Jurnal de observator electoral (3): Primăriţa din Chinteni şi tradiţiile locale din ziua alegerilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăriţa Lucia Suciu FOTO actualdecluj.ro
Primăriţa Lucia Suciu FOTO actualdecluj.ro

Episodul de azi se bazează nu doar pe o întâmplare reală, ci şi pe o altă gaură mare din legislaţia electorală, care prilejuieşte episoade demne de un film de comedie. Cu alte cuvinte, să facem din nou haz de necazurile democraţiei.

Chinteni este e comună aflată la vreo 15 kilometri la nord de Cluj. Deşi e la o aruncătură de băţ de oraş, nu se numără între comunele care au prosperat în ultimul deceniu de pe urma boomului imobiliar şi a dezvoltării economice, precum Floreşti, Baciu sau chiar Apahida. Bruma de avânt de prosperitate s-a domolit în preajma anului 2010, când localnicii au epuizat terenurile de vânzare în zonă. Nici nu se află în calea drumurilor naţionale principale, motiv pentru care infrastructura în comună e ca în marea majoritate a localităţilor rurale din ţară - adică veşnic pasibilă de reabilitare. Cea mai importantă investiţie notată de presa locală datează din 2006, când sediul Primăriei a fost pus la punct din fonduri europene. 

Primar la Chinteni este doamna Lucia Suciu, proaspăt realeasă pentru al patrulea mandat, membru de seamă al PSD Cluj, unul dintre acei primari de comună a căror realegere este invocată de conducerea filialei judeţene pentru a mai domoli din amărăciunea provocată de pierderea fără drept de apel a alegerilor din Cluj-Napoca pentru a şaptea oară la rând.

În satul Chinteni, reşedinţa acestei comune, a fost organizată o singură secţie de votare. Este vorba de secţia cu numărul 394, aflată chiar în sediul Primăriei. 

În seara alegerilor din 5 iunie, pe la ora 18.30, o echipă de observatori ai CSD s-a deplasat la Chinteni. Nu e greu să ghiciţi cine era la servici în acea seară de duminică. Doamna Suciu întâmpina alegătorii în pragul Primăriei, cu un zâmbet larg şi un sărut prietenesc, mulţumind tuturor pentru simţul civic de care dau dovadă şi poftind pe fiecare concitadin către cabinele de vot. Echipa nostră vigilentă a observat chiar şi o sticlă de şampanie pusă la rece, aşteptând nerăbdătoare închiderea urnelor şi numărarea voturilor. 

Doar câteva ore mai târziu, această sticlă de şampanie avea să vadă şi să audă multe.

Legea alegerilor locale, 115/2008, nu specifică nimic cu privire la amplasarea secţiilor de votare, lăsând acest lucru, prin articolul 114, la latitudinea Autorităţii Electorale Permanente, care trebuie să stabilească un set de „condiţii minimale” pe care un local trebuie să îl îndeplinească pentru a găzdui o secţie de votare. Ordinul poate fi citit aici şi voi mai reveni la el şi în alte texte. 

La articolul 2 se prevăd următoarele: „Amenajarea secţiilor de votare se face în imobile aparţinând domeniului public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi în cele aflate în folosinţa sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale”. Singura interdicţie apare la alineatul 4, care interzice amplasarea secţiilor în unităţi medicale. 

Aşadar, amplasarea secţiilor de votare se poate face şi în primării. Deşi în majoritatea localităţilor rurale secţiile sunt amplasate în cămine culturale, şcoli sau grădiniţe, Chinteniul nu e singura localitate unde Primăria a decis să amplaseze secţie de votare în Primărie. 

Acest aspect poate fi coroborat cu o altă prevedere a legii 215, care permite explicit, la articolul 89, oricărui candidat să asiste la operaţiunile electorale din interiorul secţiei de votare, însă fără să intervină în procesul de votare. 

De aici încolo însă, pe principiul „Să nu exagerăm, că doar oameni suntem”, intervin forţările legii, tolerate de cele mai multe ori de personalul secţiei de votare. Un primar care întâmpină personal toţi alegătorii care vin la vot - că doar satul e mic şi ne ştim cu toţii - sau un primar care stă toată ziua în clădire, că doar vine la servici chiar şi duminica, sau un primar care din când în când intră cu alţi câţiva domni, neacreditaţi, în secţia de votare pentru a discuta despre nişte posibile viitoare lucrări la clădire - sunt acestea încălcări ale legii sau nu? Acum nici nu mai contează, faptul e consumat. 

Însă e evident că a permite amplasarea secţiilor în primării e o anomalie nejustificată, câtă vreme ordinul AEP permite amplasarea de secţii chiar şi în case particulare (articolul 2, alineatul 3), dacă se demonstrează că nu există un alt loc pe domeniul public care să poată găzdui în condiţii bune o secţie de votare. Iar la Chinteni există şi şcoală, şi cămin cultural.

Pe 5 iunie, la Chinteni, din 1844 de voturi exprimate, 74 au fost declarate nule, iar 1224 au mers spre Lucia Suciu. La vreo 400 de voturi în spate s-a situat candidata PNL, care a acuzat-o pe Lucia Suciu în campania electorală că a adus mai mulţi prieteni pentru a-şi face flotant în localitate - o altă chestiune permisă de lege. După miezul nopţii, şampania a fost desfăcută, iar localnicii au filmat-o pe primăriţă cântând şi dansând manele în faţa porţii contracandidatei sale.

Doamna Suciu s-a apărat spunând că e o tradiţie ca în noaptea alegerilor câştigătorul (câştigătoarea?) să facă turul satului şi să se bea şampanie. Cât despre dans, ea se apără spunând că silueta din imaginile filmate nu îi aparţine, „se vede după numărul de kilograme”. (Pe larg, aici.) 

Oricum, ca să nu fiu cârcotaş, vă invit să aflaţi mai multe despre activitarea doamnei primar pe websiteul Primăriei Chinteni.

Ups.

-------------

Campania de observare a alegerilor organizată de Centrul pentru Studiul Democraţiei face parte din proiectul „Tinerii se implică în alegeri”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite