Kelemen Hunor: Opoziţia face balet mediatic. E foarte departe de a da jos Guvernul. N-am mai vorbit cu Ludovic Orban nici măcar la o cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşdintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, la Adevărul Live, despre referendumul privind familia tradiţională, despre protestul diasporei şi despre colaborarea cu Liviu Dragnea. Liderul UDMR s-a declarat nemulţumit de guvernele din ultimii cinci ani şi a criticat Opoziţia pentru lipsa de deschidere în ceea ce priveşte negocierile cu formaţiunea pe care o conduce.

Urmăreşte pe adevarul.ro interviul cu Kelemen Hunor. Principalele declaraţii: 

Mergeţi sau boicotaţi la referendum? 

Încă nu am decis. Fiecare va decide în funcţie de propria conştinţă. 

Dvs. mergeţi la urne? 

Eu pot să spun ce cred despre ce se întâmplă. Azi nu pot spune dacă merg sau nu la vot. Vom discuta în această săptămână în UDMR. Lucrurile sunt confuze pentru că o parte dintre ele există în legile româneşti. În Codul Civil, în partea de familie, lucrurile au fost „rezolvate“. În Codul Civil actual scrie clar în art.258. Există în Codul Civil şi e reglementat. Cu ocazia revizuirii Constituţiei actuale puteam depune un amendament în care făceam o separare între instituţia familiei şi cea a căsătoriei. Era posibil acest lucru în Parlament. Spuneam ce înseamnă căsătoria, că se face între bărbat şi femeie, dar familia e altceva. Nu poţi spune ceva despre un copil care e crescut de un singur părinte. Viaţa cotidiană arată o altă realitate. Cred că toate aceste păreri trebuie să convieţuiască, să existe posibilitatea de a trăi fiecare cu părerea lui. 

Despre parteneriatul civil

Trebuie un proiect de lege prin care se reglemntează celelalte aspecte ale vieţii de familie. Da, absolut (n.r.- aş susţine un proiect al parteneriatului civil). Copilul este cel mai important în toată această poveste. Copilul nu are voie să se întâlneacă cu tot felul de discriminări. 

Acest proiect ar reglementa, pe de o parte. Însă noi uităm că e o decizie juridică în UE care arată ce e de făcut. România, ca membru al UE, nu are cum să nu ţină cont de această reglementare.

   

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: "Referendumul este inutil. Toată lumea vorbeşte despre un lucru care deja există"

Electoratul maghiar e conservator?

Da, absolut. Noi am avut prin mai un sondaj. Am făcut un sondaj pentru noi nu să demonstrăm ce e de demonstrat. Am văzut atunci atitudinea. Oamenii sunt extrem de pragmatici. 

Ideea cu referendum pe două zile nu e forţată?

S-a mai făcut o dată pentru revizuirea Constituţiei în 2003. Nu ar fi o problemă dacă nu o faci pentru un singur caz. Înseamnă că de acum să facem referendum în două zile. Eu pot accepta ca un referendum să dureze 48 de ore, dar nu trebuie să fie excepţia, ci regula. 

În Parlament intră şi „Fără penali în funcţii publice“

Durează procedura. Şi iniţiativa USR va dura. Nu, nu am semnat şi vă spun. Definiţia e prea largă. Eu ca lider al unui alt partid nu o să fiu purtătorul de lanternă pentru alt partid. Cei din USR au făcut din această chestiune o campanie politică. 

Dacă un tânăr are o condamdare penală că a făcut ceva ilegal la 18-19 ani. Poate a fumat marijuana sau a condus cu viteză şi avea ceva alcool. Peste 30 de ani după o carieră în economie eşti invitat să fii ministru, premier, ce faci? Nu poţi să ajungi pentru că ai o condamnare.  

Aţi fost mulţumit de explicaţiile doamnei Carmen Dan?

Trebuie să te uitţi ce se întâmplă peste tot. Eu condamn orice agresiune verbală şi fizică. Nu pot accepta agresiunea într-o societate democratică. Condamn orice agresiune. Nu pot să spui că jandarmii nu trebuiau să apere instituţia. Cred că s-a greşit din toate părţile. Eu nu am probleme cu protestul. 

Credeţi în teoria loviturii de stat?

Nu. Aici trebuie să fie dovezi. Da, au fost acolo provocatori. 

Puteţi înclina balanţa în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură? 

Votul nostru nu contează. Supraestimaţi cu toţii votul nostru. Asta că ei prind curaj că eu spun un lucru e o supraestimare. În săptămână din sesiune am votat pentru ambele comisii, cu toate că nu noi le-am înfiinţat. Am fost departe de a avea majoritate. Mai lipseau 30-40 de voturi. De unde să le iei? Ca să facem ceva coerent, să lăsăm amăgirile la o parte. E nevoie de moţiune de cenzură oricine ar fi la putere.  

Chestia că eu vin şi fac balet mediatic nu merge. Trebuie să spui: am prim-ministru, program de guvernare şi vreau să fac asta. Trebuie să spui ceva, că altfel rămâne un joc mediatic. E foarte departe de a da jos acest Guvern.  

Relaţii dintre dvs şi liderul PNL s-au mai cristalizat?

Noi de atunci nu am vorbit nici la telefon, nici personal. Nici măcar la o cafea. Există discuţie în Parlament şi e normal. Vorbim şi cu celelalte partide. 

Sunteţi mulţumit de activiatea Guvernului Dăncilă?

Nu sunt mulţumit de activitatea niciunui guvern din ultimii 4-5 ani.

Aveţi un protocol parlamentar? 

Asta e altceva. Avem colaborare pe unele proiecte. Noi avem o libertate mare în ceea ce priveşte calea de urmat. Nu suntem nici la cârma Opoziţiei, nici la cârma PSD. E cea mai comodă poziţie, dar şi cea mai incomodă. 

Vom putea duce la bun sfârşit preşedinţia Consiliului UE?

Nu va fi uşor, dar nici imposibil. Sunt multe dosare, iar aceste dosare cred că nu se vor duce toate la bun sfârşit. E perioada de campanie pentru alegerile europarlamentare. E şi perioada cu punerea în aplicare a Brexit. Comisia nu va mai avea acea putere extraordinară de a lua decizii. Va fi o preşedinţie foarte atipică. Va fi o chestiune tehnică fără decizii politice majore. 

Nu vă afectează colaborarea cu Dragnea?

Ba da, unii reproşează, alţii spun că în Parlament colaborezi cu cine poţi. E treaba internă a PSD cine îi conduce. Nu noi l-am ales pe Liviu Dragnea. Imaginea noastră nu e asociată cu nimeni.   

Cum vedeţi războiul din PSD?

În niciun fel. E fix treaba lor. Nu mă bag eu în ele. Nu l-am întrebat pe Dragnea, pe Marian Neacşu, dacă există scrisoarea. Nu e treaba mea. 

UDMR susţine o OUG pe amnistie şi graţiere?

Nu, asta am spus şi nu s-a schimbat nimic. Pe noi nimeni nu ne va întreba dacă se adoptă sau nu, pentru că nu suntem în Guvern, nu avem niciun aviz de dat. De ani de zile de vorbeşte, dar nimeni nu o vede. Face parte din legendele urbane. Toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu a văzut-o 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite