Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Istoria caftelilor din politica românească

21
14 Sep 2017 19:48:56
Autor: Radu Eremia
Corneliu Vadim Tudor, de la moartea căruia s-au împlinit doi ani joi, a dus lupta politică la un alt nivel. FOTO Arhivă Adevărul
Corneliu Vadim Tudor, de la moartea căruia s-au împlinit doi ani joi, a dus lupta politică la un alt nivel. FOTO Arhivă Adevărul

Politicienii români au trecut de mai multe ori, în ultimii 28 de ani, de la schimburi dure de replici la palme, pumni sau pahare aruncate în faţă. Actorii implicaţi: deputaţi, senatori sau membri de partid cu notorietate.

Corneliu Vadim Tudor, fost senator şi preşedinte al Partidului România Mare, a fost protagonistul unuia dintre cele mai tensionate momente ale legislaturii 1992-1996. În mai 1993, „Tribunul“, de la moartea căruia joi s-au împlinit doi ani, i-a împărţit câţiva pumni lui Aristide Dragomir, deputat FSN, chiar pe holurile Parlamentului. Cearta pornise după ce Traian Băsescu, şi el deputat FSN, l-a acuzat pe Tribun de „laşitate tipic bolşevică“.

„Muiaţi-i oasele!“

„Corneliu Vadim Tudor e un profitor al actualei situaţii din România, cum a fost şi în trecut. De ce n-aţi avut curaj, domnule Vadim, să mă acuzaţi la televiziune că am furat vapoare? N-aţi făcut-o pentru că n-aţi avut curaj şi n-aţi făcut-o din laşitate tipic bolşevică“, declara Traian Băsescu, viitorul preşedinte al României, de la tribună. Vadim Tudor nu se va lupta cu Băsescu, ci cu Aristide Dragomir, care a ieşit în calea liderului PRM. Mai mult, cere şi ajutorul gărzilor de corp. „Săriţi, mă, şi muiaţi-i oasele!“, a fost chemarea lui Vadim.. Disputa se încheie la Institutul Medico-Legal, unde ambele părţi ale conflictului au mers să-şi ia adeverinţe.

„România Mare“ va lansa o campanie de presă împotriva FSN şi a politicienilor Aristide Dragomir şi Traian Băsescu. „Poate că nu e lipsit de interes să precizăm că această canalie pe nume Dragomir provine din mamă unguroaică şi are o soră bolnavă mintal, ceea ce nu-i vina ei, desigur, dar explică multe“, scria Vadim Tudor în „România Mare“ la 4 iunie 1993, în timp ce pe Băsescu îl acuza de încheierea de contracte păguboase.

În 1998, fostul deputat Dan Iosif  s-a baricadat alături de 13 revoluţionari în biroul de relaţii cu publicul de la Guvern. Acesta voia privilegii pentru revoluţionari, solicitare care n-a primit răspunsul aşteptat. Jandarmii i-au escortat după îmbrânceli între cele două tabere, iar Dan Iosif a recurs la un gest extrem: s-a tăiat pe mâini cu un ciob.

„Bideu“ versus „Ciocu’ mic“

Zece ani mai târziu în 2008, Marius Marinescu , zis „senatorul Bideu“, din cadrul PC, şi senatoarea PDL Anca Constantinescu, cunoscută şi ca „senatoarea Ciocu’ mic”, au dus mai departe rivalitatea din campania electorală pentru Parlament. Senatoarea a vărsat  un pahar cu apă pe foile lui Marinescu, iar acesta i-a aruncat un pahar de apă în faţă.

Marinescu a recidivat şi, un an mai târziu, când deja trecuse la PRM, alături de colegul său, Codrin Ştefănescu, acesta a făcut scandal la o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Forţele de ordine ale poliţiei comunitare au intervenit, luptându-se corp la corp cu cei doi înainte de a-i scoate din sală. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

CEZAR MIHAI
14.09.2017, 20:06:53

Acum intelegeti de ce nu si-a adus nimeni aminte ca au trecut doi ani de cand s-a dus vadim ?

+2 (4 voturi)
Jean Maurer
14.09.2017, 20:08:06

Sa fim mandri ca suntem romani ?

+2 (4 voturi)
Radu Mircea
14.09.2017, 20:09:27

# Intre politicieni se poate orice , fiindca totul se termina cu : '' Pupat toti Piata Endependentei ''

+1 (3 voturi)
Adrian Dinu
14.09.2017, 20:18:22

La cat de jos este nivelul presei, era o chestiune de timp pana se va ajunge la pumni.

+4 (4 voturi)
Stancu Dan
14.09.2017, 20:20:07

Normal. Romania NU E OLANDA. Poate inteleg asta si domnii de pe la partide care-si pierd timpul cu tot felul de gargariseli "progresiste". Domnilor, aveti MULTA treaba de facut in tara asta, chiar n-ati bagat insa de seama ?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările