Jocuri politice cu tehnocraţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am urmărit o secvenţă din audierea doamnei Cristina Guseth în Comisia Juridică şi m-am întristat. Nu trebuie să fii jurist pentru a şti programul cu care te prezinţi în faţa unei asemenea comisii. Pe scurt, ar fi trebuit ca doamna Guseth să nu treacă de comisie. Prestaţia domniei sale a fost mai gravă decât fotografiile eliminatului de la Sănătate.

Când vii după o echipă guvernamentală ce a făcut presiuni uriaşe asupra sistemului judiciar trebuie să ştii carte şi nu să ajungi în penibila situaţie de a primi lecţii de la Eugen Nicolicea şi de la Şerban Nicolae. Nu au fost întrebări grele, pentru că ei au lucrat „cu marfa clientului”. Au cerut precizări ale afirmaţiilor făcute de candidată. Iar prestaţia doamnei i-a făcut să pară nişte uriaşi, nişte munţi.

Dar nu asupra prestaţiei lamentabile a doamnei Guseth vreau să mă opresc, ci asupra prestaţiei Comisiei Juridice. Domnilor parlamentari, am avut cu toţii în faţă o persoană care ne-a dovedit că nu este pregătită să ocupe postul pentru care a fost propusă. Ştiu că pentru a fi un bun ministru al transporturilor nu este necesar să ştii pe de rost componenţa unei locomotive, dar trebuie să ştii elemente de legislaţie ce permit gestionarea ei în domeniul pe care urmează îl administrezi. Nu i se putea cere doamnei Guseth să intre în proceduri juridice, pentru că nu asta e sarcina unui ministru al justiţiei, dar i se putea cere doamnei să explice lucrurile pe care domnia sa le-a propus. Asta s-a şi întâmplat. A fost simplu şi la vedere. Doamna nu s-a descurcat şi aţi votat-o. Aici e problema! De ce aţi votat-o? De ce nu aţi repins-o, cerând Premierului desemmnat o altă propunere? De ce?

Acum , pentru că aţi avut interesul să arătaţi detaliat cum decurge o audiere, aţi făcut-o, pentru a arăta că profesioniştii sunt tot la partide, că acest guvern aşteptat să repare tot ce aţi avariat este unul neprofesionist. Revin la întrebare: de ce aţi votat-o? Ce rost mai are ritualul audierilor? Dorind să ne arătaţi că din afara partidelor nu pot veni profesionişti, aţi arătat, de fapt, sistemul pe care îl patronaţi, sistemul care sunteţi dumneavoastră, de fapt. Nu contează ce spui în faţa Comisiei, ci contează să fii votat. Doamna Guseth s-a compromis în dreptul ei. Dar şi dumneavoastră v-aţi compromis. Nu aţi ieşit mai puţin şifonaţi decât doamna pe care aţi votat-o. Aţi făcut un joc politic mizerabil cu scopul de a vă arăta pe domniile voastre buni. Nu sunteţi buni. Sunteţi aceiaşi pe care Piaţa îi vrea plecaţi din Palatul Parlamentului şi de oriunde din sfera puterii politice. Aţi oferit încă o dovadă a ceea ce Piaţa a început să respingă. Cu votarea doamnei Guseth nu v-aţi spălat, ci aţi arătat încă o dată cum funcţionează sistemul vostru, aţi mai oferit Pieţei încă un motiv să vă deteste. Trebuia ca doamna Guseth să nu treacă de votul vostru şi trebuie ca nici domniile voastre să nu mai treceţi de niciun vot.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite