Jonglerii cu imunitatea parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii din comisia juridică au dezbătut noul statut al parlamentarilor
Deputaţii din comisia juridică au dezbătut noul statut al parlamentarilor

Parlamentarii din comisiile juridice au întors, ieri, pe toate părţile prevederile din statutul deputaţilor şi senatorilor care se referă la imunitatea membrilor Legislativului.

Comisiile juridice au adoptat un amendament prin care se elimină prevederea din capitolul incompatibilităţilor care priveşte situaţia încetării mandatului de parlamentar ca urmare a rămânerii definitive, prin neatacare, a unei decizii ANI. Amendamentul a fost propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu.

Pe de altă parte, parlamentarii jurişti au reformulat solicitarea de a primi probe din dosarele colegilor cărora trebuie să le aprobe arestarea. În varianta comisiei juridice,  în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină „temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei“.

Subiectul a suscitat vii dezbateri în cadrul comisiilor juridice. Senatorul PSD Toni Greblă a cerut, în cadrul dezbaterilor generale privind proiectul de lege, eliminarea din text a modificărilor propuse la capitolul privind imunitatea parlamentară. El a spus că dacă aceste amendamente, pe care le-a calificat ca fiind „complet inutile“, vor fi menţinute, imaginea parlamentarilor va fi afectată şi se va ajunge la „inflamarea“ opiniei publice şi a presei.

DEZBATERI APRINSE
Acest punct de vedere a fost susţinut şi de deputatul Daniel Fenechiu (PPDD), şi de liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente.

Un punct de vedere diferit a fost exprimat de deputatul PSD Ioan Adam, care a susţinut că modificările preconizate la Statut nu conduc la o superimunitate.

Acesta a menţionat că speculaţiile care au apărut pe această temă au fost cauzate de faptul că nu au fost scoşi în faţă specialişti din Parlament care să explice consecinţele reale ale amendamentelor. De asemenea, deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) a subliniat că propunerile de modificare privind procedura de ridicare a imunităţii nu depăşesc cadrul constituţional, ci doar aduc clarificări.

Acesta a arătat că argumentaţia potrivit căreia astfel de modificări la statut nu pot fi operate deoarece afectează imaginea parlamentarilor nu poate fi luată în considerare, pentru că obiectivul Legislativului este să adopte legi drepte, nu să se preocupe de imaginea sa. Amendamentele adoptate de Comisiile juridice urmează a fi înaintate Comisiei pentru Statut a celor două Camere, care va adopta raportul asupra iniţiativei legislative. Decizia finală va aparţine plenului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite