate cu care din istorie nu învăţăm nimic, ca şi pe aceea că istoria nu se repetă niciodată?

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite