Politică

articolul anterior articolul urmator

Kelemen Hunor, despre reacţia lui Kovesi la proiectul de lege privind avertizorii de integritate: Ar fi făcut bine să facă aceste declaraţii după ce legea este promulgată

10
6 Jul 2022 09:42:37
Autor: News.ro
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Vicepremierul Kelemen Hunor a transmis, referindu-se la declaraţiile Laurei Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de integritate, că „ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”.

„Doamna ar fi făcut bine să facă aceste declaraţii după ce legea este promulgată. Nu este o procedură finalizată, este la Curtea Constituţională, vedem ce spune Curtea, apoi ajunge la preşedinte. Probabil că se va întoarce în Parlament, nu ştiu ce va face preşedintele, dar eu cred că Guvernul va cere Curţii un termen mai apropiat şi după aceea vom vedea ce se va întâmpla. Dar sunt convins că doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi, la Euronews România.
 
 
El a precizat că „şi fără declaraţia doamnei Kovesi se ştia cam care este situaţia”. Kelemen a explicat că Directiva europeană nu poate fi preluată doar parţial, dar nici nu trebuie adăugat la aceasta atunci când este transpusă în legislaţia naţională. 
 
Vicepremierul a precizat că este de acord cu ideea de avertizor de integritate, însă a arătat că nu este de acord cu denunţul anonim, pentru că „nu poţi să faci din societate o societate unde denunţul anonim devine o virtute”, amintind de anii comunismului. 
 
Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.
 
Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă care transpune o directivă europeană în acest sens.
 
„Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004”, a precizat Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Vladescu Adrian
6.07.2022, 09:41:44

....din ciclul: Kelemen a zis!

+3 (5 voturi)
Amar
6.07.2022, 10:20:46

"Kelemen Hunor: Ar fi făcut bine să facă aceste declaraţii după ce legea este promulgată" Zău, şogore? nu e mai bine să previi decât să combaţi? Ce caută mizeria aia în proiectul de lege? nu crezi că ar fi fost mai înţelept ca asemenea inepţie şi măgărie să nu fi apărut deloc acolo, în proiect? O judeci pe ea că a făcut o observaţie legat de ce rahaturi mai emanaţi voi prin proiectele de legi, dar nu vezi bârna din proiect?

+11 (13 voturi)
T. Timisorean
6.07.2022, 10:08:16

Dar voi de ce nu o faceti cum trebuie de la inceput? De ce introduceti tot felul de oprelisti si conditionari de la inceput? De ce descurajati avertizorii din start? Hunor ar face bine sa nu ne mai dea atatea lectii ...

+7 (9 voturi)
andrei ispas
6.07.2022, 10:26:27

Ce ticalos!

+7 (9 voturi)
MV R.
6.07.2022, 10:36:12

Hai siktir,Kelemen-úr! Rule,LCK!Pe ei,pe mama lor de borfași și jigodii ticăloase!

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările