Politică

articolul anterior articolul urmator

Kelemen: Autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acţionăm în interesul cuiva

6
26 Oct 2013 19:06:50
Autor: Mediafax
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis, sâmbătă, un mesaj celor care vor participa, duminică, la „Marele marş al secuilor“, spunând că autonomia nu înseamnă să fie luat ceva de la cineva, ci să se acţioneze în interesul cuiva.

Potrivit mesajului lui Kelemen Hunor adresat participanţilor la marşul secuilor postat, sâmbătă, pe site-ul UDMR, evenimentul doreşte să demonstreze forţa comunităţii maghiare, că există voinţa necesară de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc.
 
"27 octombrie este o zi importantă pentru noi toţi. UDMR va participa şi ca organizator la "Marele marş al secuilor". Avem nevoie atât de tineri, cât şi de intelectuali, de vârstnici şi de agricultori, deopotrivă. Avem nevoie de întemeierea unui cămin, de dezvoltarea pământului natal, de fiecare om din jurul nostru. Dorim să demonstrăm forţa comunităţii noastre, faptul că avem voinţa necesară de a munci împreună şi de a avea o atitudine unitară pentru Ţinutul Secuiesc, pentru viitorul Ţinutului Secuiesc, pentru pământul nostru natal. Atunci când decidem asupra sorţii Ţinutului Secuiesc, de fapt decidem asupra viitorului familiilor şi comunităţii noastre. Noi vrem şi ne dorim să avem o formă de autonomie care să ne permită să decidem singuri în privinţa obiectivelor noastre. Am afirmat în nenumărate rânduri, repetăm şi azi: în viziunea noastră, autonomia nu înseamnă să luăm ceva de la cineva, ci să acţionăm în interesul cuiva", a arătat Kelemen.
Liderul UDMR a adăugat că, prin năzuinţele de autonomie ale maghiarilor, aceştia nu vor să priveze pe nimeni şi de nimic.
 
"Nici pe români, nici pe maghiari, nu vrem să luăm nici bunuri, nici proprietăţi, nici decizii, nici drepturi. Cerem însă, ca noi, secuii, maghiarii din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, să avem puterea de a decide singuri în chestiunile care ne privesc", a subliniat Kelemen Hunor.
 
Acesta a afirmat că demonstrarea voinţei politice a maghiarilor este importantă din perspectiva eficienţei muncii lor în administraţiile locale şi judeţene, în Parlament şi în activităţile de reprezentare a intereselor comunităţii.
 
Reprezentanţii UDMR au anunţat, sâmbătă, că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, se va alătura participanţilor la marş la slujba ecumenică din Târgu Secuiesc, în timp ce vicepreşedintele politic, Borbély László, va fi prezent la Ozun.
 
"Marele marş al secuilor" va avea loc, duminică, în judeţul Covasna, iar la manifestare sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari, care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.
 
Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.
 
Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din mai multe judeţe ale ţării şi din străinătate, în principal din Ungaria.
UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.
 
De asemenea, simultan cu "Marele marş al secuilor" vor fi organizate "manifestaţii de simpatie" în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.
 
În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor "focuri de veghe ale autonomiei". Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna - HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta "Pivniţa Uriaşului" de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul "Larmafa" (între Ojdula şi Hilib).
 

Pe aceeaşi temă

„Marele Marş al Secuilor“, duminică, în Covasna: 150.000 de oameni şi un lanţ viu de 54 de kilometri

Patru drapele secuieşti de câte 250 de metri lungime, confecţionate pentru „Marele marş al secuilor“

Parlamentul Ungariei, act oficial de agresiune la adresa statului român

Covasna: Pentru desfăşurarea „Marelui marş al secuilor”, organizatorii nu vor să plătească taxa „pentru ocuparea drumului”

Adoptarea legii împotriva manifestărilor extremiste, singura soluţie pentru a opri agitaţia maghiară

FOTO VIDEO Premieră: de Ziua Maghiarilor la Cluj, steagul Ungariei a fluturat alături de cel al UE, al României şi al Ţinutului Secuiesc

Primarul Târgu-Mureşului despre mitingul secuilor: ”Unele mesaje transmise duminică au avut ca scop atragerea electoratului!”

Băsescu e îngrijorat că tinerii nu respectă simbolurile României

VIDEO Susţinere catalană pentru manifestanţii secui prezenţi la Târgu-Mureş

Laszlo Tokes se teme de diversiuni ale statului român la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Chirita
26.10.2013, 19:35:48

"Premiera" (pun in ghilimele pt. ca: ) circului va debuta pe 27 octombrie. Asistenta este aceeasi iar clovnii sunt tot aia pe care ii stim de 23 de ani!!! Ceva nou?... Nimic! Aceeasi bla-bla-bla in ritm de ceardas. Apropos, stiati ca acest cuvant "ceardas" in vest este urmat si de cuvantul "tigan"? Daca nu o stiati, v-o spun eu!

+3 (3 voturi)
Dumitru Rizoaica
26.10.2013, 21:00:57

Acel "cuiva", in interesul caruia vreti sa actionati, este Romania sau Ungaria?

+1 (3 voturi)
Camelian Propinatiu
26.10.2013, 19:52:31

"Avem nevoie atât de tineri, cât şi de intelectuali, de vârstnici şi de agricultori, deopotrivă." - o lozinca buna pentru copy-paste USL. In rest, e clar ca paguba de imagine pentru RO va fi mare, fiindca euroatlanticii vor presupune la repezeala ca e vorba de persecutarea deosebit de grava a minoritatilor. In definitiv, le e greu pâna si postacilor nostri sa inteleaga o asemenea extraordinara amploare a marsului pentru o autonomie din care multe componente se satisfac oricum prin apropiata regionalizare, foarte favorabila baronilor locali, iar intelegerile dintre politicieni s-au dovedit totdeauna fructuoase, UDMR numai intâmplator neaflându-se si in actuala guvernare, impreuna cu alte grupari foste basiste. Iar câstigul bucurestenilor e ca tehnic admirând Marsul secuilor, vor regreta ca au chiulit masiv politicienii si pubintelectualii de la Marsul pentru recuperarea Basarabiei din 20 octombrie, intimidati de postromânismul cum ca RO e altfel, n-avem trecut, deci nici viitor!

0 (2 voturi)
George Muresan
26.10.2013, 20:09:39

Kelemen. Cred ca ai putea sa decizi mai bine in parlamentul de la buda ( WC ) cand ain sa ne onorezi cu disparitia ta din Romania inclusiv cu toata shleata voastra de talhari KGB-isti?

+2 (2 voturi)
Zack Atila
27.10.2013, 01:52:49

Normal, a spus-o bine In interesul Ungariei

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările