Kelemen Hunor, sceptic cu privire la referendumul pentru familie: Nu ştiu dacă va fi în octombrie sau nu va fi. Mi-e greu să cred

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor nu susţine afirmaţiile lui Liviu Dragnea. Foto: Mediafax.
Kelemen Hunor nu susţine afirmaţiile lui Liviu Dragnea. Foto: Mediafax.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc pe 7 octombrie, aşa cum a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea. El a afirmat că nu se poate discuta despre referendum atâta timp cât Guvernul nu a adoptat o Hotărâre în acest sens.

„Pentru aia (organizarea referendumului - n.r.) trebuie o hotărâre de Guvern, iar înainte de aia mai e un pas în Senat. Nu ştiu dacă va fi în octombrie sau nu va fi. Mi-e greu să cred. Astăzi suntem în 3 septembrie şi până pe 7 octombrie se pot face toate procedurile inclusiv campania care trebuie să fie de 30 de zile. Până când nu se va stabili prin Hotărâre de Guvern, aşa cum trebuie procedural, data referendumului, nu putem discuta", a declarat Kelemen Hunor, la ieşirea din biroul lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat sâmbătă seară, la finalul CEx, că referendumul privind redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 7 octombrie.

„În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie", a declarat Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament şi a sesizat şi Curtea Constituţională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea şefului statului.

Camera Deputaţilor a adoptat Legea referendumului la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

În 4 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat Legea referendumului cu 195 de voturi „pentru”, 71 de voturi "împotrivă” şi 6 abţineri, în forma iniţială.

Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite