Politică

articolul anterior articolul urmator

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

39
11 Aug 2013 18:31:25
Autor: Dan Anghel
Jobbik nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta. FOTO: reuters
Jobbik nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta. FOTO: reuters

Potrivit Ministerululi ungar de Externe, Jobbik e un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului de la Budapesta şi care nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia. Reacţia oficialilor de la Budapesta vine ca urmare a solicitării făcute de diplomaţia română, după mai multe afirmaţii tendenţioase pe care liderii partidului extremist le-au făcut, sâmbătă, în Harghita.

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.

Partidul Jobbik va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui eventual conflict cu România, a declarat sâmbătă Vona Gabor, liderul acestui partid, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, organizată la Borzont, în judeţul Harghita.

Ministerul român de Externe a condamnat afirmaţiile lui Vona, argumentând că această afirmaţie "contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral".
 
Jobbik: Poziţia Ministerului român de Externe, o „provocare deliberată“
 
Jobbik a calificat, la rândul său, poziţia Ministerului român de Externe drept o „provocare deliberată“, vizând să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România.
 
Un oficial de rang înalt din cadrul acestei formaţiuni radicale naţionaliste, Istvan Szavay, a declarat că Jobbik a spus în mod clar, în mai multe rânduri, că oferă prioritate intereselor etnici maghiari în relaţiile cu ţările vecine.
El a adăugat că nu au existat manifestaţii antimaghiare în tabăra organizată de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI.
 

Liderul partidului extremist Jobbik: „Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, ne asumăm asta”
 
Ministerul de Externe ia măsuri împotriva extremiştilor maghiari: Asumarea conflictului între Ungaria şi România - afirmaţie foarte gravă
 
Vona Gabor trebuie declarat persona non grata, iar partidul său, interzis pe teritoriul României!
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Dan Petrescu
11.08.2013, 18:48:09

ba da oare cit de lasa si primitiva in gindire poate fi natia asta din care fac si eu parte . Cum aratarile astea sunt pe pamint ROMANESC cind spun vorbele astea ? . Sincer cred ca este timpul, daca '' statul'' Roman nu ia cit mai repede masuri, sa recurgem noi ''prostimea'' la nesupunere civica si la retragerea dreptului la cetatenia Romana a tuturor celor ce o au si se simt persecutati in tara asta . Pai nici dreptul sa miroasa tarina asta nu o mai au laturile astea bipede indiferent ca sunt maghiari ori romani. Prin neimplicare in acest eveniment si altele asemanatoare organismele statului cu oameni pusi acolo se fac vinovati in egala masura si astfel pierd dreptul la supunere si respect a intregii populatii din ROMANIA. Astept cu nerabdare si deosebit interes ca in numele democratiei si libertati de exprimare , membri Al-Qaeda sa tina in fata Capitoliului din Washington un parastas in memoria liderului lor suprem Osama bin Laden si apoi o sa inteleg si eu tacerea in care se complac autoritatile ROMANE in a apara dreptul meu de cetatean ROMAN.

+12 (14 voturi)
radukku
11.08.2013, 19:22:25

Reactia ungurilor este una in in stil sictir. Dar si au de ce. MAE roman a facut o mica greseala, iar MAE unguresc a exploatat-o. Nu s-au dezis de ideile lui Gabor Vona, ci pur si simplu au transmis ca persoana in cauza nu are nimic cu guvernarea. Adica, mesajul e bun, transmitatorul e prost. Altcumva trebuia procedat. Trebuia o colaborare cu MAI/DIICOT/Ministerul public/etc, prin care procurorii se autosesizau si incepeau urmarirea penala a lui Vona. Apoi MAE romanesc transmitea MAE unguresc ca "in spiritul tratatelor internationale aflate in vigoare, ne asteptam guvernul maghiar sa colaboreze cu autoritatile romane pentru judecarea si pedepsirea, daca este cazul, a cetateanului maghiar Vona, care este cercetat penal pentru infraciunile X, Y, Z." MAE maghiar ar fi fost intr-o pozitie incomoda, iar raspunsul ar fi fost mult mai moderat.

+16 (18 voturi)
654815544566
11.08.2013, 18:54:22

O reactie normala a ungurilor si previzibila. La fel de previzibila ca si reactia autoritatilor romane care se inflameaza la toate prostiile, mai putin la problemele adevarate ale tarii. Referitot la problema CFR-ului nu zice nimeni nimic, au pus batista pe tambal. Referitor la impozitele care se anunta, iar nu zice nimeni nimic. Dar cum tot prostul e nationalist (pentru ca de altceva nu e in stare) normal sa aibe reactii in directia asta ... doar castiga puncte pe seama prostilor. La fel cum si extremistii unguri castiga puncte tot de pe seama prostilor de dincolo... si uite asa prostia a devenit bun national.

+9 (13 voturi)
Razvan Ionescu
11.08.2013, 19:13:09

Acesti indivizi isi permit absolut orice fiindca stiu ca Romania nu mai are autoritati si ca Europa,SUA ii sustin intru totul.De mult trebuia sa li se interzica accesul in Romania,dar ca sa fie bine cu UDMR,toti au tacut chitic.Si tac si in continuare,refuzand sa ia masurile necesare pentru normalitate.De ce nu li se interzice cetatenia romana bozgorilor care nu vorbesc romaneste ? Daca vor autonomie,sa stea in secuime si sa NU mai aiba ce cauta in restul teritoriului national decat cu pasaport si viza.Sa nu mai aiba drept sa-si vanda produsele decat in Har-Cov.Ca sa fie autonomie totala !

+12 (18 voturi)
Liviu Dumitru
11.08.2013, 19:35:39

Atat timp cat avem doar figuri hilare la conducere , bombonei, loleci si boleci,basesti, ''crestini'' de elita,( beeecali)...etc.si ne vom bate joc in tara asta, de noi intre noi ,ce respect din afara ,cozi de topor ,curve , hoti,... ce respect de la unguri , rusi ,bulgari ...?

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările