Jocurile de culise din USL: miza numirii lui Iohannis la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis nu doreşte să renunţe la Primăria Sibiu. FOTO: Mediafax
Klaus Iohannis nu doreşte să renunţe la Primăria Sibiu. FOTO: Mediafax

Propunerea PNL pentru Ministerul de Interne, dar şi pentru postul de vicepremier a fost una surprinzătoare, în contextul în care Klaus Iohannis, cel ofertat, a precizat în repetate rânduri că ar refuza să facă parte din actualul Guvern. „Sacrificiul“ primarului de la Sibiu nu este, însă, unul fără miză.

Informaţiile apărute pe surse nu îl menţionau pe Iohannis în rândul celor care ar fi avut şanse să fie propuşi pentru un post în Guvernul Ponta. Totuşi, acest lucru s-a întâmplat dintr-un motiv simplu: Crin Antonescu a dorit să păstreze ce a fost mai bun pentru final.

Mutările din Guvern, anunţate astăzi, au în spate o strategie amplă. Ţintind pentru postul de vicepremier concomitent cu acela de şef la Interne, Iohannis a fost atenţionat deja de către ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, că ar putea uzurpa funcţia vicepremierului Gabriel Oprea.

Liberalii nu au comentat, însă, precizarea făcută de Şova, deoarece postul lui Oprea se afla deja în vizorul lor. Potrivit unor surse politice, nominalizarea primarului Sibiului a avut la bază o înţelegere între Crin Antonescu, Dan Voiculescu şi Liviu Dragnea, al cărei scop era detronarea lui Oprea, pe motiv că nu ar fi suficient de obedient. Iohannis, pe de altă parte, nu a dorit să renunţe la funcţia de primar. Printre motive, apele sunt tulburi în PNL. În plus, numirea trebuie să treacă şi de girul prim-ministrului Victor Ponta, care la ora actuală ar fi, potrivit aceloraşi surse, presat să îl îndepărteze pe Oprea.

Coaliţia Grivco, în spatele lui Iohannis

Scenariul din aceste zile s-a repetat şi în 2009, când Iohannis a recunoscut deschis că promovarea sa pentru funcţia de premier nu a fost întâmplătoare, ci a avut la bază o înţelegere între Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. La acea dată, preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Iohannis că ar fi manipulat de o coaliţie care ascunde interese obscure. Ulterior, primarul Sibiului a reacţionat şi a declarat că, deşi nu a ştiut de la bun început că înţelegerile care au condus la nominalizarea sa au avut loc la sediul Grvico al lui Dan Voiculescu, odată ce a aflat acest lucru l-a considerat lipsit de importanţă.

„N-am vrut să fiu ministru-marionetă“

Tot în 2009, Gabriel Oprea, care deţinea pe atunci portofoliul de la Interne, a demisionat din funcţie, dar şi din PSD, pe motiv că Marian Vanghelie şi Cătălin Voicu ar fi dorit să impună doi secretari de stat la Interne şi şeful DGIPI, post în care Oprea l-a numit pe Virgil Ardelean. La acea vreme, gruparea Cătălin Voicu era extrem de influentă în PSD. 

Pe 21 mai 2010, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a senatorului Cătălin Voicu, acuzat fiind de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Odată ce i s-a retras sprijinul politic al partidului, Oprea a demisionat din fruntea Ministerului de Interne, după numai 22 de zile de mandat. „Am vrut să conduc MAI, nu vreau să plimb mapa şi să fiu un ministru-marionetă”, a mai spus el.

STS, trofeul de la Interne

În contextul în care în Parlament a fost deja depus proiectul de lege privind trecerea STS în subordinea Ministerului de Interne, viitorul deţinător al portofoliului ar avea o responsabilitate importantă, dar şi mai multe pârghii prin care să monitorizeze datele legate de prezenţa în ziua alegerilor şi a rezultatelor finale din fiecare secţie de votare.

De altfel, un sistem asemănător de transmitere prin SMS a prezenţei la vot şi a rezultatelor parţiale a fost descris de procurorii DNA în dosarul în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

În aceste condiţii, nu este greu de constatat că un ministru de Interne docil ar fi varianta ideală pentru liberali. 

Citeşte şi:

Guvernul Ponta, tras pe dreapta - PNL a schimbat astăzi patru miniştri. Iohannis: Nu renunţ la Primărie

Conducerea PNL a stabilit astăzi echipa guvernamentală care va prelua portofoliile Internelor, Economiei, Finanţelor şi Sănătăţii. În fruntea lor a fost desemnat Klaus Iohannis, drept vicepremier, care va prelua şi mandatul de la Interne.

Cine este Klaus Iohannis – drumul de la profesorul de fizică la vicepremier al României, propus de PNL

Puţini îşi mai amintesc de faptul că cel care e propus de liberali pentru poziţia de vicepremier şi ministru de Interne al României, Klaus Iohannis, este, la bază, profesor de fizică şi a fost inspector şcolar general la Sibiu.

Poate sau nu poate fi Iohannis primar şi ministru în acelaşi timp? Precedentul Ciorbea

Klaus Iohannis a acceptat propunerea PNL de a ocupa funcţia de ministru de Interne, dar nu doreşte să renunţe nici la poziţia sa de primar al Sibiului, deşi Constituţia şi legislaţia în vigoare îl împiedică să ocupe simultan cele două funcţii.

Şova atacă propunerea PNL: Iohannis nu poate fi vicepremier

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, susţine că, în contextul actual, propunerea PNL pentru postul de vicepremier nu poate fi concretizată decât în cazul în care Executivul cere Parlamentului un nou vot de încredere.

Prima reacţie din PSD la schimbările făcute de liberali: Nu este clar dacă Iohannis poate fi şi vicepremier

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, este de părere că numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de ministru de Interne este un câştig pentru Guvernul Ponta, însă dorinţa PNL de a-l propune şi pentru poziţia de vicepremier s-ar putea să creeze anumite probleme procedurale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite