Kelemen Hunor: „Prin sintagma «stat naţional», minorităţile sunt eliminate din Constituţie şi din stat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor doreşte schimbarea Articolului I din Constituţie  FOTO Adevărul
Kelemen Hunor doreşte schimbarea Articolului I din Constituţie  FOTO Adevărul

Liderul UDMR Kelemen Hunor a explicat care este miza schimbării sintagmei de „stat naţional" din Articolul I al Constituţiei. El a precizat că prin această exprimare, minorităţile naţionale sunt excluse din start şi tocmai de aceea maghiarii nu se vor simţi niciodată egali cu românii. Liderul UDMR a insistat pe necesitatea de a realiza în 2013 modificarea Constituţiei, argumentul fiind că acesta este singurul an în care nu avem alegeri.

„Dacă nu se ajunge la o amendare a acestui articol, se pot găsi în alte articole formulări prin care într-un fel comunităţile minorităţilor naţionale, minorităţile etnice, cetăţenii de orice altă etnie vor fi recunoscuţi de statul român şi vor fi susţinuţi şi drepturile lor vor fi apărate. Deci de data asta, eu cred că există foarte multe posibilităţi de a discuta şi de a căuta şi alte texte în Constituţie. În acest moment e prematur să spunem că vom vota, nu vom vota, ce vom face la referendum în cazul Constituţiei. Eu cred că dacă câteva aspecte importante vor fi modificate şi clarificate, atunci datoria noastră este să mergem mai departe chiar cu referendum şi cu amendarea Constituţiei, dar nu trebuie să punem căruţa înaintea cailor", a explicat Kelemen Hunor, într-un interviu acordat pentru RFI.

România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. (Articolul I din Constituţia României)


Liderul UDMR nu este prea încrezător că va ajunge la un compromis cu actuala putere, dar susţine că UDMR va lupta în continuare pentru a-şi atinge acest obiectiv. "Nu, eu sunt convins că nu, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui în discuţie anumite chestiuni, subiecte, care din punctul nostru de vedere, trebuie discutate la nivelul societăţii. Aici vorbim doar de sintagma de "stat naţional". Niciodată nu am pus în discuţie şi nu punem în discuţie celelalte definiţii, "stat unitar şi indivizibil". Sunt convins că în acest moment, societatea românească şi clasa politică nu este pregătită pentru o astfel de schimbare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să aduci argumente, că nu trebuie să explici de ce a trecut vremea statelor naţionale şi de ce minorităţile naţionale nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii, când din definiţie deja sunt eliminaţi din Constituţie şi din stat, în principiu, sigur, nu vorbim de altă eliminare, dar nu sunt trataţi ca cetăţeni cu acelaşi rang ca ceilalţi", a mai spus Hunor.

În opinia liderului UDMR, "dacă nu se ajunge până în octombrie la un referendum, atunci amendarea Constituţiei este compromisă. Nu se va face în 2014, fiind an electoral, 2015 e an pre-electoral. Ori facem în acest an, dacă suntem convinşi că trebuie amendată Constituţia ori nu se va face. Acest lucru trebuie să fie clar pentru fiecare. Dacă noi spunem că nu e timp, nu e timp, permanent este o scuză foarte ieftină să dăm vina pe timp", a mai spus Kelemen Hunor.

În legătură cu modificarea Constituţiei, premierul Victor Ponta a precizat că referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc în luna spetembrie. Preşedintele Comisiei de modificare a Constituţiei ar putea fi preşedintele Senatului, Crin Antonescu.
 
„Cred că cea mai bună propunere pentru conducerea aceastei comisii, pentru a da greutate politică, este dl. Crin Antonescu, nu ca preşedinte al Senatului, ci ca preşedinte al USL“, a declarat Ponta.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite