Politică

articolul anterior articolul urmator

Kelemen Hunor vrea mai multe „drepturi“ pentru maghiari: UDMR este hotărâtă să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei

4
31 Mar 2017 13:59:33
Autor: Radu Eremia
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. FOTO Inquam Photos
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. FOTO Inquam Photos

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la încheierea Congresului PPE din Malta că Uniunea este ferm hotărâtă „să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei“, arătând că dacă ei nu vorbesc despre problemele lor, nimeni nu o va face.

„Într-o Europă confruntată cu noi şi noi provocări, dacă noi, maghiarii din Transilvania, nu vorbim despre problemele noastre, despre nedreptăţile care ne afectează cu o voce suficient de puternică, clar şi la obiect, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. Congresul Partidului Popular European a fost un bun prilej pentru a discuta cu partenerii noştri despre ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni şi despre provocările perioadei următoare. Cum suntem cea mai numeroasă minoritate autohtonă din Europa, noi atragem atenţia asupra unor valori prin intermediul cărora continentul nostru poate deveni o Europă a naţiunilor, a comunităţilor naţionale şi a regiunilor'', a declarat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă.
 
Potrivit lui liderului UDMR, în următoarele 12 luni, comunitatea minorităţilor autohtone din Europa, care numără în total 60 de milioane de oameni, va trebui să dovedească prin iniţiativa civică Minority Safepack că este angajată ferm în acest efort, în acest proiect şi că nu poate fi ocolită atunci când se iau decizii care o privesc în mod direct.
 
În acest context, Comisia Europeană a făcut posibilă începerea campaniei de strângere a semnăturilor necesare aplicării iniţiativei Minority Safepack, după care va putea începe elaborarea legislaţiei privind apărarea drepturilor minorităţilor din Europa. „Dacă dorim ca o Europă puternică să fie un adevărat cămin pentru minorităţile autohtone — căminul maghiarilor din România — şi nu doar un loc în care se întâmplă să trăiască, atunci trebuie să ne facem auzită vocea puternic, trebuie să obţinem acele drepturi care să ne schimbe viaţa în mai bine, în Europa. Am constatat şi la Congresul PPE din Malta că, dacă noi, maghiarii, nu atragem atenţia asupra încălcării legilor în ţara în care trăim, celor care construiesc politica europeană, nimeni altcineva nu o va face în locul nostru. UDMR este ferm hotărâtă să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei", a adăugat preşedintele UDMR.
 
Kelemen Hunor a constatat că, mai devreme sau mai târziu, discuţiile pe această temă dau rezultate, fapt dovedit şi de raportul pe anul 2016 al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, document care arată că Washington-ul acordă în prezent mai multă atenţie problemei maghiarilor din România, fiind conştient de faptul că situaţia minorităţilor nu este nici pe departe soluţionată şi că România nu este o ţară model la acest capitol, se mai afirmă în comunicatul UDMR.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Adrian Foangă
31.03.2017, 14:13:50

Mama lor de unguri!

+2 (2 voturi)
M Costi
31.03.2017, 16:06:14

Internationalizarea asa zisei probleme a minoritatii maghiare din Romania este unul din mijloacele prin care extremistii maghiari spera sa obtina autonomia pe criterii etnice ! (La fel a procedat Ungaria horthysta si in perioada interbelica , internationalizand asa zisa problema a Transilvaniei si convingând Germania nazista si Italia fascista sa imparta provincia prin Diktatul de la Viena ! ) Frustrarea lor a crescut in perioada in care au fost exclusi de la guvernare , le-a ramas doar discursul despre separatia de romani pentru a-si justifica activitatea in cadrul partidelor maghiare din Romania. Pana acum separatistii maghiari au fost ignorati de organismele europene si nord-atlantice , e evident faptul ca in Romania minoritatile nationale sunt respectate si au mai multe drepturi decat oriunde in alta tara europeana . Minoritatea maghiara este reprezentata proportional in Parlament dar si in administratia locala , avand sute de primari , consilieri judeteni si consilieri locali. Iar faptul ca Romania are ca presedinte un reprezentant al unei minoritati nationale ( sas ) si un viceprim-ministru reprezentant al minoritatii tatare , ii duce in derizoriu pe extremistii maghiari care vorbesc despre "...nedreptăţile care ne afectează ..." !

+3 (3 voturi)
Pribeagul Ro
31.03.2017, 16:42:00

Ce mama dracului mai vreti? Ca ne-ati mincat si ne mincati sufletul! Ce-i atit de greu de inteles ca aici e Romania, si fiind Romania este tara romanilor! Sau romanii n-au dreptul la o tara? Daca nu va place, este simplu: drum luminos, cale batuta! Aveti si voi posibilitatea pe care au ales-o milione de romani.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
31.03.2017, 21:59:01

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările