Politică

articolul anterior articolul urmator

Kitschul Marii Uniri

73
30 Aug 2017 11:35:20
Péter Demény

Nu pot să fiu mai adînc de acord cu specialiştii intervievaţi: logo-ul Marii Uniri este lipsit de gust. Mai bine zis, gustul nici nu intră în discuţie.

Nu înţeleg ce se întîmplă. Nepotism, inepţie, prost gust? Care e varianta cea mai tristă? De ce trebuie să poarte o sărbătoare naţională un logo atît de kitschos? Pavel Şuşară are tot dreptul să-l numească de Cântarea României.

Totuşi, are o calitate salutară: spune ce gîndeşte statul român despre un moment atît de important. În timp ce ne dau lacrimile cînd auzim de Brâncuşi, de Luchian, de Grigorescu şi de alţi monştri sacri ai artei plastice româneşti, n-am reuşit să ne rupem de estetica filmelor istorice din epoca de aur. Kitschul acela era menit să arate o istorie aurită, ceea ce a şi reuşit într-o bună măsură. Kitschul este prin definiţie genul care nu pune întrebări. E destul să ne dăm ochii peste cap şi să strigăm Burebista sau Mihai Viteazu şi ne-am şi încălecat pe calul alb al goliciunii.

Aşa şi cu logo-ul ăsta. Hora fără fantezie nici nu trebuie să fie vreun simbol cu fantezie şi creativitate, lucruri periculoase şi recunoscute ca atare de comunişti.

Mă uit la imaginea asta stupefiantă şi înţeleg sălile pline de Dan Puric, pupătorii de icoane, iarba rea nepierdută din holde, scrisoarea auiritoare a academicienilor, rareşbogdanismele înfiorătoare şi toate lucrurile datorită cărora omul se ia de cap şi nu vrea să fie identificat cu asemenea gesturi. 

Poate că orice stat naţional trebuie să aibă kitschurile lui. Cu kitschul rămîi în Rusia; gîndirea te trimite în Siberia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

as above A4_the third
30.08.2017, 11:57:20

Ebbe megint belefognak kötni:) " amint Hunor is mondta " ce stii tu mai celulă:)))))) un lukru e biztos din 1 Ianuarie 2018 pana in 2019 oi purta semnul de doliu pe langa traditionalul steguletz maghiar.

-8 (20 voturi)
b f
30.08.2017, 11:59:44

Mie imi sugereaza hora incinsa in centrul Aradului, in ziua in care Ceausescu a anuntat, in 1988, cooperativizarea zonelor ramase necomunizate in anii '50 si '60.

+4 (8 voturi)
Amicus Plato
30.08.2017, 12:11:50

E ok, horă, infinit, dar nu era nevoie de nici un logo. Dar dacă tot au făcut, ar fi normal să facă și varianta în limba maghiară: o sticklă pe jumatate goală de palinko de pufoaikă, plus două găuri de kiurtoși kolaci și iese suta.

+6 (14 voturi)
Lucifer
30.08.2017, 12:35:09

Ar trebui ca şi aniversarea a 100 de ani de la Trianon să aibă un logo.Propun o troiţă ca inscripţia Adio Ardeal!

-1 (15 voturi)
Mirica Tatiana
30.08.2017, 12:56:07

Peter Demeny, înainte de a-ti da cu parerea despre .... orice, invata, ma băiatule, sa scrii corect romanește. Sau mai bine ...scris, sa scrii corect, pentru ca am serioase indoieli ca ai sti sa scrii corect în chiar limba-ti materna! Asadar, nu numai ca ideile tale stralucesc prin absența, dar poleiala in care le-ai vrut ambalate pute a saracie, a micime, pentru ca, probabil, e din cea pastrata de pe cand, copil fiind, ai avut si tu parte, de Craciun, de una-doua bomboane de pom!

-3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (73)

Modifică Setările