Iulian Chifu, consilier prezidenţial: „Preşedintele a câştigat din acordul de coabitare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Chifu consideră că acordul de coabitare repară imaginea României în plan internaţional  FOTO Facebook
Iulian Chifu consideră că acordul de coabitare repară imaginea României în plan internaţional  FOTO Facebook

Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, consideră că acordul de coabitare semnat între Ponta şi Băsescu aduce beneficii reciproce. Chifu consideră că avantajul cel mai mare este însă pentru România, care ar putea evita o situaţie similară cu cea a Ungariei, din punct de vedere al scandalului politic.

"Acordul e o formulă win-win, în care fiecare câştigă. Cred că premierul a fost relansat ca legitimitate şi încredere pe scena europeană şi are şanse unice să livreze. Preşedintele a câştigat din acord pentru că rolul şi atribuţiile sale au fost consacrate, iar România a câştigat pentru că elementele sale instituţionale naţionale, cele de permanenţă - care nu variază cu schimbarea vântului politic - sunt garantate şi-şi pot vedea mai departe de treabă", susţine Iulian Chifu.

Consilierul prezidenţial vede în acest acord de coabitare o evitare a unei situaţii similare cu cea din Ungaria. "Este avantaj şi pentru investitori, şi pentru ratingul de ţară al României, şi pentru partenerii din UE – care numai de un nou caz Ungaria nu mai aveau timp să se ocupe, după problemele economice acute ale zonei sudice şi eforturile pentru menţinerea euro", a spus Chifu.
Potrivit acestuia, acordul de coabitare are un rol important mai ales pe teme strategice şi politică externă.

Coabitarea "cuantifică şi voinţa, şi dorinţa, şi nevoia unei coerenţe şi responsabilităţi în special pe temele strategice şi în politica externă, de securitate şi apărare", a adăugat consilierul prezidenţial.

"Să sperăm că va dura şi să lucrăm cu toţii pentru ca această coabitare să fie de real succes. Chiar cu preţul lipsei scandalurilor şi scăderii audienţelor presei ce trăieşte din această confruntare supralicitată dincolo de necesarul anului electoral 2012", concluzionează consilierul preşedintelui.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite