Politică

articolul anterior articolul urmator

Kelemen Hunor, la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia: Este în locul său adevărat. Prezentul este comun. Dacă suntem înţelepţi şi viitorul

11
21 May 2022 15:13:09
Autor: News.ro
Kelemen Hunor FOTO Facebook UDMR
Kelemen Hunor FOTO Facebook UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia, că amplasarea acestui monument „indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”.

„Atunci când, în zilele noastre, inaugurăm o statuie în cinstea cuiva, trebuie să răspundem la măcar două întrebări. Amintirea cui o cinstim prin acea statuie şi de ce am ales acel loc pentru ca ea să fie amplasată. Dacă-mi permiteţi, voi răspunde prima dată la a doua întrebare. Se spune, sau cel puţin înainte de cancel culture se spunea, că ridicăm statui în cinstea eroilor. Aducem omagiu personalităţilor, ale căror fapte glorioase sunt demne de a rămâne pentru posteritate. Monumentele publice sunt, pe de o parte, amprentele memoriei colective, iar pe de altă parte sunt faruri şi ne ajută să nu uităm trecutul, ne arată direcţia şi modele de acţiune”, a afirmat Kelemen Hunor, sâmbătă, la inaugurarea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia.

El a adăugat că "faptul că Bethlen Gábor are statuie de astăzi în Alba Iulia indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”.

„Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia, şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gábor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne. Asemenea gesturi ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun. Statuia lui Bethlen Gábor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a subliniat liderul UDMR.

El a arătat că Bethlen este considerat, „pe bună dreptate, principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania”, dar „opera sa de viaţă are măcar două aspecte datorită cărora, aici, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic”.

„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică - dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gábor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul. Bethlen Gábor – prin vedere ascuţită, capacitate de previziune şi, desigur, cu multă experienţă - a ajuns la concluzia că edificarea - mai ales dacă este vorba de o naţiune mică - este posibilă doar dacă este pace. Dacă puterea, energia, vieţile omeneşti nu le folosesc pentru război, pentru distrugere, ci dacă îşi îndreaptă atenţia către creaţie”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit liderului UDMR, „politica pragmatică transilvană, originile transilvanismul politic duc până la Bethlen Gábor”.

„Dacă privim statuia lui Bethlen Gábor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate. Acest crez ne oferă încă un motiv în plus pentru a-l privi pe Bethlen Gábor nu doar ca pe un mare strămoş, ci şi ca pe un exemplu de urmat”, a arătat el.

Kelemen a salutat prezenţa la eveniment a preşedintelui Ungariei, Novák Katalin, şi a mulţumit primarului  Gabriel Codru Pleşa şi autorităţilor locale, Eparhiei Reformate din Ardeal şi episcopului Kató Béla, care au finanţat lucrarea de turnare, şi sculptorului orădean Deák Árpád, creatorul acestei statui, precum şi filialei UDMR din Alba.

„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Fumator De Patrunjel
21.05.2022, 15:26:32

Ca sa fac o mica traducere. "Transilvanismul" . In primul rand actualul "transilvanism" nu are nici o legatura cu valorile oamenilor care locuiesc in Transilvania. Am vazut propaganda de genul pe facebook. E propaganda de tip rusesc, separatista, cu iz nazist prin care ungurii iredentisti care au pus primii piciorul pe Jupiter au gasit o noua gaura la gogoasa. Cica ardelenii is ceva popor mai ubber fata de restul romanilor. Si ca ar trebui sa fim o tara separata. Ioi istenem. Si am mai auzit teorii. Mai intai cica sa fie autonoma. Dupa independenta. Si dupa realipita la patria huma. Muma pardon. Am mai auzit ca si-au bagat si rusnacii coada in propaganda de genul. Deci nu mai stiu ce sa zic. Deci asa zisul "transilvanism" vehiculat de el nu reprezinta decat propaganda nazista, iredentista, horthysta. Nimic legat de Europa. nimic legat de secolul 21. Oricum ar intoarce-o raman la mentalitatea penibila de secol 12. E incredibil ca exista o natie in Europa care inca nu a renuntat la convingerile naziste. De fapt stai! L-au votat pe V Orban sa ii conduca....aia spune multe despre inteligenta lor colectiva.

+9 (11 voturi)
mihai radu
21.05.2022, 15:53:35

Kelemen Hunor a pomenit de memoria colectivă care cinstește eroii etc,da,dar nu pentru români,nu trebuie să uităm NICIODATĂ atunci când vorbim de trecutul Transilvaniei,că încă mult înainte de principele Bethlen,românii aveau un statut de cvasi robie,Unio Trium Nationum adică maghiarii,sașii,secuii,clerul catolic,noi nu contam ca oameni,nici măcar nu existam,un român putea fi ucis de oricare din cele trei fraternități fără consecințe,iar acum o autoritate românească permite ridicare statuii unui opresor al națiunii noastre,sunt curios dacă AUR are vreo reacție,că la datul din gură sunt campioni !

+4 (6 voturi)
G M
21.05.2022, 16:47:11

Așa e Hunore, doar că tu nu prea ești înțelept. Deci nu ”dacă suntem...” ci ”dacă sunteți...”, restul maghiarilor...

+1 (1 vot)
Capelin Amar
21.05.2022, 16:54:46

Și noi ce treabă avem cu Bethlen Gabor? De ce trebuie el așezat în Capitala Unirii care este Alba Iulia? Ați uitat sau poate nici nu știți sau nu ați auzit de "Unio Trium Nationum" (Fraterna Unio) care era încă în vigoare chiar pe vremea acelui principe protestant? Pe cine reprezintă el? Mitul regalității ungurești asupra transilvaniei! Asta vrem să imortalizăm? Regii României Mari încoronați în Catedrala Reîntregirii au câte un bust la poarta acesteia dar ungurul fost principe al Transilvaniei (deci nu rege, deși el așa își spunea) este înfățișat maiestuos în picioare și fălos de nu se mai poate. Autorități locale de mămăligă din porumb stricat au aprobat această nouă ofensă adusă poporului român. Mâine-poimâine ne trezim și cu statuia lui Hotry călare pe cal plantată la Cluj-Napoca pentru că are și el dreptul de a fi reprezentativ în calitate de conducător vremelnic al acelei bucăți de țară. Iar mototolul de senator PSD-ist se apucă să-i dea flori lu' tanti Katalin Novak venită pe șest în țară ca să se fâțâie și ea prin mulțime și ca să ne mai scuipe o dată în obraz cu declarațiile ei idioate. De consiliul local în frunte cu amorțitul de primar bătut în cap nici nu vreau să mai pomenesc. Probabil că oferta UDMR - ului a fost de nerefuzat dacă a dat cinstea pe rușine și a acceptat infamia asta.

+5 (5 voturi)
bios
21.05.2022, 17:46:36

Ce il mai popularizeaza fituica asta pe slugoiul budapestei, licheaua kelemen!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările