Politică

articolul anterior articolul urmator

Iurie Leancă: Declaraţiile lui Traian Băsescu despre unire creează probleme „cruciale“ Republicii Moldova

100
20 Dec 2013 16:09:51
Autor: Iulia Marin
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă FOTO Mediafax
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă FOTO Mediafax

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-o emisiune a postului de televiziune Naţional 4, relatează site-ul Unimedia.md.

Premierul Iurie Leancă a precizat că Republica Moldova are nevoie de ajutor, însă a adăugat că declaraţiile pe tema unirii „creează doar probleme cruciale“.

„Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spaţiu al prosperităţii, al stabilităţii, cu un sistem funcţional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău“, a afirmat premierul Iurie Leancă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova“. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că „declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni“. Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

De asemenea, ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a afirmat că discuţiile despre unirea acestor două state sunt ca o „furtună într-un pahar cu apă“. Ambasadorul a declarat că Germania vede Republica Moldova ca stat aparte. Totodată, diplomatul german a subliniat faptul că discuţia despre unire nu ar trebui să existe în aceste momente.

Materiale pe aceeaşi temă:

VIDEO Traian Băsescu: „Unirea nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului“

Preşedintele României Traian Băsescu a susţinut la Adevărul Live că de îndată ce îşi va încheia actualul mandat de şef de stat al României, se va ocupa de unirea cu Moldova.

Băsescu, despre decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova: „E cea mai mare bucurie a mea din ultimii ani“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, care stabileşte că limba română este limba oficială a statului, reprezintă cel mai important eveniment din ultimii ani. Totodată, el a prezentat o serie de consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi a subliniat că doreşte ca toate statele membre ale Uniunii Europene „să ia notă“ de această hotărâre.

Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova, un ideal pe care trebuie să ni-l asumăm

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul ţinut la recepţia organizată de 1 Decembrie, că unirea României cu Republica Moldova “nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm”.

Presa străină: Republica Moldova şi România pun la încercarea răbdarea  Rusiei

România şi Republica Moldova pun la încercare răbdarea Rusiei din cauza tentativelor de a revitaliza proiectul reunificării celor două ţări, despărţite acum mai bine de 70 de ani de Uniunea Sovietică, în condiţiile în care Moldova a parafat vineri acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

gigione
20.12.2013, 16:26:28

Al naibii scîrbos de Fleancă. Păi normal bă fleancă, sînteţi şi voi nişte scîrbe securiste, o gaşcă de mafioţi şi afacerişti, ca şi ăştia de aici, dar mai rudimentari. Cum să dai tu volanu din mînuţe? Cum să spui tu, mă dau eu la o parte, veniţi voi să fiţi şefi: Ăştia nu o să vadă în veci interesul de lungă durată al României mari, văd doar buzunarul lor de hoţi.

+21 (39 voturi)
bonfire bonfire
20.12.2013, 16:27:24

Cine vede Moldova ca un stat aparte ? Ambasadorul german ? Adica tot aceiasi germani care au vandut basarabia rusilor ca apoi să îi păcălească pe ai nostri s-o recucerească si astfel să intrăm în război cu rușii. Cred că ambasadorul german ar face bine să tacă din gură și sa nu uite ca apartine unui stat care a dat lumii cele doua conflagratii mondiale si e razpunzatot de aproape 100 de milioane de victime omenesti.

+25 (33 voturi)
ssssss
20.12.2013, 16:31:32

Problemele "cruciale" ale R.Moldova o sa se rezolve odata cu UNIREA. Ce cred Rusii sau comunistii de la Chisinau si de la Bucuresti nu ne intereseaza.

+10 (22 voturi)
IonIon Codreanu
20.12.2013, 16:36:30

Problema nu-i la rușii din Moldova, ci la moldoveni. Ei sunt aceia care trebuie să dorească unirea. Cele două Germanii s-au unit pentru că AMBELE au vrut asta! Mă tem că un referendum pe tema unirii ar fi un eșec în Moldova. Nu am fost niciodată acolo, dar moldovenii pe care-i întâlnesc aici sunt extrem de reticenți față de pierderea ”independenței”.

+11 (23 voturi)
x cogito ergo sum
20.12.2013, 16:32:16

Daca voi nu ma vreti .eu va vreau ! Cam asa s-ar rezuma marea diplomatie a marinarului . Se vede treaba ca liderilor moldoveni au inceput sa le fie rusine cu avantul unionist al presedintelui nostru si incearca dar fara folos sa-i spuna sa stea in barca lui ca lor numai la unire nu le este capul. Iata ca si cancelariile europene ce l-au tinut in brate in ciuda vointei romanilor se arata scandalizate de perlele scoase pe gura de iubitorul de whiski cu cuburi de ghiata . In sfarsit !

-11 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (100)