Politică

articolul anterior articolul urmator

Iubesc politica, urăsc politicienii

73
7 Jan 2017 18:00:00
Doru Pop

Mulţi analişti s-au grăbit să critice lipsa de implicare a tinerei generaţii în alegerile din 2016. E adevărat că foarte mulţi tineri sunt nemulţumiţi de politicienii din România şi că, aparent, nu fac nimic pentru schimbarea clasei politice. Însă politica nu se face numai în faţa urnelor şi nici absenteismul nu este o formă de incompetenţă politică.

Un studiu recent, realizat de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pentru revista „Sinteza” arată că 9 din 10 români nu au încredere în politicieni. Acelaşi studiu indică faptul că majoritatea românilor (73%) au o impresie proastă şi foarte proastă despre clasa politică, văzându-şi reprezentanţii mai degrabă în termeni negativi, ca fiind corupţi, mincinoşi, egoişti sau hoţi. Deşi percepţia concetăţenilor noştri despre sistemul politic de la noi merită o discuţie mai amplă pentru că, aşa cum reiese din sondaj, există o totală lipsă de înţelegere a ceea ce înseamnă stânga politică sau dreapta ideologică, merită să problematizăm sursa dispreţului faţă de politică şi politicieni.

Dacă ne gândim la implicarea politică din perspectiva îngustă a prezenţei la vot, alegerile recente au fost un eşec aparent al conştiinţei politice a semenilor noştri. În grupa demografică a tinerilor între 18 şi 24 situaţia a fost de-a dreptul catastrofală – din totalul alegătorilor prezenţi, doar puţin peste 3% au aparţinut acestei categorii.

De ce nu au mers tinerii la vot? Mulţi dintre aceştia erau pătrunşi de un puternic sentiment anti-politic. Unii spuneau că oricum nu avem ce face, că degeaba votăm pentru că oricum nu se schimbă nimic, că politica se face în culise, controlată de către nişte interese obscure. Alţii au un dispreţ profund faţă de politicienii de la noi.

Şi eu m-am întrebat adeseori ce îi face pe unii dintre semenii noştri să „intre în politică”, să renunţe la viaţa lor privată şi să intre în circul spaţiului public? Uitându-mă la „clasa politică” nici nu pot să văd altceva decât ce e mai rău în societatea noastră, toate defectele noastre colective sunt reprezentate (aproape proporţional) în Parlament, în Guvern, în instituţiile publice. E deprimant şi faptul că politica se face adeseori de către tot soiul de consultanţi, specialişti non-guvernamentali, sociologi cu jumătate de normă şi feluriţi manageri cu experienţă în corporaţii internaţionale ori susţinători ai unor interese care nu au nimic de-a face cu binele public.

Dar, desigur fiecare ţară are politicienii pe care îi merită. Iar românii nu sunt singurii cinici şi sceptici cu privire la politicienii lor.

Colin Hay a publicat un studiu intitulat De ce urâm politica? (2007) în care avansează o idee provocatoare despre formarea culturii anti-politice în lumea de azi. De fapt de-politizarea, aşa cum arată Hay, este un proces care se manifestă de mai multe decenii la nivel global şi ţine de generalizarea filosofiilor neoliberale, care susţin că Statul este ineficient, că instituţiile private sunt mai bune decât cele publice şi că piaţa trebuie să ia decizii, nu politica. Este vorba despre un efect cumulativ, care este susţinut prin publicarea de materiale anti-politicianiste, prin mesaje media care cultivă dispreţul faţă de sistemul politic şi printr-o atitudine generalizată de stigmatizare a politicului în general.

Ne place de prea multe ori să îi criticăm pe concetăţenii noştri, cum că ar fi apatici şi abulici, că din pricina dezinteresului lor am fi unde suntem. Dar tot ceea ce facem este politică, orice manifestare a noastră în spaţiul public este politică, chiar şi neparticiparea este politică.

Pentru că politica nu se face numai în Parlament şi nici deciziile politice nu se iau exclusiv prin intermediul partidelor politice, înţelese în sens tradiţional. Există formele active de implicare politică, aşa cum sunt protestele, iar puterea acestora, am văzut la căderea ultimului guvern Ponta, poate fi zdrobitoare. Şi formele „pasive” de politică trebuie acceptate, chiar absenţa de la vot e o metodă punitivă la adresa guvernanţilor.

Şi dispreţul şi nemulţumirea faţă de politicieni sunt normale. În fond este firesc să ne displacă politicienii, dacă ne-ar fi simpatici tot timpul şi am fi mulţumiţi mereu de rezultatele lor, întreg procesul electoral şi politic ar deveni inutil. Mergem la vot din 4 în 4 ani sau la intervale regulate, pentru a ne exprima nemulţumirile. Nemulţumirea, aşadar, este un mecanism intern al psihologiei electorale. Întotdeauna cei guvernaţi vor fi nemulţumiţi de cei care îi guvernează, subordonaţii vor cârti împotriva celor care îi conduc, iar subalternii îşi vor manifesta insatisfacţia faţă de şefii lor.

Aceasta este natura democraţiei: nemulţumirea produce îmbunătăţirea societăţii.

Pe de altă parte există şi un inconvenient. Ne place mereu să dăm vina pe cineva, iar politicienii sunt tot timpul un bun ţap ispăşitor pentru defectele şi eşecurile sociale. Mecanismul este simplu – politicienii, pentru a obţine voturile, fac promisiuni exagerate; cetăţenii, la rândul lor, au aşteptări nerealiste cu privire la ceea ce pot face liderii lor politici. Astfel dezamăgirea duce la nemulţumire care, la rândul ei, creşte nivelul de dezimplicare.

De fapt politicienii „buni” sunt mereu cei care iau decizii neplăcute pentru indivizi, dar care sunt bune pentru societate, uneori cu preţul pierderii popularităţii personale. În democraţiile contemporane, după un ciclu electoral avem posibilitatea şi şansa de a-i schimba pe cei care ne conduc. Pentru că, din fericire, butada lui Bertold Brecht din poezia sa politică „Soluţia” (Die Lösung) este imposibilă. Nu politicienii ne aleg pe noi, ci noi îi creăm pe ei.

Şi, chiar dacă orice Guvern şi-ar dori să dizolve poporul şi să-şi aleagă altul, acest lucru nu se poate

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

Paun Al
7.01.2017, 18:39:37

Societatea actuala nu-i pregatita pentru o democratie adevarata , in care oameni responsabili ,maturi , care sa stie ce vor , carora sa le pese cu adevarat si de ce se intampla dincolo de familia lor , dincolo de usa casei lor , care sa fie uniti , sa fie in stare sa delege prin vot puterea unor reprezentanti ai lor , pe care sa-i si controloeze . Sa-si asume alegerile facute si sa ii controloze si pe perioada mandatului. Societatea romaneasca este complet nepregatita pentru democratie . Si dupa 27 de ani de simulacru democratic , ea cauta persoane providentiale, tatuci politici, religiosi … care “sa le faca , sa le dea , sa le creasca” …. sa le vanda iluzii … Suntem la cheremul unor grupuri de interese numite partide , sau religii … In democratie oamenii ar trebui sa-si creeze si perfectioneze ei sistemul social , politic economic , cultural , educational convenabil , care sa fie corect , meritocratic , in care sa le faca placere sa traiasca . Nu sa se lase dominati , manipulati de sistem, ca acum . Suntem sclavii unui sistem , in care ni se da iluzia ca din 4 in 4 ani ne alegem stapanii , pe cei ce ne construiesc mediul social , economic , media , cultural ...in care traim si vom trai .

+9 (13 voturi)
Iulian Arion
7.01.2017, 19:13:37

Oamenii trebuie sa vada ca deciziile lor produc efecte directe, imediate asupra lor. Politicienii trebuie presati sa adopte prin legislatia administratiei locale obligativitatea transparentei fiscale, aprobarii tuturor cheltuielilor, investitiilor, definirea prioritatilor prin referendum local: vot electronic, referendum pe liste de semnaturi. Mass media, cinematografia (finantate din bani publici) trebuie implicate in procesul democratiei participative.

+10 (10 voturi)
Hawkeye...
7.01.2017, 19:30:15

Dar de fapt nicio societate nu e pregatita...si toate is manipulate. (vezi Brexit) Dar nu asta este problema....Exista societati in care binele este regula...Vezi spre exemplu Suedia...Si acolo este tot un fel de manipulare sa accepti asemenea impozite. De fapt democratie nu exista....Exista doar modele de societati. Spre care se va indrpeta omenirea ? Din pacate, din ce in ce mai mult spre capitalismul...vechi... Am sa dau un exemplu...Se spune ca somajul este motorul capitalismului, creind, chipurile o concurenta pe piata muncii...(ufff..eu mor cand aud termenul "piata" muncii..)...Dar deseori si de fapt.. somajul este exact motorul profitului patronatului....nu prin concurenta..ci prin mentinerea unui cost al muncii cat mai mic...In timpul asta se cheltuie resurse imense pentru inabusirea revoltelor...pentru asistenta sociala...resurse care ar putea fi cheltuite tocmai pentru a elimina somajul..Dar somajul...este exact starea care iti "taie" respectul de sine..si atunci poti fi manipulat mult mai usor...Nu cu mai bine se manipuleaza oamenii..ci cu "ai grija..ca iti va fi rau".. Frica trebuie sa fie INDIVIDUALA..nu colectiva..In comunism era colectiva..Nu a mers...frica asta colectiva unea oamenii...Dar frica individuala ii dezbina... Revenind la noi..Pesedeul..a promis multe...pe multi nu i-a convins...dar toti aia normali..avem asteptari...Aia anormali..au asteptari invers...sa dea gres...ca daca doamne feri..reusesc..atunci ei pierd politic... Frici inutile...Daca pesedeul nu reusete sa faca ce a zis..apoi macar dragnea dispare definitiv...daca nu si pesedeul, odata cu el...Si daca reuseste..asta nu-i garanteaza deloc prezenta perpetuua la guvernare...Oamenii se satura si de bine...si vor mai bine... Problema este, pentru politicieni, doar binele lor...Adica. binele lor consta in prezenta intr-o pozitie din care ei sa poata manipula...spre a se imbogati.. Am sa revin la Suedia...De ce oare nici macar nu stim cine e la putere acolo..? Nici cand se schimba..? Pentru ca oamenii au fost obisnuiti sa traiasca decent indiferent de cine e la putere... Nu @Paun...nu trebuie sa acceptam ca ni se da..ca ni se face..ca ni se creste...Trebuie sa CEREM sa ni se dea..dreptul la munca...sa ni se faca conditii pentru functionarea economiei..si sa ne creasca nivelul de trai...! Cand vom intelege ca AVEM drepturile astea..si ca stea sunt OBLIGATIILE oricarui Guvernm, ideea de pomana va disparea... Ca nu am..ca nu se poate...ca macroeconomie..si alte bla-bla-uri..pot sa spun si eu..si tu..si oricine...Avem nevoie si dreptul sa cerem sa ne conduca cei care sa faca in asa fel incat sa "avem"..."sa se poata"...si sa traim normal la nivel "microeconomic"...Macroeconomia..fara microeconomie nu exista..asa cum nu exista nucleu fara electroni...!

+4 (8 voturi)
Iulian Arion
7.01.2017, 19:08:31

"E deprimant şi faptul că politica se face adeseori de către tot soiul de consultanţi, specialişti non-guvernamentali, sociologi cu jumătate de normă şi feluriţi manageri cu experienţă în corporaţii internaţionale ori susţinători ai unor interese care nu au nimic de-a face cu binele public." Nu e deprimant. Este criminal ca act de administrare. Pana la introducerea managementului privat platit de 30-40 000 euro lunar, Administrarea companiilor se facea de catre indivizi promovati din cadrul organizatiei respective. Erau ingineri. Pentru a-si promova clientela, politicienii au promovat economisti ca administrator unic. Ce a facut economistul? A inceput sa fie ieftin la faina si scump la tarate. 1.Nu a mai aprobat mentinerea continua a stocului de piese de schimb, pe care inginerul-director din organizatie il alimenta pe masura ce stocul se apropia de epuizare. Este mai ieftin sa-ti cumperi piese de schimb prin contracte, cu luni de zile inainte de a avea nevoie, decat sa cumperi la preturi mult mai mari, uneori si de zece ori, atunci cand trebuie sa o inlocuiesti in zile sau ore. Economistul a introdus ca indicator de performanta banii "imobilizati pe stoc" sa fie cat mai putini. Pe termen scurt (al mandatului sau de 3-4 ani) creste profitul. Dupa el vine potopul! 2. A angajat in jurul la o suta de absolventi in staful sau de conducere pe post de consilieri. La intrebarea: pai daca esti competent, de ce iti trebuie atatia absolventi sa te consilieze?! Raspunsul dat este de genul celui dat de actualul ministru al justitiei: ca manager nu trebuie sa sti! Trebuie sa-i stii pe cei care stiu! Iar cei care stiu sunt tinerii absolventi! Ii strica! Acestia nu acumuleaza experienta de a stii cum se fac diverse produse din organizatie, ce probleme sunt. Ei sunt dresati sa faca prelucrari statistice ale datelor, sa intocmesca rapoarte de statiu cu diverse grafice si tendinte, sa coloreze in verde (succes), galben (ingrijorare), rosu (nerealizari). Managementul privat in companiile nationale este similar regimului fanariot impus de imperiul otoman in principatele danubiene: toxic pentru organizatie, fraudulos, orientat catre castigul imediat al administratorului , antemergator al falimentului companiei. Cazuri de analizat: TAROM, Hidrolelectrica, Termoelectrica.

+5 (7 voturi)
marius cristian
7.01.2017, 19:28:19

hilariotzii autohtoni tot incearca sa-si explice lovitura incasata pe 11 decembrie , de ce nu le-a iesit pelteaua cu guvernul klausist format de Julien + Gheorghitza + Plicusor Ban , samd , de ce Doamne de ce n-au iesit la vot tinerii feisbucisti sa-i sprijine , etc. Pentru ca poporul real s-a saturat pana peste poate de yoropenism anti-crestin si anti-national , iar generatiile "fulgi de nea" nu valoreaza doua parale in viata adevarata , ei / ele existand doar virtual.

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările