Klaus Iohannis: Cea mai bună modalitate de a ne garanta siguranţa este accesul echitabil la vaccinuri, terapii şi diagnostice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Summitul Global pe tema coordonării răspunsului internaţional în contextul pandemiei de COVID-19, că solidaritatea este un imperativ global şi că modalitatea cea mai bună de a garanta siguranţa este un acces echitabil la vaccinurile care salvează vieţi, precum şi la terapii şi diagnostice.

"Îi mulţumesc preşedintelui Biden pentru iniţiativa de a coordona răspunsul internaţional la cea mai importantă ameninţare actuală - noul coronavirus. Pentru a ieşi învingători din această luptă este extrem de important să gândim şi să planificăm la nivel global. Solidaritatea este un imperativ global. Cred că modalitatea cea mai bună de a ne garanta siguranţa este un acces echitabil la vaccinurile care salvează vieţi, precum şi la terapii şi diagnostice", a spus Iohannis, în cadrul intervenţiei în sistem videoconferinţă la acest eveniment.

Klaus Iohannis a declarat că România găzduieşte rescEU - un mecanism strategic pentru rezerve medicale şi distribuţie al Uniunii Europene, ca parte a eforturilor internaţionale de combatere a pandemiei. De asemenea, şeful statului a amintit că România a ajutat alte ţări în eforturile acestora de a atenua efectele devastatoare ale pandemiei, prin trimiterea de echipe medicale în Italia, Republica Moldova şi Tunisia, dar şi în Statele Unite ale Americii, subliniind contribuţia românească din luna mai a anului trecut, cu personal medical şi experţi dislocaţi în Alabama.

Preşedintele Iohannis a precizat şi faptul că ţara noastră a donat deja doze de vaccin anti-COVID-19 către Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Egipt, Tunisia şi Vietnam.

"România se angajează şi este implicată în susţinerea ambiţioasei agende de consolidare a arhitecturii de securitate a sănătăţii din lume, în vederea construirii unui sistem global care este rezilient şi mai adecvat gestionării crizelor neprevăzute, precum este această pandemie", a conchis şeful statului.

Preşedintele Iohannis a participat la Summitul Global la invitaţia preşedintelui SUA, Joe Biden, care a organizat evenimentul în marja Adunării Generale a ONU.

Şeful statului conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se desfăşoară la New York.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite