Iohannis, Cioloş, Tăriceanu şi Iliescu transmit condoleanţe Familiei Regale. PSD cere trei zile de doliu naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a primit cu profundă durere şi tristeţe vestea morţii Majestăţii Sale Regina Ana a României, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. De asemenea, mesaje de condoleanţe au trimis premierul Cioloş, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi liderii partidelor politice.

Preşedintele Klaus Iohannis: „Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală. De-a lungul onorabilei sale vieţi, Ana a României a fost expresia celor mai distinse valori de decenţă, devotament şi dragoste faţă de Ţara al cărei nume l-a purtat. Regina Ana a fost alături de Majestatea Sa Regele pe toată perioada amarului exil şi a militat alături de Mihai I pentru propăşirea României. Turneele şi misiunile diplomatice pentru aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană stau mărturie în acest sens. Doresc să transmit, în aceste clipe dificile, compasiunea şi solidaritatea mea Majestăţii Sale Regelui Mihai şi întregii Familii Regale“.

Premierul Dacian Cioloş: ”Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii, valori ce întregesc contribuţia definitorie pe care Familia Regală a avut-o şi o are pentru societatea românească. Împreună cu Regele Mihai, Majestatea Sa Regina Ana a reprezentat România şi i-a apărat interesele cu onoare, mândrie şi dragoste de ţară, trecând peste toate nedreptăţile la care Familia Regală a fost supusă”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: ”Am aflat cu profundă tristeţe şi regret despre decesul Majestăţii Sale, Regina Ana. Prin devotamentul său şi prin discreţia sa a fost sprijinul moral de care Majestatea Sa, Regele avea nevoie ca să poată depăşi momentele dificile ale exilului şi ale depărtării de ţară şi de popor”.

Ion Iliescu, fost preşedinte: „Am aflat cu tristeţe vestea morţii Reginei Ana şi transmit întreaga mea compasiune pentru această grea pierdere Regelui Mihai şi membrilor familiei regale. Am avut privilegiul să o cunosc şi am apreciat felul în care, trecând peste o istorie care nu a fost clementă, până la urmă, cu niciunul dintre noi, ţinea la România. Păstrez amintirea discuţiilor pe care le-am avut atât la Versoix, cât şi la Bucureşti, relaţia cu familia regală fiind una de respect şi de asumare a responsabilităţilor pe care fiecare le-am avut şi le avem faţă de români”.

PNL: ”În acest ceas greu, gândurile de compasiune şi mesajele de condoleanţe ale tuturor liberalilor români se îndreaptă către Majestatea Sa, Regele, şi către Familia Regală. Pierderea suferită astăzi de poporul român este deosebit de grea. Prin tot ceea ce a însemnat în istoria noastră recentă, Majestatea Sa, Regina Ana, se distinge ca o figură luminoasă şi plină de blândeţe, care, cu tact şi perseverenţă, a reuşit să influenţeze în bine destinul României”.

PSD: ”Partidul Social Democrat este alături de Familia Regală a României în greaua încercare prilejuită de trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Ana a României. Majestatea Sa Regina Ana a fost alături de România până în ultima clipă şi suntem datori să îi cinstim memoria aşa cum se cuvine.PSD solicită Guvernului României să decreteze trei zile de doliu naţional. Dumnezeu s-o odihnească în pace pe Majestatea Sa Regina Ana a României!”.

Regina Ana a murit luni, la vârsta de 92 de ani, la un spital din localitatea elveţiană Morges. Anunţul a  fost făcut, luni după-amiază, de Casa Regală, printr-un comunicat de presă. Regele Mihai şi Regina Ana au intrat în istorie drept cel mai longeviv cuplu regal din România. Familia regală a anunţat, pe site-ul oficial, că Regina Ana a murit luni după-amiază, la ora 13.45, în Elveţia, la Spitalul Morges.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite