Politică

articolul anterior articolul urmator

Joc legislativ, joc legislativ, dar să ştim şi noi...

17
26 Sep 2013 09:01:14
Alina Gorghiu

Preşedintele Curţii Constituţionale a declarat despre ping-pong-ul cu legea câinilor maidanezi că „aşa e jocul legislativ”. Probabil astăzi a fost un rever, din moment ce legea a ieşit constituţională,  după ce la primul serviciu fusese neconstituţională.

Tare mi-ar plăcea, însă, ca această schimbare radicală de poziţie să nu devină obişnuinţă, mai ales acum, când urmează discutarea legii prin care se modifică legea referendumului.

Ca să înţelegeţi, într-o zi de sâmbătă, 21 septembrie mai exact, preşedintele Traian Băsescu nu a plecat la cumpărături conform obiceiului de sfârşit de săptămână, ci a trimis preşedintelui CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

V-aţi fi aşteptat cu toţii ca sus numita Curte să raspundă rapid că sesizarea este nefondată, nu-i aşa? Că doar avea de-a face cu aceeaşi lege, compusă din 4 articole, iar contestaţia priveşte doar două articole mari şi late. Cu atât mai mult cu cât s-a pronunţat deja asupra aceleiaşi legi, care nu a fost modificată în urma cererii de reexaminare. Şi a declarat-o constituţională, dar aplicabilă la un an de la adoptarea acesteia.

În plus, argumentele folosite de Traian Băsescu sunt similare cu cele din sesizarea parlamentarilor, care a fost depusă pe 4 iunie, iar CCR a respins-o 22 de zile mai târziu, pe 26 iunie.

Ei bine, Curtea Constituţională a României a stabilit termenul maxim de pronunţare, de 30 de zile!!! Pentru legea câinilor fără stăpân, care a implicat mult mai multe probleme şi era mult mai complexă, s-a stabilit un termen de 11 zile...

Dar, chiar şi aşa, dacă CCR hotărăşte asupra sesizării de neconstituţionalitate pe 23 octombrie şi nu amână, e posibilă încă organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu pragul redus de 30% concomitent cu primul tur al prezidenţialelor. Conform articolului 77 alin.3 din Constituţie, şeful statului este obligat ca în 10 zile să promulge noua lege a referendumului, cu precizarea că acest termen operează din momentul în care CCR îi comunică eventuala decizie de respingere a contestaţiei.

 

Iar calendarul evenimentelor ar fi următorul: dacă preşedintele o primeşte pe 24 octombrie, ar fi obligat ca până pe 2 noiembrie să promulge noua lege a referendumului, care permite un cvorum redus pentru validarea consultării populare. Astfel, alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate anul viitor cel mai târziu pe data de 30 noiembrie şi în aceeaşi zi cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, cu pragul redus de 30%. Pentru că, într-un moment în care efortul bugetar pentru România trebuie calculat cu grijă, organizarea simultană a prezidenţialelor cu referendumul pentru Constituţie trebuie să fie o variantă serioasă de lucru.

Ce se întâmplă dacă „jocul legislativ” al CCR capătă iar apucături dihotomice? Nici mai mult, nici mai puţin decât că şi-ar încălca propria jurisprudenţă, din moment ce s-a pronunţat deja pe acelaşi text, în baza unei sesizări similare, când a respins excepţia de neconstituţionalitate formulată de parlamentarii PDL.

Dar refuz să accept o astfel de ipoteză, demnă de o ţară bananieră.

Şi totuşi, mă veţi întreba la final, care este scopul acestei mişcări prezidenţiale? Iar eu vă răspund: preşedintele a sesizat CCR pentru a putea întârzia sau chiar bloca procesul de revizuire a Constituţiei. Altfel, tot demersul este lipsit de logică.

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.09.2013, 09:50:38

Va tremura si..sistemul digestiv in voi, de teama ca nu cumva Constiutia la care-ati lucrat ca niste banditi ce spera sa scape de puscarii, sa cada chiar si la rahiticul vostru de referendum cu 30% imbecili gata sa voteze "da"..! Da' uite care-i treaba madama parlamentoaica a lu'dom Antenescu..E clar ca duhniti a derbedei politici si ipocriti nesimtiti, daca vreti sa modificati o constitutie aprobata de mai mult de jumatate din nr.de cetateni cu drept de vot, aducandu-i la urne doar pe infractorii inscrisi in partidele USL-ului..! Adicatelea , daca 5o% + 1 din romanii cu drept de vot oameni au spus la un referendum "asta-i Constitutia", e musai sa vina cel putin la fel de multi la alt referendum, daca vor sa aduca oarece modificari. Pentru ca intr-o democratie, doar majoritatea reala trebuie sa hotarasca, ce si cum..! Nu majoritatea din scara unui bloc..!

0 (6 voturi)
gogu58
26.09.2013, 09:57:47

Se pare ca ai uita exemplu de ieru cu Elvetia...

+1 (1 vot)
Motanescu
26.09.2013, 10:26:14

Da, dar e legal; si Usl a profitat de aceleasi legi in 2012 cand a facut miscarea cu majoritatea in parlament. Morala o folositi doar cand va convine.

+2 (2 voturi)
Marcel Panciu
26.09.2013, 12:19:35

Atitea eforturi pentru a ne convinge ca 15% din populatia cu drept de vot (adica 50% din 30%) reprezinta vointa intregului popor. Curat democratie... Si mai aveti tupeul sa vorbiti de tari bananiere. Bine zicea liberalul ala al vostru ca puterea corupe...

+2 (2 voturi)
gogu58
26.09.2013, 12:40:47

Daca intregul popor il intereseaza problema atunci sa iasa la vot...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările