Jocuri de putere la Sectorul 1. Cum a ajuns să fie votat un buget pe care majoritatea din Consiliu nu şi-l asumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunţat „investiţii istorice” după ce bugetul primăriei a fost adoptat. FOTO: Inquam Photos/ George Calin
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunţat „investiţii istorice” după ce bugetul primăriei a fost adoptat. FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Bugetul Sectorului 1 al Capitalei a fost votat vineri, 1 aprilie, după o şedinţă de aproape şase ore de dezbateri şi contre. Deşi proiectul a trecut cu majoritate detaşată, consilierii PSD şi PNL s-au dezis ulterior de votul pe buget, profitând de faptul că votul a fost unul secret.

După 11 şedinţe tensionate, bugetul primăriei Sectorului 1 a fost adoptat, având o întârziere de două luni. Anunţul a fost făcut chiar primarul de sector, Clotilde Armand, care a promis „investiţii istorice”.

„Avem multe priorităţi, vă spun doar că sunt străzi care nu au văzut asfaltul din 2008 şi avem mai multe unităţi de învăţământ supraaglomerate, aici vom extinde ce vom putea şi vom construi, acestea sunt doar o parte dintre priorităţi. Deşi bugetul a fost aprobat cu întârziere de două luni, vrem ca la finalul anului să racordăm peste 2.000 de apartamente în programul 'Termoficare de la soare'. Anul acesta începem reamenajarea şi modernizarea marilor parcuri aflate în administraţia noastră”, a transmis Armand printr-o postare pe Facebook.

Armand a punctat că bugetul a trecut inclusiv cu voturile consilierilor PSD şi PNL, care au criticat vehement propunerea actualului edil. „Şi uitaţi că bugetul propus de mine în urmă cu două luni, care mai ieri era declarat „ilegal” de consilierii PNL PSD, a fost votat tocmai de aceştia. Atăzi au înţeles că este legal totul. După unsprezece şedinţe”, a mai scris primarul.  

Vot secret pentru cel mai disputat buget de sector

În general, votul consilierilor locali poate fi deschis sau secret, însă asumarea bugetului pentru Sectorul 1 i-a îndemnat pe consilieri să aleagă procedura de vot secret. Propusă de liberalul Dinu Gheorghe, varianta votului secret nu a fost susţinută de consilierii USR şi PMP, însă a trecut cu votul majorităţii PSD-PNL. 

Bugetul Sectorului 1 a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”, de la cei 24 de aleşi locali care au participat fizic la vot. Aşadar, la un calcul simplu, PMP şi USR au adunat împreună 11 voturi, iar restul de patru voturi rămase până la totalul de 15 ar fi trebuit să vină de la consilierii liberali şi social-democraţi. PSD s-a apărat spunând că toţi consilierii social-democraţi, nouă la număr, s-au împotrivit bugetului propus de Clotilde Armand, aruncând practic vina pe liberali, care la rândul lor au precizat că „PNL nu a votat şi nu va vota niciodată un buget ilegal”. Ba chiar au plusat spunând că vor face o sesizare la prefect „pentru controlul legalităţii”. 

„Consilierii PSD Sector 1 au votat astăzi ÎMPOTRIVA bugetului dezastruos propus de Clotilde Armand”, a transmis preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole. După ce a anunţat că social-democraţii din consiliu au propus 40 de amendamente la bugetul sectorului, Manole a explicat că aleşii locali ai PSD au votat în final împotriva bugetului „pentru că multe alte proiecte din buget sunt nişte fantezii ridicole ale celui mai incompetent primar din istoria Bucureştiului”. 

Peste 70 de amendamente depuse

Zeci de amendamente au fost adoptate la proiectul de buget pentru Sectorul 1. Printre propunerile USR, care au şi trecut de votul consilierilor, se numără suplimentarea fondurilor pentru amenajarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, investiţii pentru filarmonica „George Enescu” şi introducerea orelor de educaţie rutieră în şcoli. 

Social-democraţii au propus mai multe amendamente de infrastructură, care vizează modernizarea sistemelor rutiere de pe mai multe străzi din nordul Capitalei, realizarea unor pasaje pentru trecerile cu calea ferată, atât subterane cât şi supraterane, dar şi  reabilitarea unor parcări subterane. Consilierii PSD au mai propus înfiinţarea unui centru de transplant multiorgan la spitalul „Sfânta Maria”, prin construirea unei noi aripi a spitalului, investiţii în Spitalul Elias, dar şi investiţii în zeci de şcoli, pentru modernizare, dotare laboratoare, săli de sport etc. 

Din partea liberalilor, consilierii au votat investiţii pentru spitalul „Grigore Alexandrescu”, modernizarea şi dotarea mai multor unităţi de învăţământ, dar şi modernizarea mai multor străzi, inclusiv a străzii Chitila Triaj. Consilierii PNL au mai propus modernizarea lifturilor din blocurile reabilitate, achiziţionarea mai multor locuinţe sociale, modernizarea Parcului Brătianu, sprijin financiar pentru adăpostul de câini Odăi, dar şi majorarea capitalului social al Companiei de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate. Totodată, un alt amendament al liberalilor care a trecut de votul consilierilor a fost oferirea de sprijin financiar mai multor parohii din Sector.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite