Politică

articolul anterior articolul urmator

Kelemen Hunor, despre Ţinutul Secuiesc: România este în urmă, în dictatura comunistă a lui Ceauşescu. Paleologu: Minorităţile se bucură de un statut bun

24
22 Oct 2019 21:52:32
Autor: News.ro
FOTO News.ro
FOTO News.ro

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că, dacă va ajunge preşedinte al României, va propune o reformă administrativă, precizând că ţara merge prost pentru că suntem un stat super-centralizat în care toate deciziile se iau la Bucureşti. „România este în urmă, este în dictatura comunistă a lui Ceauşescu”, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat cum vede viitorul Ţinutului Secuiesc, Kelemen Hunor, candidat al UDMR la alegerile prezidenţiale, a precizat într-o dezbatere la Realitatea TV, la care a fost prezent şi candidatul PMP, Theodor Paleologu, că dacă va ajunge preşedinte ar iniţia o reformă admnistrativă pentru întreaga ţară.

“Din punct de vedere a organizării teritoriale, România este în urmă, este în secolul 20, este în dictatura comunistă a lui Ceauşescu şi trebuie o reformă. Eu m-aş duce pe subsidiaritate şi pe competenţe administrative foarte puternice pentru toate comunităţile locale.

Aş iniţia ca preşedinte o dezbatere pentru a modifica Constituţia şi pentru a face o reformă administravă necesară. Aş lupta pentru a câştiga de la Bruxelles bani în plus pentru acele proiecte prin care se pot dezvolta comunităţile“, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR consideră că deciziile trebuie luate la nivelul autorităţilor locale, el apreciind că “România este un stat super-centralizat, iar acesta este unul dintre motivele pentru care merge prost“.

“Nu trebuie să iei decizii în Bucureşti pentru comunităţile locale. Trebuie să laşi la latitudinea lor. Acolo unde trăiesc comunităţi etnice există şi dreptul de a folosi limba maternă în administraţie“, a spus Hunor.

La rândul său, Theodor Paleologu a afirmat că apreciază poziţia “moderată şi rezonabilă“ exprimată de Kelemen Hunor, adăugând că îşi asumă principiul subsidiarităţii “din toată inima“.

Totodată, Paleologu a afirmat că vede Ţinutul Secuiesc ca parte integrantă a României şi că nu este adeptul autonomiei locale.

“Nu vreau să avem o situaţie în România similară cu cea din Catalonia. Minorităţile se bucură în România de un statut bun comparat cu alte ţări din Europa. Nu văd ce ar trebui schimbat“, a declarat Paleologu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Popa Pius
22.10.2019, 22:14:21

Minoritatile au deja privilegii, chiar peste nivelul logicii. De pilda locuri rezervate la facultate, unde "memvrii" lor intra si absolva fie daca sint buni sau prosti. Si apoi vin si ne dau lectii...

+5 (15 voturi)
victor catuna
22.10.2019, 22:15:49

Partidul care gaseste o solutie care sa scape tara de UDMR are votul meu pana la moarte.

+7 (15 voturi)
Cornel Mihai Laurentiu
22.10.2019, 22:16:06

Scoateti aceasta stransura de udmeristi din parlament. Nu este partid politic. Constitutia Romanei trebuie sa fie respectata. La fel si Legea partidelor. Pina cand veti mai tolera ca o minoritate de etnici bozgori sa fie asimilata unui partid ? Daca vor sa faca politica atunci sa se inscrie ca partid , nu ca formatiune etnica.

+9 (19 voturi)
Manole Scarlat
22.10.2019, 22:25:45

Pe 10 noiembrie votaţi responsabil, votaţi HUNOR! Respekt! Trăiască frăţia de nezdruncinat româno-maghiară!

+1 (13 voturi)
Ion Capsuna
22.10.2019, 22:27:41

Asta daca ar ajunge presedinte, primul lucru care l-ar face ar dezmembra Romania, ar face HarCov si Secuimea autonioma si ar finde resursele, in special gazele la Buda pe nimic! Minoritatea lui o duce atit de rau si e atit de opresata incit e mereu la guvernare si acu are si candidat la presedentie! Cit Transilvania a fost sub papuc unguresc, romanii nici nu puteau sa-si foloseasca limba ca limba oficiala! Erau "natiune tolerata" la ai in tara! Scirbe ipocrite!

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (24)