Kelemen Hunor: „UDMR începe, de astăzi, negocierile cu USL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor confirmă negocierile cu USL
Kelemen Hunor confirmă negocierile cu USL

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a explicat că în urma procentului de 5% obţinut de partidul său, maghiarii vor avea cu siguranţă 12 deputaţi şi 6 senatori în viitoarea legislatură. În acest context, liderul maghiarilor a precizat că se vor demara negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă.

"UDMR a intrat în Parlamentul României şi va începe, de astăzi, negocierile cu USL (...) UDMR nu este un partid de 5 la sută, ci reprezintă întreaga comunitate a maghiarilor din România", a explicat Kelemen Hunor.

"De mâine, pe baza principiilor pe care le reprezentăm în Parlament de 23 de ani începem o discuţie, fiindcă avem nevoie de stabilitate, nu avem nevoie de dispute politice sterile", a mai spus Kelemen.

Aceste declaraţii ale lui Kelemen Hunor vin după ce şi Victor Ponta a avansat varianta negocierilor cu UDMR. „Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează“, a spus Ponta.

Imediat după închiderea urnelor, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. „Am discutat cu cei mai importanţi lideri politici în seara asta, inclusiv cu preşedintele PSD, Victor Ponta. Începând de mâine (luni - n.r.), pe baza programului nostru, pe baza proiectelor noastre, pe baza principiilor şi valorilor pe care noi le reprezentăm în Parlamentul României de 23 de ani, vom începe o discuţie fiindcă avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de decizii coerente şi nu avem nevoie de certuri, de dispute politice sterile“, a afirmat Kelemen.

Liberalii nu doresc alianţă cu UDMR

”Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Sunt toate posibilităţile deschise”, a declarat Crin Antonescu, imediat după închiderea urnelor.

O declaraţie similară a făcut-o şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti, care a spus că este "ferm împotriva unei alianţe la guvernare cu UDMR".

Gigi Becali, candidat pentru un mandat de deputat în Sectorul 6 din Capitală din partea USL, a afirmat că USL "nu are nevoie de UDMR" şi că nu vede sensul unei alianţe cu maghiarii. El consideră că Victor Ponta ”a greşit” în momentul în care a anunţat ipoteza unei alianţe cu UDMR.


într-un interviu acordat „Adevărul” la începutului lui decembrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat de ce ia în calcul o alianţă guvernamentală.. Citeşte şi o analiză privind strategia UDMR în viitoarea legislatură


Alegeri parlamentare 2012: Retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite