Kelemen Hunor: Nu am afectat mersul Justiţiei. Magistraţii nu sunt influenţaţi prin declaraţii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor a fost reales, sâmbătă, preşedintele UDMR FOTO David Muntean
Kelemen Hunor a fost reales, sâmbătă, preşedintele UDMR FOTO David Muntean

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că declaraţiile sale de solidaritate cu colegii Marko Atilla, deputatul fugit în Ungaria pentru a scăpa de procurorii DNA, şi Nagy  Zsolt, fost ministru al Comunicaţiilor, aflat după gratii, nu au adus atingere independenţei Justiţiei. Judecătorul CSM Horaţius Dumbravă a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile făcute de Kelemen Hunor, potrivit cărota Nagy Zsolt este nevinovat.

„Nu comentez nici sesizarea, nici ce va spune Inspecţia Judiciară. Nu am afectat în nici un fel independenţa justiţiei, mersul justiţiei şi respect de fiecare dată deciziile definitive, deci nu pun sub semnul întrebării decizia propriu-zisă. Inspecţia Judiciară va spune ce are de spus şi alte comentarii nu am cum să fac şi n-am de ce să fac”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Liderul UDMR spune că respectă deciziile definitive, iar declaraţiile politice nu pot influenţa Justiţia. „Nu comentăm deciziile definitive care sunt puse în aplicare, dar asta nu înseamnă că nu suntem solidari cu colegii şi nu putem să avem o părere într-o societate deschisă, democratică; nu înseamnă că nu respect deciziile definitive, care sunt puse şi în aplicare. Eu pot să-i consider nevinovaţi, asta-i părerea mea personală, ceea ce e important e că o decizie definitivă este pusă în aplicare şi punctul meu de vedere nu schimbă în niciun fel mersul justiţiei şi nu afectează în independenţa justiţiei. Magistraţii sunt oameni oneşti, sunt oameni curajoşi şi nu sunt influenţaţi prin declaraţiile politice. Nu stiu de ce suntem nervoşi. Şi judecătorii, şi politicienii sunt oameni care mai greşesc sau ar putea să greşească. Asta nu înseamnă că deciziile nu trebuie respectate”, a insistat Kelemen Hunor.

CSM a sesizat Inspcţia Judiciară

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este de părere că, dincolo de solidaritatea faţă de unii colegi, opiniile pe care Hunor le-a avut cu privire la cauze particulare aflate pe rolul instanţelor şi care s-au soldat cu hotărâri judecătoreşti definitive sau care încă se află pe rolul parchetelor din România, reprezintă "atacul îndreptat împotriva statului de drept, a justiţiei".

„Domnia sa afirmă că 'există pericolul renaţionalizării' în România, iar argumentul că se încearcă acest lucru este faptul că un membru al partidului politic al cărui lider este, deşi a aplicat cu bună credinţă legea, a fost condamnat şi, acelaşi membru - Marko Attila -, cercetat în alt dosar, este acuzat prin aplicarea unui 'principiu al culpabilităţi colective', aluzia din urmă fiind aceea că ar fi cercetat penal în mod abuziv. Deplasarea, constructul logic periculos constă în tocmai concluzia exprimată de liderul politic: prin anchetele penale şi condamnarea unui membru UDMR, România procedează la renaţionalizarea imobilelor aparţinând confesiunilor maghiare”, precizează Dumbravă în sesizarea transmisă IJ.


„Nagy Zsolt este nevinovat“


Kelemen Hunor, care a candidat singur pentru un nou mandat de preşedinte al UDMR, a ţinut un discurs în faţa delegaţilor maghiari în care i-a luat în braţe pe Marko Attila şi pe Nagy Zsolt, foşti parlamentari UDMR certaţi cu legea.

„România s-a angajat să restituie în natură bunurile confiscate în timpul dictaturii comuniste, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, să ofere compensaţii băneşti echitabile. Însă, momentan, constatăm că persoanele care au aplicat cu bună credinţă legea, sunt pedepsite, iar în cazul comisiilor de restituire se aplică principiul culpabilităţii colective. Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. Marko Attila şi-a desfăşurat activitatea ani la rândul în interesul comunităţii maghiare", a spus Kelemen la Congresul partidului desfăşurat la Cluj.

Marko Attila a fugit în Ungaria în decembrie 2014, după ce deputaţii au votat în favoarea arestării preventive în dosarul ANRP. Deşi nu a mai revenit în ţară, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizaţiile de deputat, de bani de cazare în Bucureşti şi de banii pentru funcţionarea biroului său parlamentar. În urmă cu câteva zile, Marko Attila a demisionat din Parlament prin email, declarând că este victima unui abuz din partea procurorilor.

„Nagy Zsolt este nevinovat şi a fost totuşi încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el şi să transformăm justiţia într-o instituţie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând. Dacă nu vom fi capabili să explicăm acest lucru, nu vom fi capabili să luptăm pentru dreptatea noastră, iar această situaţie va conduce la o decepţie uriaşă în rândul alegătorilor căreia îl vom cădea victimă şi noi“, a susţinut Hunor. Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice,  pentru aderare la un grup infracţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite