Politică

articolul anterior articolul urmator

Jocuri electorale

29
10 Jan 2020 09:09:58
Mircea Morariu

Dacă la Congresul PSD din 29 februarie nu intervine o formidabilă lovitură de teatru care să o scoată complet din joc, este mai mult ca sigur că d-na Gabriela Firea va fi candidatul partidului la postul de primar general al Capitalei.

Doamna Firea şi-a anunţat deja candidatura, dl. Ciolacu pare să o agreeze. Nu de alta, dar acceptarea dorinţei doamnei Firea de „a termina ce a început”, cum domnia sa pretinde că ţine morţiş să facă, este mai mult ca sigur (şi) parte a unui deal  între cei doi. Doamna Firea nu îl va concura pe dl. Ciolacu în cursa pentru şefia partidului şi nici nu va susţine o terţă persoană. Se va mulţumi ea însăşi cu un post de vicepreşedinte, iar în PSD vicepreşedinţi sunt cu zecile, şi cu respectiva candidatură. Mai greu de spus este ce vrea să termine cu adevărat fosta gornistă a Antenei 3 şi prietenă la cataramă a întregii famiglii Voiculescu fiindcă, în realitate, în cei patru ani de mandat nu prea a început nimic serios. Doar a oferit chermeze, baluri şi ospeţe, concerte şi luminaţii, excursii populare în Grecia, donaţii către biserici. Toate, desigur, nu degeaba, ci contra voturi şi, fireşte, şi contra rugăciuni care să o pună bine cu Cel de Sus. M-am amuzat teribil zilele trecute când am văzut-o pe doamna prof.univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, nici nu mai ţin minte de câte ori ministru al Educaţiei, dându-se de ceasul morţii  când a fost pusă în situaţia de a enumera realizările la Primărie ale sus-menţionatei doamne Firea. Era sărmana doamnă fost ministru asemenea unei biete studente care la examen a avut neşansa de a trage un bilet cu subiecte despre care nu ştia o iotă, dar nu voia să nu îşi încerce norocul. Poate că totuşi îi iese ameţirea profesorului examinator.

La ora actuală, trebuie, vrem, nu vrem,  să admitem că doamna Gabriela Firea deţine prima şansă şi că este aproape sută la sută posibil să îi reuşească perfect operaţiunea  ameţirii încă o dată a bucureştenilor. Gabriela Firea este avantajată  mai întâi de regula declarării câştigătorului dintr-un singur tur. Pe care PNL vrea şi nu prea vrea să o schimbe, deşi ar putea să o facă prin ordonanţă de urgenţă. De ce ezită PNL? Mai întâi fiindcă pare a fi el însuşi avantajat de regula în cauză. E drept, avantajul nu se înregistrează  la Primăria Capitalei, ci în multe alte locuri din ţară, oraşe mari şi mici deopotrivă, acolo unde actualii edili, odinioară PDL, au ajuns în post tocmai graţie respectivei formule electorale.

În al doilea rând, fiindcă atunci când a negociat obţinerea votului de încredere în Parlament, pare-se că dl. Ludovic Orban una le-a promis celor de la UDMR, avantajaţi de formula alegerii primarilor dintr-un singur tur, şi alta celor de la USR, iar acum plăteşte preţul jocului la două capete. E prizonierul promisiunilor sale contradictorii.

PNL doreşte, şi nu face nici un secret din asta, să aibă propriul său candidat la Primărie şi nu va accepta în ruptul capului  alianţe electorale cu celelalte partide socotite  a fi de dreapta decât cu condiţia ca acestea să îi susţină omul. Care e foarte posibil să fie doamna Violeta Alexandru, astăzi ministru al Muncii, dar şi preşedinte al organizaţiei municipale a partidului. La bursa zvonurilor se vehiculează şi numele domnului Rareş Bogdan. Pentru moment, eu spun atât- Doamne fereşte! Dl. Bogdan e un fel de Gabriela Firea în pantaloni . Ieri domnul Bogdan a afirmat răspicat că nu va candida.  E conştient că nu are sorţi de izbândă. Nu ştiu dacă e aşa sau altfel, însă parafrazez poetul:   Cu atât mai bine Capitalei şi lui cu atât mai bine!

Pe de altă parte, nu se poate să nu observi că şi USR, şi PLUS, şi PMP au orgolii. Domnii Nicuşor Dan, Vlad Voiculescu, Toader Paleologu nu vor renunţa la candidatură chiar foarte simplu. Cu toate că ştiu foarte bine că nu prea au şanse de reuşiă dacă aleargă pe culoare separate, concurându-se în fapt unul pe celălalt, fărâmiţând astfel procentele Dreptei.

Se va înţelepţi oare până la începutul campaniei Dreapta? Va înţelege importanţa deţinerii Primăriei Capitalei? Va face oare guvernul operaţiunea decisivă pentru a-i mximiza şansele?

Sunt întrebări vitale. Deocamdată fără răspunsuri certe.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Radu Mircea
10.01.2020, 09:55:05

# Daca opozitia nu-si revine din aburii orgoliilor , avem toate sansele sa ne mai trezim odata cu Firea inca patru ani primarita de scandal . Nu spun ca nu-i amuzanta cu ifosele ei victima universala , dar fereasca Dumnezeu '' sa termine ce a inceput ''' . Pina acum a reusit sa aduca Bucurestiul in pragul falimentului . Ce va fi peste patru ani ??? Cine credeti ca-i mai apuca .... hi hi hi hi ....

+6 (6 voturi)
Podar
10.01.2020, 11:50:57

@Radule...mă bagi in...vervă, Gabriela-i...”Damă bună”, (Ori credeai că e...conservă) Numai unii nu...observă, Sub ea...totul merge...strună, Fiindcă-i o...blondă furtună, Cu alură de...?! Cadănă...!..:) Acum, serios ți-oi zice, Tipa...n-are concurență... Ii face pe toți...arșice, Cu maximă...indulgență. Doar privește...nătărăii, Care vor să o ...invingă... Abia iși duc...budigăii, Vor cădea in...caterincă. A fost reales...Plăvanul, Care...nu mai...merita... Ea, are...măcar...Elanul, Dorind a ne...termina...:) N-ajungem...Revelionul, Pănă il vor...suspenda... Altfel, ăsta,...Ghinionul, Țara ne-o va...arenda. Ea, mai vrea ceva să...facă, El tot doarme in bocanci... Nu a ...obosit să...tacă, Iar in urmă lasă...”canci”...! Ea, energic, se...agită, El..vrea a se...răzgăia... Ea, e o damă...infiptă, El...știe numai să...ia. Clar, cei doi, nu se compară Și regret, că nu demult, Am făcut-o de...ocară, Refuzănd să o...ascult...! Bucureștiul este...”Varză”, De mulți ani , e ..”pe butuci”... Ea, incearcă, e...vitează, Luptă cu ceilalți...clăbuci. Propun să-i mai dați o șansă, Cum i-ați dat și la plăvan, Care este iar in...transă, Ca boierul pe...Divan...:) ...

-5 (7 voturi)
Gib
10.01.2020, 12:00:27

@ Podar Daca exista vreun plavan pe-aici acela nu poate fi decat un amarat de podar. PODÁR, podari, s. m.- (Învechit) Măturător de stradă. Cu ochii la gunoiul ce-l mătură podarii. Tărăgănîndu-și mersul trec frații lor, homarii. LESNEA, I. 127. (D.Ex..)

+3 (5 voturi)
leuldinpanjshir99
10.01.2020, 12:40:29

Orgoliile Dreptei si fitzele electoratului asa-zis educat (nu are pe cine vota, trebuie sa-si revina din betia din club trasa in noaptea precedenta, trebuie sa-si scoata muierea si loaza la plimbare etc.) pot sa o faca pe Pupaza lui Pandele primar inca odata. Ca baboii, pomanagiii si pupangiii de moaste sigur se prezinta la vot.

+4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.01.2020, 12:58:17

Zice domnul analist politic si teatral, prof.univ.dr, Mircea morariu: ”Se va înţelepţi oare până la începutul campaniei Dreapta?” Si care-s partidele alea de ”Dreapta”. domnule analist..? Dati macar un exemplu de partid romanesc, care, prin discurs constant si argumentat, prin doctrina si practica guvernamentala sau legislativa ”se incadreza” in randul pardidelor de de dreapta..! Daca va ganditi la gasca de cocalri si smenari cere-si zic ”liberali”, gresidi de doua ori..! Unu: nicaieri in lumea asta liberalii nu- s considerati de ”dreapta”, ci de stanga, sau cel mult centru-stanga..! Doi; cocalarii si smenarii care la noi isi zic ”liberali” n-au absolut nicio legatura cu liberalismul sau cu vreo alta doctrina politica consacrata ca atare. Eu usnt doar niste fripturisti tupeisti fanfaroni si habarnici, care si-au zis ”PNL” la ..fonfle, pentru ca le-au spus securistii si turnatorii care l-au infiintat si botezat asa, ca ”da bine” in ochii s urechile babuizatilor propagandei lor..!

-3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (29)