Politică

articolul anterior articolul urmator

Joi, ultima şansă ca legile Justiţiei să ajungă pe masa Comisiei de la Veneţia. Surse: România ar putea fi monitorizată de Consiliul Europei, la fel ca în anii '90

16
23 Apr 2018 20:16:20
Autor: Sebastian Zachmann
Florin Iordache, preşedintele Comisiei care a modificat legile Justiţiei
Florin Iordache, preşedintele Comisiei care a modificat legile Justiţiei

Cel mai important for al Consiliului Europei va dezbate joi solicitarea PNL de a trimite Comisiei de la Veneţia legile Justiţiei înainte de a fi promulgate. La dezbaterea de la Strasbourg va fi prezentă şi Simona Marcu, preşedintele CSM. Potrivit unor surse politice, România riscă să fie din nou monitorizată de Consiliul Europei din perspectiva respectării statului de drept, exact ca la începutul anilor '90.

Comisia Juridică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a discutat luni solicitarea senatoarei PNL Alina Gorghiu ca legile Justiţiei, adoptate de majoritatea PSD-ALDE, să fie trimise pentru analiză Comisiei de la Veneţia, for consultativ, dar extrem de relevant în materie de drept constituţional, al Consiliului Europei. O solicitare identică a fost trimisă Consiliului Europei şi de Forumul Judecătorilor, ONG care a criticat modificările din Justiţie.

Potrivit delegaţiei PNL, Comisia Juridică a APCE a decis ca dezbaterea să fie reluată joi, în Comisia de Monitorizare a APCE, cel mai important for intern al Consiliului Europei. La dezbateri vor participa: judecătorul Simona Marcu (preşedintele CSM), Titus Corlăţean ( senator PSD), Ionuţ Stroe ( deputat PNL), Thomas Markert  (secretar al Comisiei de la Veneţia) şi Gianluca Esposito - secretar executiv al GRECO, grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei care a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei adoptate recent la Bucureşti.

Pe scurt, joi va fi ultima şansă ca cele trei legi ale Justiţiei să ajungă pe masa unor experţi independenţi înainte de a fi promulgate, în condiţiile în care Guvernul a refuzat să le trimită Comisiei de la Veneţia, iar preşedintele Klaus Iohannis a aşteptat mai întâi controlul CCR.

Nu e pentru prima dată când un proiect legislativ din România ar ajunge la Comisia de la Veneţia via Consiliul Europei. S-a mai întâmplat şi cu  iniţiativa care punea piedici serioase ONG-urilor, semnată de parlamentarii PSD Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu, şi care a fost desfiinţată de experţii europeni în drept constituţional. Aşadar, există precedent.

„Riscăm să ne întoarcem în timp“
Potrivit unor surse din delegaţia României la APCE, Comisia de  monitorizare ar putea decide ca ţara noastră să fie din nou monitorizată de Consiliul Europei, din cauza problemelor privind respectarea statului de drept. „Nu e o decizie care se va lua imediat. Mai întâi vor face un raport la faţa locului. Dar ar fi ruşinos pentru România să se ajungă într-o asemenea situaţie. Practic, ne-am întoarce în anii 90, când eram monitorizaţi. Acum am intra în procesul de remonitorizare, am ajunge în situaţia Bulgariei. Riscăm să ne întoarcem în timp“, a declarat unul dintre parlamentarii României la APCE sub protecţia anonimatului.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Sima Cornelia
23.04.2018, 20:47:21

cu asemenea spurcati la putere, nu e de mirare ca suntem si vom fi monitorizati. social democrat = disturge democratia si tot ce poate fi mai bun din asta, subjuga justitia si elibereaza criminalii din puscarii.

+8 (10 voturi)
Feraru Damian
23.04.2018, 22:11:30

Pina ce acesti BANDITI NEO-Comunisti nu sunt scosi afara ROMANIA v a ramine CUM ESTE O TARA DIN LUMEA A TREIA (NU EXAGEREZ aici)

+5 (7 voturi)
Popa Nicolae Emanoil
23.04.2018, 22:31:26

Unde să ne întoarcem în timp dacă ,,UNIVERSITATATEA” dulcelui Iași e condusă conform voinței CREIERILOR SALE FORMATE ȘI A CELOR CARE SUNT ÎN FORMARE de un Roland Freisler prost. Cel puțin ăla a lu’ Hitler avea o țârâ de materie cenușie infectă ăsta nu are materie cenușie. Pare că ăsta are un dos dulce unde UNIVERSITATEA dulcelui Ieși își îndulcește viața LINGÂND.

+2 (6 voturi)
Nikola C
23.04.2018, 23:10:43

Datorită... România va fi eject.Prostia și fudulia straja patriei.Care Patrie?

+2 (4 voturi)
Nikola C
23.04.2018, 23:17:15

Cînd veți trage linie rezultat,nic 000000000000000000,datorii pînă se stinge soarele pe cer.0Puteați ieși la vot,dar nu,v-ați făcut damblaua,trageți ponoasele. Putori.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările