Politică

articolul anterior articolul urmator

Justiţia din nou în cumpănă

7
11 Jan 2013 20:40:17
Gavril Dejeu

Era într-un fel de aşteptat. De vreme ce artizanul victoriei electorale a USL, eminenţa cenuşie Dan Voiculescu, a decretat că puterea nu este deplină, nu este reală fără adjudecarea justiţiei, era firesc ca îndată după obţinerea puterii politice privirile să se îndrepte spre ea.

Nu numai pentru că domnul cu pricina precum şi mulţi alţi competitori politici de breaslă au afaceri personale cu justiţia ci esenţial pentru că, în condiţiile specifice evoluţiei noastre de aproape două decenii, justiţia s-a arătat a fi bastionul inexpugnabil al apărării şi prezervării drepturilor şi intereselor lor, dobândite cu atâta „trudă”.

De ceva vreme lucrurile s-au schimbat, justiţia şi-a intrat în drepturi şi responsabilităţi, stârnind panica printre impricinaţi. Acum, că au deplina putere politică, venii momentul răfuielii.

Ceva nuanţat faţă de procedeele psihologic-insidioase, „ştiinţific” uzitate în cazul bătăliei politice acum, cruciada nu va fi brutală, pe faţă. N-ar da bine nici pe interior nici pe dinafară. Aparenţele trebuiesc musai păstrate. Ce-ar fi dacă s-ar apela la slăbiciunile umane din interior(?) şi-o fi fiind zis specialistul.

Că doar oameni suntem, supuşi deopotrivă construcţiei dar şi distrucţiei. Cu deosebire în zona orgoliilor, vanităţilor, invidiilor, ba poate chiar intereselor. De ce să fie spre exemplu magistraţii egali între ei ca magistraţi, de vreme ce magistraţii procurori au un statut administrativ inferior magistraţilor judecători, primii fiind supuşi ministrului justiţiei pe când secunzii sunt independenţi, se conduc de sine?

Ba numericeşte înclină şi balanţa. Cum e admisibil ca în aceste condiţii conducerea CSM să fie girată de un procuror? Unde este orgoliul judecătorilor? Iată minunatul teren, facilul teren pe care trebuieşte aşezată bătălia.

Nu trebuie să intervenim noi dinafară. Potrivit obiceiului împământenit, se mănâncă ei între ei. Noi doar trebuie să le stimulăm slăbiciunile, să-i aţâţăm, să-i incităm din culise. Unde mai pui că nu toţi magistraţii jubilează pe independenţă. Nu tuturor le căşunează independenţa. Adesea dependenţa este mai folositoare pentru că nu se rupe legătura cu baza.

 Constatarea, deci, pe care trebuie s-o valoficăm la maximum, este că evoluţia formativă a magistraţilor cu deosebire în sfera principialităţii, a verticalităţii nu este pe deplin coaptă, că de altă parte, şi ei sunt oameni, manipulabili, irascibili, cedând instinctului răzvrătirii.

Concret deci: odată stârnită zâzania în interiorul CSM, s-o alimentăm, să-i dăm amploare, s-o extindem până la desfiinţarea acestui CSM care ne-a pricinuit atâtea neplăceri, urmând să ne folosim de-acum experimentatele talente înspre alegerea unui alt CSM pe placul nostru. Tot jocul, toată cârdăşia va fi pe spinarea lor, noi politicienii lucrând în culise, nu vom putea fi arătaţi cu degetul. Şi, odată ales un organism care să-i conducă, să-i îndrume pe direcţia cea „bună”, treaba va fi ca şi rezolvată.

Că sunt unii magistraţi care ne pun beţe în roate? Tocmai cu ei trebuie început. Daţi afară unu-doi – Dănileţ, Ghica -  după care „epidemia” uşor poate fi propagată la toţi necuminţeii. Când ajung la nivelul masei, la colectivele de la judecătorii spre exemplu, „argumentele” devin uşor de manevrat. Unde mai pui că nici organismele europene nu ne vor putea aduce vre-o învinuire de amestec.

Abia odată justiţia readusă la „matcă” vom putea răsufla uşuraţi. Că unii români sau forurile europene se vor „prinde” în cele din urmă de şmecherie, nu va mai conta cine ştie ce. „Stabilitatea” politică va fi probabil mai importantă decât colea nişte inadvertenţe judiciare care ne vor scoate din necaz. Cu timpul totul se va uita, cu timpul totul se va ierta. Cine a mai văzut în istorie învingători care să  dea socoteală de mijloacele victoriei?

Trebuie că aceasta este strategia, aceasta este lecţia pe care „profesorul” nostru întru turnare şi manipulare a predat-o şi o predă insidios, prin formidabilele sale mijloace de răsucire a minţilor. Şi care s-ar putea să facă în continuare şcoală bună dat fiind că ograda cuprinde atâţia învăţăcei direct interesaţi să scape de „urgia” unei justiţii independente.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

GD Toma
11.01.2013, 21:54:15

... plictiseală.

Vili Rupa
12.01.2013, 01:25:14

Am fost batut de politisti nevinovat de mi s-au rupt dintii din gura,am fost legat in lanturi si la maini si la picioare si o bara de fier legata de lanturi,timp de 81 de zile,colegi de celula ma stergeau la fund,cand mergeam la wc,nu am avut voie sa ma spal pe corpul meu,eram plin de pureci si bube,am stat intr-o camera foarte racoroasa cu soareci prin saltea si sobolani care sareau din wc, am demonstrat asta la CEDO,si acum cand am depus reclamatie impotriva lor mi sa respins ,pe motiv ca s-au prescris faptele,si nu are ce sa le faca a spus judecatoarea,eu am depus cerere la CEDO in termenul legal,guvernul a fost instintat,trebuia sa suspende prescrierea pana la decizia CEDO,dar vad ca nu se tine cont nici de hotararea de la CEDO,am depus reclamatii impotriva lor si sa dat NUP,si m-au amenintat ca ma impusca.Acum dupa ce am castigat la CEDO a doua oara ,mau amenintat ca o sa mi se faca o inscenare si o sa fiu arestat si spanzurat in celula. Ce sa mai fac?

paradoxal
12.01.2013, 05:53:18

Fa ca mine,Caterinca,,asta-i viata in Romania,,crezi ca daca tu iti spui ofurile sufletesti pe un forum,se va rezolva ceva?,,,,eu de cam 14-15 ani de zile am ajuns sa imi ucid in toata deplinatatea facultatilor mintale,toate sentimentele si ratiunile de dreptate/normalitate,,(legate de spatiul Romania) Am devenit constient,,Forta conteaza si predomina oriunde,nu conteaza ca iti este omorit un om drag care nu l-ai vazut niciodata dar ,,multi,,multi,multi ,, ani de zile, l-ai auzit prin alti oameni dragi si la telefon. Ce este mai sublim decit orice in viata,decit sa Taci si sa nu versi absolut nici o lacrima ,,absurda,, la un telefonat de ,peste mari si tari,(cum se zice popular),unde esti anuntat ca colonelul de s---- politie dupa 90 nu a fost gasit vinovat in accidentul de circulatie din zona Baneasa,ce Bafta.......taman cind luasem avionul inspre tara ca sa ma intilnesc cu acea persoana,verisor din America indepartata din intimplare.(nici vorba din intimplare,,ci ,din cauza unui comunism bolnav,care ne-a indepartat familiile,,si ,care nu imi va da liniste niciodata) Mi-au trebuit ,recunosc,ceva ani ca sa imi depasesc momentele de criza existentiala ,,, fobie comunista-securista//ura/furia dezlantuita//pumnii ridicati la cer/depresia cianurica/sufleteasca,,dar am ajuns de ceva timp/ani bunisori la stadiul de toleranta completa a orice/oricum/nu conteaza in viata, Parerea mea este .in cazul ca tot ce ai declarat aici,este si adevarat si cu nr de caz pe rol judecat,,mai bine atunci las-o balta,,,nu ai bani,nu ai avocati buni,nu ai influenta,nu ai relatii,?atunci pe viitor,sa te gindesti,,In Romania,,totul e caterinca,,si ofurile tale la fel,,,atunci cind nu ai ce am mentionat mai sus,,,

+1 (1 vot)
Alex Dumitrescu
12.01.2013, 05:43:14

LASA-TE TATAIE CA ESTI JENANT...

+1 (1 vot)
MelosNegros
12.01.2013, 11:53:18

Domnilor, dupe cum se vede avem de'a face cu un atac concentric al vuvuzelelor pedaliste asupra Antenei3; alantăieri o tras deontologul PDL, prof. Cristian Preda, ieri o tras Cartianu iar azi Dejeu. E vorba mai mult ca sigur de atacul final, adică de ultima încercare de desfiinţare a postului TV (antimarinăresc) cu cea mai mare audienţă. Dupe care (adică dupe previzibila nereuşită), vuvuzelele marinăreşti îşi vor îndrepta pâlnia înspre alte ţinte strategice. Sau îşi vor căuta un alt loc de...muncă.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările