Politică

articolul anterior articolul urmator

Iulian Bulai: TVR trebuie să fie o televiziune puternică. Planul USR-PLUS de reformă include şi schimbarea legislaţiei

7
20 Jan 2021 18:27:44
Autor: News.ro
Iulian Bulai FOTO Facebook Iulian Bulai
Iulian Bulai FOTO Facebook Iulian Bulai

Preşedintele comisiei pentru cultură Iulian Bulai a organizat miercuri dezbatere privind situaţia actuală şi viitorul TVR. El a precizat că planul USR-PLUS privind televiziunea română include şi o reformă legislativă. Una dintre concluziile discuţiilor este aceea că modelul actual de management al TVR este unul ineficient.

La dezbaterea de miercuri au fost discuţii despre modalitatea de administrare a Televiziunii Publice, misiunea şi menirea acesteia, modul de alegere al conducerii, reglementarea legislativă prin care se poate începe reformarea TVR, dar şi următorii paşi care ar trebui realizaţi pentru a începe acest proces, arată un comunicat de presă al Alianţei USR-PLUS.
 
„Noi, USR-PLUS, ne dorim o reformă, inclusiv legislativă, a TVR, ne dorim ca această coaliţie de guvernare să facă din TVR o televiziune puternică. Alternativa ar fi fie să o desfiinţăm şi să conservăm arhiva, fie să o lăsăm într-o situaţie gri, în care cheltuieşte bani publici cu foarte puţină valoare adăugată. Niciuna dintre aceste variante nu e de preferat.“, a afirmat Iulian Bulai la dezbatere.
 
La dezbatere au participat Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Vlad Tăuşance, Răzvan Chiruţă (Newsweek), Cristian Delcea (Recorder), Dan Tăpălagă (G4Media), Sorin Ioniţă (Expert Forum), Mircea Toma (ActiveWatch) şi Cătălin Teniţă (deputat USR-PLUS şi membru al Comisiei).
 
Caracterul de serviciu public, mai mult decât o pură instituţie de presă, informativă, al Televiziunii a fost subliniat şi de Sorin Ioniţă, şi de Mircea Toma şi Ioana Avădani, iar independenţa editorială a fost un aspect accentuat de toţi participanţii.
 
În contextul în care conceptul de „misiune” publică a TVR a fost intens criticat, s-a discutat despre nevoia de viziune, de definire a rolului social al Televiziunii (care ar trebui să combine informaţia de presă, inclusiv investigaţiile, cu divertismentul şi cultura, inclusiv cea înaltă), şi au existat puncte de vedere nuanţate despre necesitatea ca TVR să aibă câştiguri economice, în condiţiile în care publicitatea difuzate este limitată, în prezent, prin lege.
 
Potrivit sursei citate, audienţa a fost un alt subiect abordat, nu din perspectiva cifrelor absolute şi în competiţie cu ratingul comercial, ci în ceea ce priveşte reprezentativitate la nivel naţional şi acoperirea unor nevoi cât mai variate, însă reale, ale potenţialilor telespectatori.
 
Una dintre concluziile la care s-a ajuns în urma acestor discuţii este aceea că modelul actual de management al TVR este unul ineficient, iar pentru a începe remedierea situaţiei ar trebui separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general.
 
Comisia pentru cultură a Camerei va organiza, în perioada următoare, întâlniri pe acelaşi subiect, al viitorului Televiziunii Publice, şi cu angajaţii şi colaboratorii TVR, alte dezbateri similare urmând să aibă loc şi în ceea ce priveşte Societatea Română de Radiodifuziune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Cornel Cazacu
20.01.2021, 18:44:07

Un nesimțit, care face jocurile cuiva.

-1 (5 voturi)
FLORIN FLORESCU
20.01.2021, 18:59:19

Nesimțiți sunt cei care , da ani buni , îl plătesc pe ”marele poet ” Mircea Dinescu , cu bani frumoși , să prepare delicatesuri la televiziunea națională , în fața unei majorități ce abia își duce traiul zilnic .

-1 (5 voturi)
Pop Max
20.01.2021, 19:46:57

FLORIN FLORESCU Din cîte știu, emisiunile lui Dinescu (aia cu delicatețurile și aia cu vedeta populară) sînt în topul audiențelor, deci Dinescu își merită banii. Asta cu majoritatea care abia-și duce traiul zilnic e o lozincă populistă și lipsită de fundament: 1. n-am auzit de vreun protest al „majorității” față de emisiunea respectivă; 2. nu te obligă nimeni să te uiți; 3. dacă ai televizor și bani de cablu TV, probabil că nu ești chiar atît de năpăstuit.

-9 (13 voturi)
Gyuse Bogdan
20.01.2021, 18:52:02

Tovarasul kolhozist Bulai, impreuna cu alti tovarasi de prin kolhozurile ONG-urilor bolsevice, s-au intovarasit spre propasirea noilor idei revolutionare, iar din emisferele cerebrale fesiere, intovarasitii emit idei de masacrare atat a TVR cat si a RR, adcia a institutiilor media ce sunt gestionate de stat, intrucat aceste institutii chiar nu-i baga in seama Elanul revolitionar al tovarasului Bulai se impiedica in recomandarile CE, stiut fiind faptul ca bolsevicul este scurt la minte, iar cum dintre emisferele fesiere nu ies decat imputiciuni, nu are curazul de a propune si o llege a presei, marxistul fiind oripilat de ideea ca mass-media ar putea functiona legal si nu ar mai putea batea campii asijderea cu popagandistul Bulai. Bula-i ma!

-7 (11 voturi)
Pop Max
20.01.2021, 19:43:05

Glumețul ăsta și-a chemat prietenii tefeliști și au pus împreună de-o „dezbatere”. Sincer, prefer să rămînă TVR un cuib prăfuit plin de neamuri și incompetenți, decît să fie „reformat” de păcălicii ăștia bolșevici.

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările