Jurnalism, bani şi politică

Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea trecută a fost o zi neagră pentru audiovizualul românesc. A adus veşti proaste în legătură cu viitorul postului de televiziune „Digi 24“ şi a confirmat, fără putinţă de tăgadă, că lucruri din ce în ce mai grave şi o schimbare drastică de politică editorială s-au petrecut şi se petrec chiar sub ochii noştri la „Realitatea tv“.

Trustul RDS-RCS a anunţat câteva decizii importante ale căror punere în aplicare va conduce la debilitarea impactului postului nu doar în rândul comunităţilor locale, aşa cum s-ar fi putut înţelege la aflarea veştii că, începând chiar de luna aceasta, postul va demara procedurile ce, în scurt timp, vor duce la închiderea staţiilor locale. În condiţiile în care, în cele mai multe oraşe ale ţării, aproape că nu mai există presă locală scrisă, ca să nu mai vorbim despre presă de opoziţie, vestea că managementul RCS-RDS a hotărât să sisteze emisia a ceea ce însemna o sursă principală de informaţii pentru locuitorii în care respectivele posturi puteau fi recepţionate nu poate decât să îngrijoreze.

E foarte adevărat că respectivele staţii au suferit în ultimii ani drastice reduceri de ore de emisie şi de personal - ni s-a spus că din motive financiare -, însă chiar şi aşa mai aveau un program de ştiri de aproximativ o oră şi un talk show în care erau cel mai adesea dezbătute problemele comunităţii. Decizia închiderii staţiilor din Constanţa, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Braşov, Craiova survine în contextul în care proiectul de buget pe anul 2019 pare să nu fie prea generos cu oraşele mari ale ţării, cu municipiile ale căror primari provin în proporţie de 80% din rândul opoziţiei, iar talk-show-urile care acum sunt ameninţate cu dispariţia ar fi fost tribuna cu ajutorul căreia populaţia ar fi fost informată rapid, complet şi corect, asupra viitoarelor sacrificii financiare ce vor cădea în sarcina ei directă, dar şi despre tăierile de investiţii ce se vor impune pentru ca Primăriile să poată face faţă noilor cheltuieli sociale pe care Guvernul intenţionează să li le pună în cârcă.

Anul 2019 şi cel care vine sunt ani cu două consultări electorale fiecare. În anul acesta, în primăvară, vor fi aleşi noii reprezentanţi ai Parlamentului European, dar şi noul preşedinte, iar anul care vine au loc alegeri locale şi generale. Staţiile Digi 24 care vor dispărea în săptămânile sau lunile viitoare ar fi putut ajuta colectivităţile locale să îşi exercite dreptul de vot în cunoştinţă de cauză. Pur şi simplu, cunoscându-i mai bine pe candidaţi.

Nu dispunem deocamdată de indicii care să conducă la ipoteza că încheierea operaţiunilor staţiilor locale, dar şi concedierile masive ce au avut loc la nivelul centralei ar avea vreun substrat politic. Aceasta în pofida faptului că Digi 24 a fost constant ţinta presiunilor din partea altor medii de informare care au denigrat şi postul, şi ziariştii care şi-au făcut cu rigoare datoria. E adevărat, în urmă cu câtăva vreme eminenţa cenuşie a guvernului, dl. Darius Vâlcov, a lansat un atac nedemn şi dur asupra Digi 24 şi a Companiei RDS-RCS în contextul lansării acelei ordonanţe ce instituie ceea ce se cheamă taxa pe lăcomie. Care, din câte se pare, are consecinţe negative asupra planurilor de afaceri ale companiei. Săptămânile următoare ne vor îngădui să ne facem o idee despre eventuale schimbări ale politicii editoriale a postului.

Schimbarea aceasta este însă cum nu se poate mai certă în cazul trustului Realitatea. Emisiunea de coşmar de-a dreptul România 2019 difuzată tot vinerea trecută, realizată de însuşi patronul postului, dl. Cozmin Guşă, a confirmat că derapajele înregistrate atunci când Rareş Bogdan, care are şi el defectele sale, şi încă multe, a fost suspendat de pe post. Schimbarea invitaţilor, a orientării politice a acestora şi aceasta nu în numele echidistanţei, o înfrăţire între România tv, Realitatea tv şi Evenimentul zilei, vizita lui Guşă la Belgrad şi întâlnirea cu fugarul Ghiţă au întărit bănuielile că ceva nu mai e chiar ok acolo. Vineri seară nu manelizarea postului a durut cel mai tare, ci continuarea ofensivei anti-DNA declanşată cu o săptămână înainte în emisiunea lui Octavian Hoandră. De asemenea, Realitatea tv îşi continuă şi amplifică atacurile asupra noilor partide USR şi PLUS, lucrul acesta neputând să nu ne pună pe gânduri. Cu atât mai mult cu cât atacurilor puterii asupra celor două tinere formaţiuni care au decis să se prezinte pe liste comune la alegerile parlamentare li se asociază, spre ruşinea lor, şi liberalii.

Or, în cazul Realităţii interesele politice ale patronului îşi spun în mod evident cuvântul. Dl, Cozmin Guşă a schimbat în mod limpede tabăra, a decis întoarcerea armelor.

Nu ne rămâne decât să sperăm că nu se va petrece acelaşi lucru şi la Digi 24.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite