Politică

articolul anterior articolul urmator

Jonglerii cu imunitatea parlamentară

6
21 Jan 2013 20:46:13
Autor: Romulus Georgescu
Deputaţii din comisia juridică au dezbătut noul statut al parlamentarilor
Deputaţii din comisia juridică au dezbătut noul statut al parlamentarilor

Parlamentarii din comisiile juridice au întors, ieri, pe toate părţile prevederile din statutul deputaţilor şi senatorilor care se referă la imunitatea membrilor Legislativului.


Comisiile juridice au adoptat un amendament prin care se elimină prevederea din capitolul incompatibilităţilor care priveşte situaţia încetării mandatului de parlamentar ca urmare a rămânerii definitive, prin neatacare, a unei decizii ANI. Amendamentul a fost propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu.

Pe de altă parte, parlamentarii jurişti au reformulat solicitarea de a primi probe din dosarele colegilor cărora trebuie să le aprobe arestarea. În varianta comisiei juridice,  în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină „temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei“.

Subiectul a suscitat vii dezbateri în cadrul comisiilor juridice. Senatorul PSD Toni Greblă a cerut, în cadrul dezbaterilor generale privind proiectul de lege, eliminarea din text a modificărilor propuse la capitolul privind imunitatea parlamentară. El a spus că dacă aceste amendamente, pe care le-a calificat ca fiind „complet inutile“, vor fi menţinute, imaginea parlamentarilor va fi afectată şi se va ajunge la „inflamarea“ opiniei publice şi a presei.

DEZBATERI APRINSE
Acest punct de vedere a fost susţinut şi de deputatul Daniel Fenechiu (PPDD), şi de liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente.

Un punct de vedere diferit a fost exprimat de deputatul PSD Ioan Adam, care a susţinut că modificările preconizate la Statut nu conduc la o superimunitate.

Acesta a menţionat că speculaţiile care au apărut pe această temă au fost cauzate de faptul că nu au fost scoşi în faţă specialişti din Parlament care să explice consecinţele reale ale amendamentelor. De asemenea, deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) a subliniat că propunerile de modificare privind procedura de ridicare a imunităţii nu depăşesc cadrul constituţional, ci doar aduc clarificări.

Acesta a arătat că argumentaţia potrivit căreia astfel de modificări la statut nu pot fi operate deoarece afectează imaginea parlamentarilor nu poate fi luată în considerare, pentru că obiectivul Legislativului este să adopte legi drepte, nu să se preocupe de imaginea sa. Amendamentele adoptate de Comisiile juridice urmează a fi înaintate Comisiei pentru Statut a celor două Camere, care va adopta raportul asupra iniţiativei legislative. Decizia finală va aparţine plenului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

dhondt
21.01.2013, 22:05:01

Domnule Grebla in postarile mele am fost un adversar al Comisiilor Juridice pentru ca acei oameni nu au experienta juridica,sau inscris intr-un partid si s-au trezit in functii care depasesc competenta lor!!!Intr-un stat de drept sunt decizii care trebuiesc luate in cunostiinta de cauza, nu pompieristic!!!Sunt de acord cu afirmatiile dvs.

+1 (1 vot)
petronel
21.01.2013, 22:48:02

De ce au nevoie de imunitate daca se cred curati'.De ce va este frica domnilor?,un om care-si vede de patratica lui ,nu incalca legea si respecta pana si o regula de circulatie nu-i trebuie asa ceva,dar cum voi va stiti cat de hrapareti sunteti ,normal ca va luati masuri de...aparare.Noi asteptam cu totul altceva ,nu felul cum un parlamentar scapa de urmarire penala.Asa ca eliminati porcaria asta de imunitate si lasti numai pe cea legata de declaratii politice si n-o mai lalaiti ca timpul trece si chiar nimic folositor n-ati facut.

+2 (2 voturi)
cioian ioian
22.01.2013, 05:37:51

Sant de acord cu ce a-ti spus,in aceasta comisie sant uni parlamentari in necunostinta de cauza in ale DREPTULUI,uni chiar au s-au avut probleme cu justitia.Deci ei cand sau vazut incadrati in aceasta comisie {la cererea lor}si-au zis :aha,acum e momentul ,trebuie sa ma protejez si pe mine cat si pe aacoliti lor {din parlament}

MITRU
21.01.2013, 23:27:57

Asa-i de cand ne conduc premierul Victor Viorel Pinochio si bufonul PNL-ist, Gigi Becali.

+1 (1 vot)
dorel
22.01.2013, 06:14:37

"nimeni nu este mai presus de lege", spune un articol din constitutie, parlamentarii se cred o categorie speciala ?, o specie anume ?, ceea ce trebuia introdus in statut, este eliminarea completa a imunitatii parlamentare

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările