Jocuri de culise. Cum poate ajunge Kovesi în fruntea Parchetului  European. Moment jenant: şefii diplomaţiei ţin secret mandatul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA EFE
Laura Codruţa Kovesi FOTO EPA EFE

Fără sprijin din partea Guvernului României, Laura Codruţa Kövesi depinde de Franţa şi de Germania pentru a ajunge procuror-şef european. Fosta şefă DNA are de partea sa votul din Parlamentul European, cu o pondere foarte importantă în negocieri. Împotriva sa va fi PSD, care încearcă în continuare să-i pună piedici.

Viitorul şef al Parchetului European va fi negociat între Parlamentul European şi Consiliul UE, for prezidat de România până la finalul lunii iunie. Lupta se va da între românca Laura Codruţa Kövesi şi francezul Jean-Francois Bohnert. Până acum, Kövesi a câştigat trei runde de selecţie: a ieşit pe primul loc după interviul susţinut în faţa comisiei de experţi europeni independenţi; apoi a primit cele mai multe voturi  atât în Comisia de control bugetar (CONT), cât şi în Comisia de Justiţie (LIBE) a Parlamentului European.

De cealaltă parte, francezul Bohnert a învins-o pe Kövesi doar în COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles, unde nu a fost un vot propriu-zis, ci un sistem de puncte acordat fiecărui candidat. La înfrângerea Codruţei Kövesi în COREPER a contribuit şi România. Mai multe surse diplomatice au confirat pentru „Adevărul“ că  ambasadorul Luminiţa Odobescu a primit mandat din partea Guvernului Dăncilă să-i acorde punctaj maxim lui Bohnert şi minim Codruţei Kövesi. Aşadar, în clasamentul intermediar, Kövesi are de partea sa trei voturi, în timp ce Bohnert are doar punctajul favorabil din COREPER.

Urmează o negociere politică între Parlamentul European şi Consiliul UE,  însă discuţiile nu vor fi la el mai înalt nivel. Parlamentul European va fi reprezentat de preşedinţii celor două comisii - CONT şi LIBE. Comisia CONT este condusă de Ingeborg Grassle (PPE), cel mai mare grup politic european, care şi-a anunţat sprijinul pentru Kövesi. De partea cealaltă, Claude Moraes, şeful LIBE, e din familia socialiştilor europeni, familie politică din care face parte şi PSD.

România, deşi deţine preşedinţia Consiliului UE,  nu va fi implicată în negocieri, pe motiv de conflict de interese.  Consiliul va fi reprezentat de cei trei ambasadori ai statelor care urmează să deţină preşedinţia rotativă: Finlanda, Croaţia şi Portugalia. De fapt Germania urma după Croaţia, dar pentru că unul dintre candidaţi este cetăţean german, a fost înlocuită de următoarea, şi anume Portugalia.

CINE E MAI PUTERNIC: PARLAMENTUL SAU CONSILIUL?

La negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE va conta enorm lobby-ul politic. Kövesi are de partea sa votul Parlamentului European, însă nu este susţinută de Guvernul României. În acest caz, totul depinde de interesele Franţei. 

„Dacă Guvernul francez îl va susţine până în pânzele albe pe Bohnert, atunci el va fi procurer european. Dacă Franţa ţinteşte o funcţie mai înaltă după alegerile europarlamentare, cum ar fi cea de preşedinte al Comisiei Europene, atunci şansele Codruţei Kövesi cresc“, susţin surse politice de la Bruxelles.
Europarlamentarul Cristian Preda, decorat de Franţa cu Legiunea de Onoare,  a scris, pe Facebook, că la negocierile din Consiliulu UE, Parisul va fi de partea Codruţei Kövesi. „V-o spune un cavaler al Legiunii de onoare: un politician francez nu se va opune deciziei unui Parlament care reprezintă voinţa a 500 de milioane de cetăţeni!“, a scris Preda, cu trimitere la cele două voturi favorabile pe care Kövesi le-a primit în Comisiile CONT şi LIBE.

Votul de încredere obţinut de Kövesi în Parlamentul European capăt o importanţă şi mai mare în contextul în care peste trei luni vor avea loc alegeri europarlmentare, iar politicienii vor să demonstreze că Legislativul european nu e o instituţie de paie în arhitectura UE, a explicat un eurodeputat român pentru „Adevărul“. „Sutem în buza campaniei electorale pentru euroalegeri. Nu ar fi un moment oportun ca două voturi acordate în Parlamentul European să fie anulate printr-o negociere în spatele uşilor închise, în Consiliul UE“, susţin sursele citate.

De cealaltă parte, există şi diplomaţi mai pesimişti. „Cred că Bohnert e favorit, pentru că ţările vestice vor să trimită un procuror de-ai lor în Estul corupt al UE. Marile state, Germania şi Franţa, asigură cele mai mari sume la bugetul UE, dei sunt direct interesate ca fondurile europene să fie cheltuite  corect, deci e nevoie de un supervisor din Vest. Franţa nu cred că va renunţa uşor la această funcţie, iar Germania, deşi a dat câteva mesaje pro-Kövesi, ar putea susţine în final Franţa. Kövesi are, într-adevăr, avantajul că s-a luptat cu marea corupţie: primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, miniştri, chiar premieri, adică politicieni care au pe mână fonduri europene“, susţin sursele citate.

Moment jenant: şefii diplomaţiei române ţin secret mandatul pentru Odobescu

Într-o discuţie cu Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că nu a avizat niciun mandat pentru ambasadorul României la Bruxelles, Luminiţa Odobescu, în cazul Kövesi. Meleşcanu spune că Tudorel Toader e responsabil pentru votul împotrivă dat de Luminiţa Odobescu în COREPER.

Ionel Dancă: Cum să daţi mandat să voteze împotriva unui român?
Teodor Meleşcanu: Eu nu i-am dat niciun mandat. Tot aşa ca şi voi. Aţi votat împotriva României… (aluzie la votul europarlamentarilor PNL în favoarea rezoluţiei care a condamnat modificările din Justiţie operate de Guvernul Dăncilă - n.r.).
Ionel Dancă: Cine i-a dat mandat? Nu e şeful misiunii? Nu e în subordinea dvs.?
Teodor Meleşcanu: În subordinea Guvernului, nu a mea personală.
Ionel Dancă: Deci acum o aruncaţi pe Guvern. Deci Dăncilă i-a dat mandat?
TeodorMeleşcanu:Nu Dăncilă.
Ionel Dancă: I-a dat Dăncilă mandat?
Teodor Meleşcanu:Chiar nu ştiu. Nu e treaba mea. E o chestiune pe Justiţie şi Afaceri Interne.
Ionel Dancă: Luminiţa Odobescu nu vota fără mandat, iar mandatul e avizat de dvs. sau de un secretar de stat.
Teodor Meleşcanu: Eu nu am avizat un asemenea mandat.
Ionel Dancă: Deci vă deziceţi.
Teodor Meleşcanu: Nu, chiar nu am nicio implicare.

„ŞTIŢI CUM A VOTAT GERMANIA?“
Nici ministrul Afacerilor Europene nu şi-a asumat un mandat. George Ciamba nu a spus clar cine şi ce mandat a dat în cazul Kövesi, explicând că problema alegerii conducerii Parchetului European ţine de Ministerul de Justiţie care gestionează subiectul prin Consiliul JAI.  „Nu ştiu dacă restul ţărilor şi-au publicat mandatul, nu ştiu dacă dvs ştiţi cum au votat Germania, Franţa“, a spus ministrul la Europa FM.

Noi şicane în România

Laura Codruţa Kövesi a fost citată, pe 7 martie, la Secţia de investigare a magistraţilor, condusă de Adina Florea, pentru a fi audiată în dosarul în care fosta şefă a DNA este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, după o dezvăluire făcută de Sebastian Ghiţă. Exact pe 7 martie, liderii europeni vor decide paşii de urmat în negocierea dintre Consiliul UE şi Parlamentul European.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite