Politică

articolul anterior articolul urmator

Jocuri electorale

34
2 Jan 2019 09:34:20
Mircea Morariu

La data de 15 ianuarie 2018, la capătul CExN al PSD, dl. Mihai Tudose făcea anunţul că a decis să demisioneze din funcţia de prim-ministru, cedând astfel presiunilor inimaginabile exercitate asupra sa de marele tartor, inculpatul de rang înalt Dragnea Liviu Nicolae. Care, spre ruşinea membrilor PSD din întreaga ţară, continuă şi astăzi să conducă spre dezastru nu doar partidul (nici o pagubă!), ci şi România.

Cu o promptitudine care a uimit pe toată lumea, la nici 48 de ore de la înregistrarea demisiei d-lui Tudose, preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul că a hotărât “să mai acorde PSD-ului o şansă”. Adică să accepte desemnarea d-nei Viorica Vasilica Dăncilă, o fostă profesoară oarecare din Videle, metamorfozată în dascăl din inginer fără valoare, care nu şi-a găsit de lucru în domeniu, ajunsă numai bunul Dumnezeu ştie cum europarlamentar şi preşedinta organizaţiei de femei a PSD, drept candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Anunţul d-lui Iohannis a stârnit stupoare, a provocat o imensă dezamăgire în rândurile susţinătorilor preşedintelui care se aşteptau ca, măcar de astă-dată, acesta să îşi arate bărbăţia şi să îşi asume riscul de a încredinţa misiunea formării noului guvern unei personalităţi din Opoziţie. Mai greu de precizat este, la aproape 12 luni de la consumarea faptelor, cine ar fi putut fi personalitatea cu pricina căci şi atunci, ca şi acum, în primele zile ale anului 2019, în tabăra Opoziţiei lucrurile nu stau defel bine, cea mai peremptorie dovadă în sensul acesta fiind răsunătorul eşec al moţiunii de cenzură din decembrie.

Dl. Iohannis şi-a justificat decizia prin faptul că PSD susţinea că ar continua să deţină majoritatea parlamentară (ceea ce era perfect adevărat) şi că este obligat de Constituţie să accepte nominalizarea. Au intrat, desigur, în joc şi alte considerente care ţin de felul de a fi al preşedintelui. Comoditatea, lipsa reacţiei adecvate, incapacitatea funciară a d-lui Iohannis de a genera surprize, poate chiar laşitatea. Nu, este de domeniul evidenţei că dl. Klaus Werner Iohannis nu poate să îi semene d-lui Traian Băsescu, cel care la finele anului 2004 răsturna toate calculele social-democraţilor, dădea cu tifla rezultatelor alegerilor parlamentare şi recurgea la ceea ce el însuşi a numit “soluţia imorală”. Cooptarea la guvernare a partidului infractorului Dan Voiculescu. 

D-na Viorica Vasilica Dăncilă şi miniştrii domniei-sale, unii dintre ei cu cv-uri şi mape profesionale absolut dezonorante, care nu-i îndreptăţeau să aspire nici măcar la posturi de preşedinţi de CAP-uri, de directori de SMT-uri ori de directori de şcoli profesionale (să ne reamintim cât de caraghios era insul desemnat pentru portofoliul Educaţiei, susţinut, spre ruşinea lor, de un număr impresionant de rectori) au depus la data de 29 ianuarie jurământul.

De atunci, PSD, Liviu Dragnea şi chiar şi sărmana, neajutorata intelectual doamnă Dăncilă şi-au luat tot mai puternic nasul la purtare. Încă din primăvara anului 2018 s-a instaurat starea de beligeranţă între preşedinte şi premier, în câteva rânduri de atunci încoace, dl. Iohannis cerându-i doamnei Dăncilă să îşi dea demisia. Finele anului 2018 înseamnă cele mai reci raporturi dintre cele două Palate, o acută stare de beligeranţă în cea mai bună parte justificată de abuzurile în cascadă pe care le comite Executivul, la ordinul lui Dragnea Nicolae Liviu, însă deloc în beneficiul ţării. Care a preluat la data de 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Ultimele două luni ale anului 2018 au marcat o revigorare a activităţilor preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a încercat să stăvilească abuzurile cărora le-a căzut pradă justiţia, aceasta şi din cauza slugărniciei iresponsabile a ministrului Tudorel Toader care ar fi în stare să îşi vândă până şi mama spre a rămâne pe mai departe în structura guvernului, a respins candidatura unei individe fără coloană vertebrală, o marionetă politică pesedistă la şefia DNA, a refuzat să semneze revocarea unora dintre miniştrii Cabinetului Dăncilă, le-a respins înlocuitorii, a refuzat să încalce legea în numirea şefului Statului Major al Armatei.

Sigur, multe dintre aceste acţiuni ale d-lui Klaus Iohannis fac parte din logica electorală. Dl. Iohannis îşi doreşte un al doilea mandat la Cotroceni şi este conştient că pentru aceasta are nevoie de votanţi. Pe care nu îi va putea obţine cu sprijinul PNL, în pofida faptului că un ultim sondaj de opinie (cel al IMAS, nu cel al falsificatorului şi omului de partid Pieleanu Marius) arată că partidul condus de dl. Ludovic Orban ar fi depăşit în intenţiile de vot PSD.

Dincolo de dezamăgirile în cascadă pe care le-a provocat în cursul primului său mandat actualul preşedinte, este de domeniul evidenţei că domnia-sa păstrează prima şansă. Că ii va fi uşor să îl zdrobească pe infractorul Dragnea, în cazul în care acesta va comite nemernicia de a se înscrie în cursa electorală. Lucrul acesta îl ştiu şi „furajaţii” pe banii PSD-ului din presă. De genul unui Buşcu, Savaliuc, Pieleanu, Bogdan Chirieac. Ori cei care se ocupă de sondajele sociologice de genul lui Pieleanu, nevroticul Palada ori a supra-umflatului în reputaţie Vasile Dâncu.

Lui Bogdan Chirieac şi compromisului site dc news nu le-a crăpat obrazul de ruşine după dezvăluirile făcute înainte de sfârşitul anului de revista Newsweek România în privinţa banilor care îi umflă burta fostului analist de politică externă de la Adevărul sau Gândul. „Morsa competentă” s-a angajat (nu mă îndoiesc că o face contra-cost, căci acesta îi este felul) într-o grosieră operaţiune de manipulare a opţiunilor electoratului. Dezgustătorul ins de la dc news pretinde că dl. Iohannis nu mai are nici o şansă.

Sigur, e prematur să crezi că alegerile prezidenţiale ar fi deja jucate. Mai sunt până la ele 10-11 luni bune. În cursul cărora pot interveni surprize de proporţii. Cert e că dl. Iohannis are, pentru moment, prima opţiune. Rămâne de văzut cum va şti să şi-o gestioneze. Dar şi ce va face în cazul în care va obţine sufragiile electoratului.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogul adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Vanatorul/d.c.
2.01.2019, 10:42:15

”Dincolo de dezamăgirile în cascadă pe care le-a provocat în cursul primului său mandat actualul preşedinte, este de domeniul evidenţei că domnia-sa păstrează prima şansă. Că ii va fi uşor să îl zdrobească pe infractorul Dragnea, în cazul în care acesta va comite nemernicia de a se înscrie în cursa electorală.” Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat..Am facut-o si inainte de alegerile locale, si inainte de alegerile parlamentare, o fac si acum. Mass media sereist-iohannista (care-i toata ziua cu Dragnea lipit de cerul gurii) impreuna cu DNA si Parchetul General il ..propulseaza pe mafiotul Liviu Dragnea direct spre functia de..presedinte al Romaniei..! Rugati-va sa nu scape de puscarie cu vreo achitare definitiva la ICCJ sau cu vreo..amnistie ceva..! Daca scapa, inclusiv voi, mass media sereist-iohannista, impreuna cu DNA si Parchetul General, l-ati facut presedinte al Romaniei, pe unul dintre cei mai mari mafioti ai tarii..! M-ar mira sa intelegeti..! Daca Dragnea ajunge sa candideze, va avea acelasi nr. de voturi pe care l-a avut Ponta , ba inca si ceva in plus (au marit salarii, pensii, etc). Iohannis insa a pierdut definitiv nu numai votul nationalistilor (din ce in ce mai multi), ci si sustinerea..mobilizatoare a Diasporei, precum si votul celor si cu adevarat de dreapta (care l-au si facut presediste in final..! Nici sforarii de UE nu mai mizeaza pe Iohannis( i-ar coafa mai mult un presedisnte ca Ciolos) Nu va mai imbatati cu apa de ploaie a propagandei si maipularilor prin sondajelor..! In Romania, toate alegerile au demontrat ca nu conteaza cine si ce raspunde la sondaje, ci conteaza cine vine la urne si ce voteaza..! A fost valabil inclusiv atunci cand sondajele il dadeau castigator sigur pe Ponta, la prezidentiale..!

-2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
2.01.2019, 11:03:53

Va rog lasati loc liber in siajul comentariului meu propagandistilor iohannisti de tipul ”idioti cu repetitie” (gen tampitelul meu personal in toate cele 6.01 versiuni ale sale, slugoi tamp care, inainte de a peria spilhozeni, a lins bocancii mafiotilor liberali si pesedisti pe vremea USL pana a facut batatura la limba:), care propagandisti cu siguranta vor aparea pentru a-si debita eternele lor papagalisme imbe izvorate din.. fixul sclerotic avut cu totii in mintea lor de slugoi desavarsiti: cine nu se isterizeaza si nu..mugeste ca ei (in turma, zilnic, 25 din 24 de ore) impotriva mafiei pesediste si cine nu-l pupa in dos pe nulitatea de Iohannis la fel de des si de apasat cum o fac ei, obligatoriu e pesedist sau omul Moscovei..!:))

-2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
2.01.2019, 11:42:58

Stiti cand a pierdut al doilea mandat Iohannis..? Imediat dupa ce a ajuns la Cotroceni si, in loc sa sa treaca de indata la ceea ce il..mandatasera sa faca cei care l-au votat, adica sa treaca de indata la ”asalturi” neobosite impotriva mafiei pesediste pentru a o slabi, el, Klaunus Iohannis, exact ca in proverbul cu ”Germanul(!) cand se vede imparat uita si de tat-su” s-a apucat imediat sa susoteasca amical si secretos cu Ponta, s-a apucat imediat s-o faca pe-a marețul presedinte Literator publicand la o editura a Partidului Comunst din China o carte despre care gurile rele zic ca n-ar fi terminat-o nici pana acum de citit (ca poate asa afla si el ce-a scris), s-a apucat imediat s-o duca pe nevasta-sa prin excursii si s-o faca ”Prima Domna” a Romaniei prin toate tabloidele care ar fi postat pe prima pagina chiar si genuchii lui Dalai Lama si ar fi afirmat si despre ei ca-s de-a dreptul ..devastatori, pentru un pic de publicitate venita de unde trebuie si platita de unde nu trebuie..! Si cate si mai cate, numai ceea ce ar f itrebuit sa faca un presedinte patriot, responsabil, suveran si curajos, n-a facut..! Impostura si dezinteres nemaintalnite la un asemenea nivel de putere si reprezentare..! Pur si simplu, timp de 4 ani lui Iohannis nu i-a pasat catusi putin de Romania si romani, ci numai de excursii, de mofturile lui nevasta-sa, si de obligatiile pe care le-a avut si le are fata de cei care l-au plantat la Cotroceni (sa le tina spatele si sa le acopere abuzurile si manariile cu care acestia au falsificat statul de drept si actul de justitie).

-2 (2 voturi)
herr v.6.01
2.01.2019, 12:35:44

Propaganda platita de PSD.

herr v.6.01
2.01.2019, 12:48:32

La inceputul anului trecut nu stiam ceea ce astazi e de domeniul evidentei. Ca CCR e arvunit de PSD si ca ia preponderent decizii in favoarea lor. In 2018 Iohannis n-a avut motive sa respinga nominalizarea coanei Veorica. Ca e papusa lui Dragnea ? Asta nu-i motiv. Nici unul dintre criticii lui Ioha n-a livrat un motiv palpabil. Si daca totusi Ioha ar fi respins-o invocand mapa profesionala subtire, Daddy ar fi propus-o pe Dan. Carmen Dan, fosta secretara. Cat despre cum vor evolua lucrurile, ramane de vazut. Prevad ca Ioha va respinge tot, va fi reclamat la CCR si cu cat va pierde mai mult, cu atat va urca in topulpreferintelor alegatorilor. Iar la final e posibil ca sa castige din primul tur, scutind staul roman de o cheltuiala in plus.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările