Klaus Iohannis: „În cazul în care aş fi premier, aş avea o coaliţie guvernamentală care nu include PSD”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO. Mediafax
Klaus Iohannis. FOTO. Mediafax

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat miercuri, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că în cazul în care va ajunge în poziţia de premier, coaliţia guvernamentală pe care o va conduce nu va include PSD, fiind astfel exclusă o nouă guvernare comună a PNL cu PSD după ce în trecut s-a ajuns la „situaţii intolerabile.

„În cazul în care aş fi premier, aş avea o coaliţie guvernamentală care nu include PSD. (...) Acest lucru, în momentul de faţă şi în perioada următoare, este exclus. Această despărţire a fost dureroasă, pentru noi a fost extrem de dureroasă fiindcă, practic, noi de la guvernare - care totuşi aduce câteva beneficii unui partid politic, de aceea toate partidele vor să fie la guvernare - noi am ajuns direct în opoziţie”, a punctat prim-vicepreşedintele liberal.

 „Această despărţire a arătat că nu putem să ne întoarcem, deci o refacere a USL este exclusă din capul locului, o revenire într-o guvernare comună PNL - PSD în viitorul foarte apropiat putem să o excludem din capul locului”, a adăugat al doilea om din PNL, susţinând că „din parteneri egali s-a ajuns la situaţii intolerabile” în cadrul USL.

Iohannis a precizat că o eventuală colaborare guvernamentală cu PSD ar putea fi decisă peste câţiva ani, însă de alţi lideri ai PSD şi PNL, şi explicat că excluderea colaborării cu PSD nu este legată de persoana lui Crin Antonescu, ci este o decizie asumată a partidului din care face parte.

„După alegeri este evident că vor avea loc tot felul de întâlniri şi discuţii, (...) aceste contacte trebuie să existe. Este obligatoriu să existe un contact între partidele care reprezintă într-un fel dreapta spectrului politic. Nu ştiu dacă se va ajunge la un rezultat comun, nu ştiu dacă se va ajunge la un candidat comun al dreptei, dar Crin Antonescu este candidatul nostru, suntem partidul cel mai mare de dreapta, ar fi o soluţie foarte bună dacă şi alţii ar veni să-l sprijine, dar cu certitudine, cel puţin pentru turul doi al prezidenţialelor, sunt convins că se va produce această coagulare în jurul candidatului de dreapta”, a declarat prim-vicepreşedintele PNL comentând posibilele evenimente ulterioare alegerilor europarlamentare din 25 mai.

Primarul Sibiului negat faptul că ar putea fi soluţia cea mai bună soluţie a liberalilor pentru a-l învinge pe Victor Ponta în alegeri şi că ar vrea să ia locul lui Crin Antonescu.

„Eu spun nu. În februarie 2013, am fost invitat să vin în PNL, am fost propulsat într-o poziţie de vârf în PNL. Unul din argumentele pentru care am făcut asta a fost să-l sprijin pe Crin Antonescu să devină preşedintele României. Eu nu am venit să-i iau locul. Aceste rezultate din sondaje, pentru mine ca şi persoană politică sunt măgulitoare. În cazul în care Crin Antonescu devine preşedintele PNL, trebuie să renunţe la calitatea de membru, atunci conform statutului, devin preşedinte de facto al PNL. Asta nu înseamnă că voi rămâne preşedintele PNL, dar pentru o perioadă de tranziţie voi fi preşedintele de facto al PNL”, a adăugat liberalul.

Iohannis a anunţat că vineri va fi prezentată o primă formă a programului de guvernare al liberalilor. Printre măsurile pe care aceştia le vor expune publicului larg sunt cele  vizează reducerea TVA la 19%,  precum şi păstrarea cotei unice la nivelul de 16%. Referitor la reducerea TVA, liberalul a susţinut că ar propune chiar reducerea acestei taxe sub 19%.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite