VIDEO Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an şcolar. Se merge fizic la şcoală. Avem trei scenarii. În scenariul roşu se face învăţământ online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că noul an şcolar va începe pe 14 septembrie, fiind elaborate trei scenarii adaptat la situaţii distincte privind gradul de îmbolnăviri cu Covid 19. De asemenea, Iohannis a precizat că dacă numărul de cazuri va creşte până în septembrie e posibilă şi varianta amânării începerii anului şcolar.

Rămâi pe adevarul.ro pentru cele mai noi declaraţii:

Klaus Iohannis: Tema discuţiei de azi a fost începerea anului şcolar şi măsurile specifice în vreme de pandemie. Am tras câteva concluzii. O să vă comunic datele cele mai improtante şi deciziile luate azi. Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar pentru majoritatea elevilor. Vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de pandemie în fiecare şcoală au fost elaborate trei scnearii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Criteriile sunt general valabil nu doar pentru şcoli. Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde” care înseamnă că în localitate e mai puţin de o persoană în medie detectată în ultimele 14 zile. Scenariul galben e al doilea. Ultimuls scenariu e cel în care în localitate avem mai mult de trei bolnavi zilnic în localitate în ultimele 14 zile. 

Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Decizia se descentralizează. Comandamentul Judeţean pentru Situaţii Urgenţă va lua decizia pe scenariu vor funţiona şcolile. Decizia se descentralizează, se ţine cont de situaţia concretă din localitate şi din şcoală. Aşa va fi o decizie corecttă pentru fiecare unitate. Scenariul verde înseamnă un număr mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roşu înseamnă mai mult de trei bolnavi pe zi în ultimele 14 zile duce la şcoala online. 

Scenariul galben însemană că grădiniţele şi primarul merg la şcoală, clasele VIII şi XII merge la şcoală, iar restul claselor, în funcţie de decizia şcolii, merg sau nu la şcoală. Învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal. Se predă materie şi lucrurile merg maid eparte când nu se pot ţine cursuri fizice. 

Decizia se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, la propunerea şcolii, a ISJ şi împreună cu ceilalţi factori din comandamentul judeţean. 

Reporter: Nu vorbim de cazuri la mia de locuitori? În Bucureşti, media pe zi cu siguranţă ne încadrăm în scenariul roşu. 

Bucureştiul se încadreză în scenariul verde. Ca să fim bine înţeleşi. Majoritatea localităţilor intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu. 

E un model pur românesc făcut cu Ministerul Educaţiei? 

Analizele vor fi foarte detaliate. Se vor actualiza permanent. Important e ca datele să fie obiective şi datele aplicabile. Această împărţire pe scenarii care e acceptată de multe ţări e folosită şi la noi. 

Ce transmiteţi cetăţenilor care nu respectă regulile?

E important să respectăm normele. Respectarea lor e singura modalitate prin car eputem îngrădi răspândirea epidemiei. 

Ce se întâmplă cu părinţii care trebuie să meargă la serviciu?

E în discuţie un scenariu similar cu cel din starea de urgenţă, adică părinţii să primească un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă. . 

Aveţi deja un plan pentru situaţia în care numărul infectărilor va creşte?

E un motiv pentru care am reluat apelul să ne ferim de boală. Ştim ce s-a întâmplat. În Parlament, PSD a tras de timp şi s-a creat un vid legislativ pe Legea carantinării. Boala s-a răspândit. Acum trebuie să revenim la normalitate. Nu ştie nimeni cum va evalua pandemia. Dacă se întâmplă să avem multe cazuri când începe şcoală, evident vom amâna începerea anului şcolar. Dar doar dacă ne spune Ministerul Sănătăţii. Decizia se va lua aproape de 14 septembrie. Deocamdată scenariul e cu şcoala pe 14 septembrie. 

Ce s eîntâmplă cu sutele de mii de copii care nu au acces la internet, la un sistem online, o tabletă, un telefon mobil?

Guvernul şi ministerul de resort lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestei chestiuni.

În cazul unui scneariu roşu, cine îi va învăţa pe elevi să înveţe de pe tabletă?

În fiecare şcoală se vor lua deciziile care se impun. Unde nu există pricepere, învăţătorii îi vor învăţa pe copii. Copiii se adaptează suficient de repede, iar dascălii la fel. Soluţiile se găsesc. 

Ce părere aveţi de ce se întâmplă în ultimele zile, când au loc răfuieli între clanuri?

E un fenomen pe care îl observăm cu îngrijorare. E o preocupare intensă şi la Interne, şi la Parchete, şi la Ministerul Justiţiei. Nu se poate repara de pe o săptămână pe alt ce s-a întâmplat în 30 de ani. Îmi amintesc de cei trei ani de guvernare PSD, în care PSD a încercat să distrugă legile Justiţiei, a încercat să-i apere pe penali în detrimentul oamenilor. Guvernul vine cu măsuri, dar când ajunge în Parlament e aceeaşi majoritate PSD care se opune reformei Justiţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite