Politică

articolul anterior articolul urmator

Jumătate din România nu are preşedinte

3
14 Nov 2014 11:57:51
Bogdan Diaconu
Declinul prezenţei la vot este egal cu scăderea încrederii în clasa politică (imagine: IPP Bucureşti)
Declinul prezenţei la vot este egal cu scăderea încrederii în clasa politică (imagine: IPP Bucureşti)

Circa jumătate din România nu are candidat şi nu va avea preşedinte pentru că nu se simte reprezentată de nimeni. Ca urmare, nu participă la vot. Cine vorbeşte în numele ei şi cine stă să o asculte? Şi de ce nu ar fi această jumătate importantă, numai pentru că nu vrea să se lase păcălită de promisiuni electorale? Se tot insistă pe valoarea celor care merg la vot. Şi cei care nu merg dau un semnal foarte important: nu au pe cine vota!

Jumătate din România nu intră în duelul preşedinţilor pentru că simte că niciunul dintre candidaţi nu joacă pentru ţară, ci pentru sine şi pentru propria armată. Această jumătate nu ar trebui uitată şi marginalizată, semnalul pe care ea îl dă este esenţial, chiar dacă nu este promovat, ci criticat. Iar la prezidenţiale stăm bine ca participare. Două treimi din România nu e reprezentată de europarlamentari (conform cu participarea la alegerile pentru Parlamentul European).

Dacă în cazul unui referendum, acesta nu e valid decât cu participarea a peste 50 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot, în cazul prezidenţialelor acest prag ar trebui ridicat. Să se străduiască clasa politică să producă ceva mai bun, dacă vrea validare. Dacă nu, să se dea la o parte. Democraţia înseamnă participare. Neparticiparea unei jumătăţi de România la vot înseamnă un blam teribil acordat clasei politice actuale, pe care însă nimeni nu îl contabilizează. Cum să fii preşedintele României cu votul a puţin peste 25 la sută dintre cetăţeni? Şi restul, de 75 la sută, ai cui rămân? Unde e majoritatea glorioasă cu care se împăunează orice câştigător de scrutin în această ţară, când ea înseamnă undeva la un sfert din voturi?

Semnalul dat de jumătatea tăcută este, de fapt, foarte sonor, dar nu corespunde intereselor clasei politice care se vrea validată aşa cum este. De aceea, în continuare, jumătate din România nu va avea preşedinte şi nu vrea să audă de politică. Eu n-aş acuza-o de neimplicare, ci de luciditate. De când a devenit luciditatea o vină?

Vina e a celor care nu participă, se spune. Nu, vina e a celor care îi determină pe români să nu participe. Şi chiar aşa, ce realizări ale clasei politice din ultimii 25 de ani i-ar face pe românii care stau acasă să participe? Iar implicarea jumătăţii absente de România în viaţa cetăţii nu se face cheltuind şi mai mulţi bani în campania electorală, pentru că viitorul ţării nu e băutură răcoritoare care se vinde pe măsură ce investeşti în publicitate. Chemarea la vot se reduce la atât: la sfaturi şi clipuri publicitare. Şi conţinutul acestor alegeri unde este? De ce ar veni cealaltă jumătate, tăcută şi scârbită, la vot? Votul negativ se pare că nu mai este suficient să convingă.

Semnalul dat de jumătatea tăcută este, de fapt, foarte sonor, dar nu corespunde intereselor clasei politice care se vrea validată aşa cum este. De aceea, în continuare, jumătate din România nu va avea preşedinte şi nu vrea să audă de politică. Eu n-aş acuza-o de neimplicare, ci de luciditate. De când a devenit luciditatea o vină?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Antoneta Ivanovici
14.11.2014, 18:50:32

Cine nu votează înseamnă că este de acord cu hoţia şi haosul din ţară! De fapt ei doresc să guverneze "mafia" creată în cei 10 ani de domnie a hoţilor şi evazioniştilor! De asta autorul prin mesaj subliminal,îndeamnă oamenii să nu iasă la vot! Oameni buni! Ieşiţi la vot! Dacă nu sunteţi de acord cu nici un candidat ,tăiaţi cu pixul ambii candidaţi ,şi puneţi ştampila pe spaţiul alb! Să se vadă că aţi votat!Să se vadă că vă interesează situaţia din ţară, dar că nu sunteţi de acord cu nici un candidat! Dacă nu ieşiţi la vot, ce denotă?!Denotă că sunteţi ipocriţi sau că nu vă pasă !Numai ieşind la vot, demonstraţi că vă pasă! Aţi ales de-atîtea ori, Numai hoţi şi impostori, Ce-au furat şi au distrus Şi-au întors cu fundu-n sus Toate legile din ţară. Ne-au făcut viaţa amară, Şi ne-au învrăjbit pe toţi Ca să nu-i vedem că-s hoţi Şi-acum vreţi să staţi în casă? Ori de ţară,nu vă pasă?! Este cazul să ieşiţi Toţi la vot! Nu vă prostiţi!

+1 (1 vot)
barbu brailoiu
15.11.2014, 11:48:53

corect. sunteti tanar, aveti partid - pregatiti-va pentru 2019! succes!

Kinga Toma
15.11.2014, 21:08:12

Mai este o chestiune. (E o faza din filmul dlui Iepan de pe Digi). Pentru a scoate pe cineva din listele electorale e nevoie de documene. Sunt multi care au plecat, poate au murit, mai ales romni, nu li se da de urma. Dar daca nu exista act de deces, nu pot fi scosi de pe listele electorale. Cu atatia plecati din Romania, situatie neclara, asa arata listele electorale. Posibil sa si existe uneori interes ca listele electorale sa fie atat de stufoase pentru a putea fi manipulate. Poate pe marturia a doi trei martori, care stiu ca a murit, sa fie scosi de pe listele permanente. Oricum daca oamenii mai exista si vor sa voteze, o pot face pe liste speciale. Meine meinung nach.

Modifică Setările